In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...


Columns
Mr. H.G.M Daemen
Mr. E.J.L. Mulderink
Dimitri Duine
Ron Massot
Schenken zonder de grip te verliezen
Ron Massot
directeur ING Private Banking
district West- en Midden-Brabant



Het is inmiddels oktober. De vakantie ligt achter ons. Voor sommigen wellicht een tijd om na te denken over schenkingen aan de kinderen. Het doen van schenkingen kan een middel zijn om de kinderen een 'duwtje in de rug' te geven en om successierecht te besparen. Iedere vermindering van het vermogen betekent immers een verkleining van de nalatenschap en minder successierecht.
Schenken of ook wel vermogensoverheveling kan op veel manieren. De eenvoudigste vorm van vermogensoverheveling is schenken in contanten. Hier stel ik twee andere vormen van schenken aan de orde, waarbij het behoud van grip voor de schenker belangrijk is.
Schenken met schuldigerkenning is een ideaal instrument. Als dat vermogen overgaat op iemand die om wat voor reden (nog) niet in staat is dit zelf te beheren, kan worden gekozen voor een 'bewind'.

Schuldigerkenning uit vrijgevigheid
Bij het schenken door schuldigerkenning staat het behoud van grip het meest op de voorgrond. Deze vorm van schenken komt er op neer dat u een geldbedrag schenkt aan uw kinderen en het direct weer terug leent. Door de schuldigerkenning verlaat het geschonken bedrag uw vermogen niet. Hiermee is het behoud van grip optimaal. De kinderen krijgen een vordering op de ouders. Die vordering is pas opeisbaar bij uw overlijden en kan in de regel niet op een eerder tijdstip worden geclaimd. Voor u betekent dit een budgettair voordeel, aangezien u de vrijheid heeft om met uw vermogen te doen wat u wilt (waaronder consumeren). De schuld aan uw kinderen komt in mindering van de nalatenschap, hetgeen de successierechten vermindert. Overigens kunt u, indien gewenst, tussentijds natuurlijk wel (een deel van) deze schuld aflossen.

Bij deze vorm van schenken hoeft u zelfs niet eens te beschikken over vrije liquide middelen. Als u bijvoorbeeld een woonhuis heeft met een lage hypotheek of zelfs zonder hypotheek, zit uw vermogen voornamelijk in stenen. U wenst uw huis nog niet te schenken. In deze situatie kan schuldigerkenning uit vrijgevigheid interessant zijn. Tegenover de waarde van het woonhuis komt de schuld aan uw kinderen te staan, welke bij uw overlijden in mindering op de nalatenschap wordt gebracht.

Voorwaarden fiscus
Buiten het opstellen van een (notariële) akte van lening dient u over de schuld een jaarlijkse zakelijke rente aan uw kinderen te betalen. Deze voorwaarden worden door de fiscus gesteld. Gevolg van het niet voldoen aan één van beide voorwaarden kan zijn dat de fiscus stelt dat de geschonken bedragen uw vermogen niet hebben verlaten. Deze bedragen vallen in dat geval alsnog in uw nalatenschap, waarover na uw overlijden in principe successierecht verschuldigd is.

Voor de kinderen kan de rente die op de vordering wordt ontvangen, een interessante aanvulling op hun studiebeurs of inkomen zijn. De hoogte van het percentage van de rente voordat deze zakelijk mag heten, is afhankelijk van de rentestand op de geld- en kapitaalmarkten.

Als met schenken met schuldigerkenning jaarlijks het belastingvrije bedrag wordt geschonken is noch schenkingsrecht, noch successierecht verschuldigd. Ook kan een voordeel worden bereikt als bedragen worden schuldigerkend tegen een laag marginaal schenkingstarief (bijvoorbeeld tegen 5%). Er wordt dan immers 5% schenkingsrecht geheven in plaats van een hoger percentage successierecht bij overlijden.

Bewind
Een andere manier om grip te behouden op het geschonken vermogen is om op dit vermogen een bewind te vestigen. Het onder bewind stellen van schenkingen is alleen mogelijk als het aanbod tot het doen van een schenking schriftelijk is gedaan. Het gevolg van het vestigen van een bewind is dat het kind over het onderbewindgestelde vermogen niet het beheer heeft. Het beheer ligt bij de bewindvoerder, de ouder. Bewind ziet overigens toe op het vermogen en niet op de persoon zelf (in dit geval het kind).

Een bewind wordt meestal ingesteld via een notariële akte, bijvoorbeeld een testament of een schenkingsakte. Bij de instelling van een bewind moeten bepaalde zaken in de akte worden opgenomen, zoals:

  • in wiens belang het bewind wordt ingesteld;
  • de duur van het bewind;
  • de bevoegdheden van de bewindvoerder;
  • de verplichting om periodiek verslag uit te brengen over het beheer;
  • benoeming van eventuele opvolgende bewindvoerder(s);

Bewind ziet slechts toe op een benoemd vermogen en daarom dient bij iedere schenking opnieuw een bewind te worden ingesteld.

Het instellen van een bewind is vooral geschikt voor individuele vermogensoverheveling aan personen die om wat voor reden dan ook (nog) niet in staat zijn om dat vermogen zelf te beheren. Te denken valt aan minderjarige kinderen, verstandelijk gehandicapten, of personen van wie aangenomen kan worden dat zij het vermogen niet goed zullen of kunnen beheren.




...onderhandelt
MKB Oosterhout organiseert politieke avond met Socialistische Partij

...bemiddelt
'De markt is steeds in beweging'

...inspireert
Tweehonderd verwonderde Brabantse ondernemers in de wonderlijke Efteling Wereld

...schaaft
Succesvolle samenwerking Syntens en Chord FPE

...ondersteunt
De Boshoeve opent haar deuren voor rust en inspiratie

...inventariseert
Het eerste jaar als ondernemer

...informeert
Startersdag op 4 november in Etten-Leur

....vermeldt
Handelsregisternummer verplicht op website

...participeert
Meewerken genereert meerwaarde

...draagt over
Ondernemers: bepaal zelf uw optimale "exit"

...realiseert
Ruimtegevend voor Ontwikkeling

...revitaliseert
Steenbergen bouwt aan haar toekomst

...ontwikkelt
Uitdagende mogelijkheden

...begeleidt
Onmisbare schakel

...overlegt
Gezamenlijk initiatief levert voordelen op

...onderhoudt
Wonen, werken en ontspannen in natuur en landschap

...adviseert
Ik denk altijd in oplossingen

...behartigt
Ondernemend Woensdrecht

...prijst
Bruisende eenheid door unieke diversiteit

...verenigt
Samen sta je sterker

...ontspant
Kampeerplezier en Waterpret

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...groeit
Sterk tweede kwartaal op de Nederlandse kantorenmarkt

...brengt in beeld
Nieuwe Regio Bouwwijzer Werken 2006