In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2004

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl
Jong MKB West-Brabant
Het netwerk voor actieve, startende ondernemers

Het opzetten van een eigen bedrijf. Een spannende en enerverende periode. Maar wat komt er verschrikkelijk veel bij kijken. Voor 'starters' is er daarom het netwerk van Jong MKB West-Brabant, waarmee zij zowel profiteren van de kennis van elkaar als die van de aangesloten organisaties.

Voorzitter Jaap Hemmes.

Onlangs heeft er binnen het Jong MKB West-Brabant een wisseling van de wacht plaatsgevonden. Met de gedachte om leven in de brouwerij te brengen en het Jong MKB in deze regio sterker dan ooit op de kaart te zetten, is afgelopen april een nieuw bestuur aangetreden. Daadkrachtig is deze club enthousiaste bestuurders van start gegaan. En de eerste bijeenkomsten hebben inmiddels uitgewezen, dat de juiste weg is ingeslagen. De Ondernemer vond het dan ook hoog tijd de nieuwe voorzitter Jaap Hemmes eens aan het woord te laten over wat het Jong MKB West-Brabant daadwerkelijk voor starters kan betekenen.

Ongedwongen sfeer
"In een ongedwongen sfeer ervaringen en kennis uitwisselen, met en van elkaar leren, belangen bundelen en netwerken" laat Hemmes weten als hem gevraagd wordt naar een reden je bij het Jong MKB West-Brabant aan te sluiten. "Dit is het netwerk voor actieve, startende ondernemers. Jong MKB West-Brabant is het aanspreekpunt van ondernemers, door ondernemers en voor ondernemers in de regio. Maar wel op een toegankelijke en informele manier, waarbij gewerkt wordt met zeer korte lijnen." Het mag duidelijk zijn dat het hier geen bolwerk betreft waaraan allerlei procedures, regels en overlegstructuren ten grondslag liggen. En dat is eigenlijk maar goed ook. Want welke jonge ondernemer zit daar nu op te wachten.

Belangrijke beslissingen
"Je wilt als startende ondernemer gewoon op gelijke toon met elkaar van gedachten kunnen wisselen. Hoe heb jij dat aangepakt? Hoe zit het met verzekeringen, wat heb ik allemaal nodig? Huren of kopen van een bedrijfspand; wat raad je me aan? Personeel en sociale regelgeving? Als je in loondienst werkt, dan lijkt alles vanzelfsprekend omdat het voor je geregeld wordt. Maar als je besluit voor jezelf te beginnen, dan krijg je met een papierwinkel te maken waar je U tegen zegt. Je moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De Belastingdienst moet weten dat je zelfstandig ondernemer bent. Er komt zoveel op je af. Er moet van alles geregeld worden. Belangrijke beslissingen moeten worden genomen. En dan moet je ook nog eens keihard werken om dat bedrijf van de grond te krijgen. Je moet acquisitie plegen. Jezelf presenteren. Het is niet verwonderlijk dat je op sommige momenten door de bomen even dat spreekwoordelijke bos niet meer kunt zien. En dan is het een uitkomst om met collega-ondernemers van gedachten te kunnen wisselen."

Overlegorganen
Het Jong MKB - dat ondersteund wordt door de landelijke organisatie MKB Nederland - is opgezet voor de startende ondernemer. Leeftijd speelt hierin geen enkele rol van betekenis, enkel het tijdstip waarop je de onderneming gestart bent. Tot en met het zevende jaar kun je aangemerkt worden als starter. Aangezien het Jong MKB vertegenwoordigd is in het MKB en als gevolg hiervan eveneens in tal van overlegorganen die er zijn op regionaal en nationaal niveau, kan het zijn stem laten horen in discussies over bijvoorbeeld sociale wetgeving, ruimtelijke ordening, inrichting van nieuwe industrieterreinen en stimulering en ondersteuning van de startende ondernemer. Hiernaast kan het Jong MKB de leden snel en doeltreffend informeren over veranderingen binnen de regel- en wetgeving op vrijwel alle gebieden.

