Internet? Trek het rampenplan maar uit de kast! Al je geheimen liggen op straat, je PC loopt een enge ziekte op, je bestanden worden gewist en je bankrekening wordt geplunderd. En dat is nog maar zondagavond op de home-PC. De echte horror-scenario's komen maandagochtend op de zaak. Nu heb ik hier geen ruimte voor een uitgebreid betoog, dus laat ik het bij; "Geloof me, dat valt allemaal heel erg mee".
Een gehackte website doet het nu eenmaal goed in de pers. Dus verschijnen er met grote regelmaat overdreven verhalen over de beveiligingslekken van gerenomeerde bedrijven. In de meeste gevallen is er nauwelijks iets aan de hand en heeft er niemand enige schade opgelopen. Maar zoals zo vaak wanneer het over internet gaat, wordt klinklare onzin direct voor waar aangenomen. Je hoeft maar te roepen dat er iets 'gehacked' is, waar of niet, en het bedrijf dat zogenaamd slordig omgaat met zijn gegevens wordt aan de schandpaal genageld. Dit in schril contrast met het bedrijf waar de PC met de hele administratie erop wordt gestolen, dat is slachtoffer.
Of het nu terecht is of niet, een bedrijf dat met de woorden hack, bug of virus in het nieuws komt loopt aanzienlijke imago-schade op. Voorkomen lukt niet, het overkomt je gewoon. De enige verdediging hiertegen is een snelle en professionele reactie op eventuele meldingen van misbruik. Ieder bedrijf zou daarvoor een rampenplan in de kast moeten hebben.
Met een flink hoofdstuk 'communicatie'. Want met een serieuze uitleg over de omvang van een internet-ramp blijft er vaak geen ramp meer over.