In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be





Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
DRV Accountants en Belastingadviseurs
SkiDôme
Verlagen van de belastbare winst
PricewaterhouseCoopers verzorgt in 'de Ondernemer' een fiscale vragenrubriek. PricewaterhouseCoopers is een wereldwijd toonaangevende organisatie op onder meer het gebied van accountancy en belastingadvies. De vestigingen in Bergen op Zoom en Breda dragen zorg voor de inhoud van deze maandelijkse rubriek. Mr. Rick Mijnsbergen en Mr. Marco Vermeulen zullen uw vragen persoonlijk beantwoorden. Vragen kunt u richten aan: 'de Ondernemer', Postbus 3805, 4800 DV Breda. Voor actueel belastingnieuws: www.belasting.nl


Mr. Marco Vermeulen, PricewaterhouseCoopers N.V.


Vraag: Ik heb een kapperszaak in de vorm van een eenmanszaak. Nu heb ik begrepen dat er diverse faciliteiten bestaan om de winst te verlagen. Zou u kunnen aangeven welke faciliteiten er zoal zijn en wanneer je hiervan gebruik kunt maken?

Voor ondernemers die hun onderneming drijven door middel van een maatschap, een vennootschap onder firma of een eenmanszaak, bestaan inderdaad diverse fiscale faciliteiten. Deze faciliteiten verlagen de belastbare winst en kunnen derhalve leiden tot minder te betalen belasting. Hieronder zal kort op een aantal van deze faciliteiten worden ingegaan.

Scholingsaftrek
Indien u in het jaar 2003 scholingskosten heeft gemaakt, bestaat naast de mogelijkheid om deze kosten in aftrek te brengen, tevens een extra faciliteit, namelijk de scholingsaftrek. Deze extra aftrek kan worden genoten bij scholing van uzelf, uw meewerkende echtgenote en uiteraard voor uw werknemers. De aftrek bedraagt voor het jaar 2003 40% over de eerste e 31.000 scholingskosten en 20% over het meerdere. Indien u van deze faciliteit gebruik wilt maken is dat nog slechts dit jaar mogelijk. Naar verwachting zal de faciliteit met ingang van 1 januari 2004 worden afgeschaft.

Zelfstandigenaftrek
Zelfstandigenaftrek is mogelijk voor ondernemers die aan het urencriterium voldoen en jonger zijn dan 65 jaar. Aan het urencriterium wordt voldaan wanneer u in een bepaald kalenderjaar tenminste 1225 uur heeft besteed aan de onderneming. De hoogte van de zelfstandigenaftrek is afhankelijk van de hoogte van de winst uit onderneming. Bij een winst lager dan e 12.550 bedraagt de aftrek bijvoorbeeld e 6.430, terwijl de aftrek bij een winst van meer dan e 53.480 nog slechts e 3.119 bedraagt.

Startersaftrek
De mogelijkheid van het claimen van startersaftrek staat open voor startende ondernemers die in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. De aftrek kan tijdens de eerste vijf jaren van het ondernemerschap gedurende maximaal 3 jaar worden genoten. Ongeacht de omvang van de winst bedraagt de aftrek voor het jaar 2003 e 1.895.

Investeringsaftrek
De mogelijkheid tot investeringsaftrek bestaat als in een bepaald kalenderjaar voor meer dan e 2.000 is geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen. Voor bepaalde categorieën investeringen bestaat echter geen recht op investeringsaftrek, hieronder vallen bijvoorbeeld investeringen lager dan e 450 (excl. BTW), verhuurde bedrijfsmiddelen, woonhuizen en uit uw privé-vermogen ingebrachte goederen. Het percentage investeringsaftrek neemt af naarmate de hoogte van de totale jaarinvestering toeneemt. Bij een investering van bijvoorbeeld e 2.500 bedraagt de aftrek 25% van het investeringsbedrag, terwijl bij een investering van e 250.000 een aftrek mogelijk is van 3%.

Willekeurige afschrijving
Voor startende ondernemers bestaat de mogelijkheid om willekeurig af te schrijven op bedrijfsmiddelen tot een maximum van e 279.000. Dit geldt echter niet voor bedrijfsmiddelen waarvoor geen recht bestaat op investeringsaftrek. Startende ondernemer bent u als u aan de voorwaarden voldoet voor toepassing van de startersaftrek. De faciliteit van willekeurige afschrijving houdt in dat de wijze van afschrijving op het betrokken bedrijfsmiddel volledig naar eigen inzicht van de ondernemer kan plaatsvinden, bijvoorbeeld direct in het jaar van aanschaf. Op die manier kan, rekening houdend met het oplopend tarief in de inkomstenbelasting, de heffingskorting e.d. de meest voordelige wijze van afschrijving worden gekozen.

Meewerkaftrek
Indien uw partner meewerkt in uw onderneming en daarvoor niet wordt betaald, dan kan gebruik worden gemaakt van de faciliteit van de meewerkaftrek. De partner dient dan wel meer dan 525 uur in een bepaald kalenderjaar te hebben meegewerkt in de onderneming. De meewerkaftrek wordt berekend als percentage van de winst. Het percentage loopt op van 1,25% tot 4% van de winst, naar mate de partner meer uren heeft meegewerkt in de onderneming.

Naast de faciliteiten die hierboven aan de orde zijn gekomen, bestaat bijvoorbeeld ook nog de mogelijkheid van het vormen van een fiscale oudedagsreserve, de stakingsaftrek (bij beëindiging onderneming) en energie- en milieu-investeringsaftrek. Voor meer informatie over deze en andere fiscale faciliteiten, kunt u terecht bij uw fiscaal adviseur.


...informeert
Fiscale helpdesk voor ondernemers

...start
"Je weet voor wie je werkt"

...innoveert
Innovatieve ondernemers duiken in gat in de markt

...verhoogt
Business Intelligence - De sleutel tot optimale resultaten

...wint
KvK West-Brabant blijft nummer één in kwaliteit

...netwerkt
Eindejaarsbijeenkomst voor ondernemers

...organiseert
Startersdag succesvol

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...onderneemt
Een ondernemer is ook maar een mens

...verandert
Nieuwe regelgeving omtrent facturering en BTW

...wijzigt
Verdere beperkingen in de vennootschaps- belasting

...regelt
Fiscale aspecten kerstpakketten en auto's

...beheert
Pensioenen in eigen beheer

...besluit
Brabant krijgt een eigen Innovatieraad

...reikt uit
Het voorbeeld voor collega's wordt beloond

...spreekt
In 't kort

...promoot
'Samen voor Zeeland' steeds actueler

...herstructureert
NVB wijst op noodzaak herstructurering van kantorenaanbod in Nederland

...rapporteert
Non-profitinstellingen 'redders in nood'