In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2003













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl





Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
Wat mogen de jongeren maximaal bijverdienen en hoe zit het precies zit met de ziektekostenverzekering?
PricewaterhouseCoopers N.V. verzorgt in 'de Ondernemer' een fiscale vragenrubriek. PricewaterhouseCoopers N.V. is een wereldwijd toonaangevende organisatie op onder meer het gebied van accountancy en belastingen. De vestigingen in Bergen op Zoom en Breda dragen zorg voor de inhoud van deze maandelijkse rubriek. Mr. Rick Mijnsbergen en Mr. Marco Vermeulen zullen uw vragen persoonlijk beantwoorden. Vragen kunt u richten aan: 'de Ondernemer', Postbus 3805, 4800 DV Breda.


Mr. Rick Mijnsbergen, PricewaterhouseCoopers N.V.


Vraag: De heer Co V. te Roosendaal heeft ons de volgende vraag gesteld: Ieder jaar bied ik gedurende de zomermaanden een aantal studenten de mogelijkheid om wat bij te verdienen in mijn horecaonderneming. De jongelui zijn uitermate capabel om de (standaard) werkzaamheden met weinig verantwoordelijkheid achter de schermen op een correcte en degelijke manier uit te voeren. Mijn vaste personeelsleden worden op deze wijze een beetje ontzien en kunnen zich concentreren op het contact met de klant of op het bereiden van de gerechten en drankjes. Tot op heden weet ik jaarlijks één of meer van de vakantiekrachten te behouden voor een vast bijbaantje in de weekenden. Het studentenleven moet immers toch ergens van worden bekostigd! Mij is echter niet helemaal duidelijk, wat de jongeren maximaal mogen bijverdienen en hoe het precies zit met de ziektekostenverzekering. Kunt u mij aangeven hoe één en ander uitwerkt voor de belastingheffing, de kinderbijslag, de studiefinanciering en het ziekenfonds?

Antwoord:

Belastingen
Veel bedrijven hebben, net als u, tijdens de zomervakantie of in de weekenden scholieren of studenten in dienst. Deze relatief goedkope arbeidskrachten werken vaak gedurende enkele maanden per jaar of gedurende een aantal uren per week mee in de onderneming tegen een vast uurloon. Meestal wordt op het loon van de vakantiewerker een bepaald bedrag aan loonbelasting ingehouden. Alvorens u op een correcte wijze loonheffing kunt inhouden, dient u te beschikken over een door de vakantiewerker ingevulde loonbelastingverklaring en een kopie van een geldig legitimatiebewijs. Ontbreekt één van deze stukken, dan moet u als werkgever het zogenaamde anoniementarief inhouden op het salaris van de vakantiewerker. Dit komt overeen met maar liefst 52% loonheffing! Na afloop van het jaar ontvangt de vakantiewerker een jaaropgave waaruit de door u ingehouden loonheffing blijkt. Als de door u ingehouden loonheffing meer dan ¤ 12,- bedraagt, dan kan de vakantiekracht de ingehouden loonheffing waarschijnlijk terugvragen bij de Belastingdienst door het invullen van een Tj-biljet. Het biljet is overigens te downloaden van de site van de Belastingdienst (www.belastingdienst.nl). Het is van belang om het Tj-biljet vóór 1 april bij de Belastingdienst in te leveren. Alleen dan volgt uiterlijk eind juni van hetzelfde jaar een teruggave. Het indienen van een Tj-biljet kan overigens nog binnen drie jaren na afloop van het kalenderjaar. Met andere woorden: het Tj-biljet over 2002 moet uiterlijk 31 december 2005 worden ingeleverd. De meeste studenten wachten echter niet zo lang met het indienen van het biljet. Het geld kan immers maar binnen zijn.

Studenten en scholieren prefereren dan ook, dat u met de verwachte belastingteruggave reeds rekening houdt bij de uitbetaling van het salaris. Scholieren en studenten kunnen namelijk een bijlage invullen op de loonbelastingverklaring, waarna u bij het berekenen van het loon rekening mag houden met de heffingskortingen voor een kwartaal. Dit betekent dat er dan veelal geen loonbelasting wordt ingehouden, waardoor de vakantiewerker een hoger nettoloon ontvangt. Normaliter houdt u bij soortgelijke kortlopende arbeidscontracten rekening met de heffingskortingen voor een maand of een week.

