In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Grensverleggend Ondernemen

Op papier beloofde het al een spraakmakend project te zijn. En nu de plannen in praktijk worden gebracht en de eerste bedrijven inmiddels hun deuren geopend hebben, blijken de verwachtingen meer dan waar gemaakt te worden. In dit artikel laat de Ondernemer enkele betrokkenen hun licht schijnen op de totstandkoming en uitvoering van een nieuw, hoogwaardig bedrijventerrein.

De velden van BedrijvenPark Borchwerf2
Veld A: Voor bedrijvigheid tot en met milieucategorie 5; deze terreinen worden uitgegeven vanaf 10.000m≈
Veld C: Wederom vanaf 10.000m≈, vooral voor transportbedrijven
Veld D: Voor kleinschalige moderne gemengde bedrijvigheid tot 5.000m≈
Veld F: Ruimte voor hoogwaardige kantoorvilla's en ook weer gemengde bedrijvigheid
Veld C en D zijn inmiddels opgeleverd, veld A is bouwrijp gemaakt, veld F moet nog ontwikkeld worden
(de uitgifte daarvan staat gepland voor eind 2007).


Gelegen op de grens van de gemeenten Halderberge en Roosendaal is BedrijvenPark Borchwerf2 een modern bedrijventerrein van 200 hectare dat - verdeeld over verschillende velden - ruimte biedt aan alle bedrijfstypen van elke omvang; van imago gevoelige kantoorhoudende organisaties op mooie zichtlocaties tot zware industrie in milieucategorie 5. In totaal wordt 140 hectare uitgegeven; de overige 60 zijn gereserveerd voor groenvoorzieningen en infrastructuur.

Kitty Wiegmans en Richard Elich acc managers van Borchwerf 2.

Spreekwoordelijke trein
De officiële kick off van dit prestigieuze project vond plaats in februari 2005. Sinds die tijd is er veel gebeurd. Welke mijlpalen zijn er reeds geslagen en wordt het enthousiasme ook al gedeeld door de ondernemers? Accountmanagers Kitty Wiegmans en Richard Elich praten ons bij. "Het gaat goed!" valt Wiegmans maar meteen met de deur in huis. "In de aanloopperiode moesten er nog een paar kinderziektes worden overwonnen maar inmiddels loopt het als die spreekwoordelijke trein. Wat onze taak exact is? Daarvoor is het wellicht zinvol even terug te gaan naar de oprichting. Onder de naam 'Borchwerf2 CV' is voor dit terrein een zogenaamde 'PPS-constructie' - publiek-private samenwerking - op touw gezet. Onze private partner in deze is Heijmans en de publieke partners zijn de beide gemeenten. Die commanditaire vennootschap ontwikkelt en verkoopt kavels aan de eindgebruikers. Omdat ondernemers in dat hele proces van vergunning tot verhuizing met zoveel zaken geconfronteerd worden, bieden wij daarnaast een groot aantal ondersteunende facilitaire diensten aan. Zo nodig gaan we op zoek naar diverse architecten, aannemers of ontwikkelaars en ook de eerste toetsing van een bouwplan kan door ons kwaliteitsteam verricht worden. Het bespaart de ondernemer ongetwijfeld heel wat kopzorgen en tijd."

Boven verwachting
"Daar zijn we uiterst druk mee want het gaat meer dan voortvarend met de verkoop van percelen," valt Elich haar bij. "Het jaar 2006 is boven verwachting afgesloten. Om en nabij de 23 hectare hebben we toen verkocht. En als de voortekenen ons niet bedriegen dan gaan we daar dit jaar nog eens ruimschoots overheen. Het IT-bedrijf Byelex en aannemersbedrijf Snepvangers waren de eersten die hier grond aangekocht hebben. December 2005 zijn de eerste palen de grond ingegaan en afgelopen november hebben zij hun deuren geopend."

Parkmanagement
Om de kwaliteit van BedrijvenPark Borchwerf2 nu - en in de toekomst - te waarborgen, tekenen de ondernemers bij het koopcontract tevens voor een verplichte deelname aan het gezamenlijk in te vullen parkmanagement. "Wij willen namelijk voorkomen dat er al over tien/vijftien jaar verpaupering optreedt zoals je regelmatig ziet op andere terreinen," laat Piet Bruijnincx (voorzitter Stichting Beheer Borchwerf-II) weten.