Betrokkenheid
Leren, inkopen en netwerken; de drie begrippen die het nieuwe bestuur centraal heeft gesteld tijdens de maandelijkse bijeenkomsten. Het doel van Jong MKB West-Brabant is om leden in de gelegenheid te stellen hun netwerk op- en uit te bouwen, ervaringen uit te wisselen, kennis en inzicht te verwerven, door gezamenlijke inkoop kostenbesparing te realiseren en een acquisitieplatform te bieden. "Hierbinnen moet ook de betrokkenheid van de leden naar een hoger plan worden getild," laat Hemmes weten. "Het Jong MKB heeft maandelijks een bijeenkomst, bij voorkeur gecombineerd met een bedrijfsbezoek bij één van de leden. Of één van de leden geeft tijdens zo'n bijeenkomst een bedrijfspresentatie. Ook willen we meer workshops op het programma gaan zetten. De 'Elevator pitch' en het 'Business speed daten' waren de afgelopen maanden doorslaande successen waaraan de leden met groot enthousiasme hebben deelgenomen. Bovendien leverde het enkelen ook nog eens zakelijk goede resultaten op." Een andere doelstelling is om nauwere banden aan te gaan met de overige Jong MKB verenigingen in het land en ook met andere jong-ondernemersverenigingen.

Voldoende kracht en energie
Het nieuwe bestuur van Jong MKB West-Brabant is voortvarend uit de startblokken gekomen. Zoveel mag inmiddels duidelijk zijn. En Hemmes laat alvast weten, dat hij en de overige bestuursleden hun schouders eronder zullen zetten heel wat voor elkaar te krijgen. "Het staat op de rit. En we hebben sterk de overtuiging, dat we voldoende kracht en energie in het bestuur hebben er een groot succes van te maken en voor de starters in deze regio echt iets te betekenen. Tenslotte was dat ook de reden waarom ik een jaar geleden besloot lid te worden van Jong MKB West-Brabant. Ik had - na daar al lang ideeën over te hebben - de stap gezet een eigen bedrijf te beginnen en werd al snel met heel wat vragen en keuzes geconfronteerd. Er worden je dan wel heel wat handboeken aangereikt en ook zijn er tal van websites die je kunt raadplegen, maar waar je op zo'n moment echt behoefte aan hebt, is de ervaringen te horen van iemand die zich in hetzelfde schuitje bevindt. Ondernemen doe je tenslotte niet alleen." Ontzettend spannende ervaring "Jong MKB West-Brabant is een leuke club enthousiaste mensen, die één ding met elkaar gemeen hebben: ze zijn allemaal starter en 200% gemotiveerd een succes van hun bedrijf te maken. Het opzetten en leiden van je eigen bedrijf is namelijk een ontzettend spannende ervaring." En daar kan de Ondernemer uiteraard alleen maar mee instemmen.

Zie voor meer informatie de website van Jong MKB West-Brabant: www.jmkbwb.nl


...onderneemt
Jong MKB West-Brabant, het netwerk voor actieve, startende ondernemers

...start
Expansie in tijden van een mindere economie

...innoveert
Innoveren tegen lage kosten? Het kan!

...verleid
160 West-Brabantse ondernemers'verleid'

...dupeert
Acquisitiefraudeurs weer actief

...informeert
Seminar CE Markering

...stopt
Stoppen is vaak moeilijker dan beginnen

...organiseert
Bijeenkomst Collegiaal in en uitlenen personeel in de metaalbranche

...belegt
De beleggings- adviseurs

...doneert
Haringparty Kiwanisclub O'hout: 9000 Euro voor goede doelen

...kiest
Wie wordt ondernemer van het jaar?

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wisselt
Jobrotation binnen ROC West-Brabant

...steunt
Roosendaalse ondernemers steunen Villa Pardoes

...integreert
'Grensoverschrijdend E-business project HZ voor het MKB'

...zeilt
Zeilevenement voor ondernemers en managers

...ondertekent
Nieuwe toekomst Zeelandhallen

...viert
Nieuwkomers tijdens lustrum BOS

...leest
In 't kort

...investeert
2003: vier miljard belegd in commercieel vastgoed

...realiseert
Plannen Moerdijkse Hoek stap verder

...verheugt
NVM Bedrijfs Onroerend Goed werkt samen met onderwijsinstellingen