Kinderbijslag
Voor de hoogte van de kinderbijslag speelt het inkomen van het kind een rol. Is een kind jonger dan 16 jaar en thuiswonend, dan mag het echter onbeperkt bijverdienen. De bijverdiensten van thuiswonende kinderen van 16 of 17 jaar en kinderen jonger dan 16 jaar die niet langer thuis wonen, zijn daarentegen aan maxima gebonden. De Sociale Verzekeringsbank betaalt de kinderbijslag per kwartaal uit. Als het inkomen in een kwartaal hoger is dan e 1.175,-, dan komt de kinderbijslag voor dat kwartaal in zijn geheel te vervallen! Tijdens de zomermaanden mag nog eens e 1.050,- netto extra worden bijverdiend. Op de internetsite van de Sociale Verzekeringsbank (www.svb.nl) vindt u een handig rekenprogramma en meer informatie.

Studiefinanciering
Studenten mogen in het jaar 2003, naast hun studiefinanciering, e 9.847,- bijverdienen, zonder nadelige consequenties voor het recht op studiefinanciering. Indien dit bedrag wordt overschreden, dan moet de student de studiefinanciering zelf stoppen en de OV-jaarkaart inleveren. Onderneemt de student zelf geen actie, dan loopt hij of zij het risico op een boete van circa e 70,- per halve maand. Daarnaast dient ook het bedrag aan ten onrechte genoten studiefinanciering te worden terugbetaald.

Verzekeringen
Meestal duurt een vakantiebaantje minder dan drie maanden. De vakantiekracht is dan niet verplicht zich aan te melden bij het ziekenfonds. Als de vakantiekracht op enigerlei wijze particulier verzekerd is, zijn er mogelijkheden om een gedeelte van de betaalde premies terug te krijgen. Aan het einde van het vakantiewerk kunt u als werkgever een zogenaamde KVC-verklaring uitreiken, waarmee de vakantiekracht bij het ziekenfonds een gedeelte van de particuliere verzekeringspremie kan terugvragen. De restitutie is gelijk aan het verschil tussen de premie van de particuliere verzekering en de nominale ziekenfondspremie. Een student of scholier, die langer dan drie maanden ergens werkt, moet zich wel aanmelden voor het ziekenfonds, tenzij hij of zij meer verdient dan de ziekenfondsgrens. Wij vragen ons in dat geval af of de studieresultaten niet leiden onder de (bij)baan. De student zal dan zelf de afweging moeten maken of het financiële gewin op korte termijn opweegt tegen de welhaast onvermijdelijke studievertraging.

Wij hopen u hiermee van voldoende informatie te hebben voorzien, opdat u de komende zomer wederom met een jonge ploeg enthousiaste mensen op een fiscaal en administratief verantwoorde wijze aan de slag kunt. Uw boekhouder zal te allen tijde bereid zijn uw eventueel resterende vragen te beantwoorden.


...reist
Voor het werk op reis

...start
Het creëren van de juiste sfeer

...groeit
Aantal bedrijven groeit nog steeds

...verandert
Landelijk gebied schakelt om

...wijzigt
Seminar licht rechtspersoonlijkheid personenvennootschap toe

...innoveert
Hoe houd ik mijn onderneming succesvol?

...begeleidt
Samenwerking Provincie Noord Brabant en Syntens: 900 bedrijven beter toegerust voor de markt

...hapt
Haring smaakte best bij Kiwanisclub Oosterhout

...wint
De eerste Channel of Trade Award uitreiking een succes

...rijdt
Zakelijk onderweg

...presenteert
Triagilitas presenteert "KEN Oosterhout"

...organiseert
Wat kan E-business betekenen voor het bedrijfsleven?

...onderneemt
Skoda Superb ingezet naast Mercedes Benz

...herinnert
Toezegging minister-president maakt aanleg A4-zuid mogelijk

...reageert
Regionaal Ondernemers Congres: Nu al reageren op betere tijden

...evalueert
"Een werkweek van vijftien dagen..."

...kijkt terug
Een droom met een knapje

...sponsort
Sportsponsoring biedt bedrijven kansen

...helpt
En wat doen we met de kinderen...?

...brouwt
Bedrijven weten oude bierbrouwerij te vinden

...spreekt
In 't kort

...treft
Tegenvallende economische groei treft uitgifte bedrijventerreinen

...overvalt
In 2002: lichte stijging overvallen dienstverlening

...ontwikkelt
BOG in Kadernota 2004 van gemeente Breda: Accent op Spoorzone als kantoorlocatie

...bouwt
Met kracht doorwerken aan Moerdijkse Hoek