Borchwerf lid van bestuur en voorzitter dhr.Hermans en Bruijnincx.

"Beveiliging, bewegwijzering, wegen-, riolering- en groenonderhoud en het aanleggen van een glasvezelnetwerk zijn de belangrijkste pijlers binnen het basispakket parkmanagement," vervolgt bestuurslid Wim Hermans. "De beide grondgemeenten staan garant voor de jaarlijkse budgetten voor het dagelijks onderhoud van het openbaar gebied. Daarnaast bieden we ondernemers tevens een optioneel pakket aan. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan aansluiting op het openbare beveiligingssysteem, afvalinzameling, energie-inkoop, schoonmaakdiensten, koud- en warmteopslag, internetdiensten en wat al niet meer."

In de steigers
"Onze rol begint formeel pas als de terreinen woonrijp zijn opgeleverd," aldus Bruijnincx. "Maar in die tussentijd zitten wij uiteraard niet stil. Heel wat zaken staan op dit moment al in de steigers. We hebben reeds een keuze gemaakt voor een parkmanagementorganisatie - 'InSite' uit Vlissingen - en ook de partij die zich bezig gaat houden met de veiligheid is bekend: Securitas. Reeds in de bouwrijpe fase vindt bewaking van het openbare gebied plaats met onder andere mobiele camera's. Complexe materie is het glasvezelnetwerk, maar ook daar zitten we dicht tegen een besluitvorming aan. Binnenkort kan ieder bedrijf beschikken over een breedbandaansluiting. Bovendien is niet alleen kwaliteit een doelstelling van parkmanagement maar ook de prijsstelling. Communicatie tussen alle partijen is daarbij van eminent belang." "Ook een Facility Point zal op dit terrein gerealiseerd worden. Nog een extra dienstverlening naar alle ondernemers toe," vertelt Wiegmans enthousiast. "Dit centraal servicepunt zal onder andere voorzien worden van bijvoorbeeld een uitzendbureau, stomerij, bank, horeca en vergaderunits. Ook bewaakt vrachtwagen parkeren wordt ingevoerd en er ligt al een bijzonder horecaconcept op tafel dat gecombineerd wordt met diverse leasurevoorzieningen."


Bouwrijp maken met riolering voor Borchrwerf 2.

Toonaangevende parken
Het mag inmiddels duidelijk zijn dat we hier te maken hebben met een van de toonaangevende parken in Nederland. BedrijvenPark Borchwerf2 biedt volop ruimte aan grensverleggende ondernemers. Behoren we de vraag 'Waarom zouden ondernemers zich hier moeten vestigen?' eigenlijk nog te stellen of is het antwoord impliciet al gegeven? Elich: "Ondernemers kiezen doorgaans op basis van prijs, locatie en concept. Op al deze punten scoren wij uitstekend!"


...netwerkt
VOC Ondernemers­concert nu al een begrip

...onderneemt
Een uit de hand gelopen hobby

...viert
Florijn Business Club viert 15-jarig bestaan met nieuwe naam

...lost op
REWIN ondersteunt innovatief bedrijf uit Roosendaal

...hergebruikt
Hergebruiken van producten spaart MKB'er kosten

...inventariseert
'Tijdig inventariseren gevolgen wetswijzigingen!'

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...groeit
Het vliegwiel van Etten-Leur: de ene ontwikkeling zet de andere in gang

...sport
Grote plannen voor een sportief Etten-Leur

...presenteert
Hotels in Etten-Leur hebben elk hun eigen charme

...organiseert
Waar het goed wonen is, is het ook goed werken

...ontwikkelt
Grootse plannen met cultuur, toerisme en recreatie

...winkelt
MKB serieuze gesprekspartner van gemeente

...werkt samen
Durven investeren in de toekomst

...plant
Borchwerf maakt er werk van

...opent deuren
Grensverleggend Ondernemen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...spreekt
In 't kort

...verbouwt
NVB: 'Meer bedrijven willen verhuizen of verbouwen'

...verkoopt
Pand familiebedrijf vrij van overdrachts­belasting