In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Project voor innovatieve ondernemers
Innoveren tegen lage kosten? Het kan!

"Als je iets al 30 jaar op dezelfde wijze doet, hanteer je ook veelal een systeem dat al 30 jaar oud is. Om met vertrouwen de toekomst tegemoet te kunnen treden, is het echter noodzakelijk om je systeem aan te passen aan de tijd. Door deel te nemen aan het project 'Marktgericht Innoveren' zijn wij daar nu volop mee bezig". Aan het woord is Jan van Genk van OkidO Original Kids Toys uit Den Hout, een bedrijf gespecialiseerd in het produceren van duurzaam kinderspeelgoed en toestellen.


Innovatieve ondernemers Jan en Lydia van Genk van OkidO, deelnemer aan Marktgericht Innoveren

Bedrijf in ontwikkeling
Bijna 13 jaar geleden startte Jan van Genk een eigen onderneming. Sinds 6 jaar werkt ook zijn vrouw Lydia mee in het bedrijf. Door de jaren heen kwamen ze er achter dat de combinatie technisch inzicht - commercieel talent weliswaar succesvol was, maar toch misten ze iets. Om hun bedrijf te kunnen professionaliseren, besloten ze een aantal veranderingen door te voeren. "Samen hebben we gekeken naar de onderdelen waar volgens ons het eenvoudigst veranderingen teweeg gebracht konden worden," aldus Jan van Genk. "Uiteindelijk hebben we besloten om onze website geheel te vernieuwen en ook vonden we dat het tijd werd om meer aandacht te besteden aan marketing. Tenslotte zagen we - al fantaserend - enkele mogelijkheden om onze bestaande producten te restylen en zelfs nieuwe producten te ontwikkelen."


Een van de producten van OkidO Original Kids Toys.

Van idee naar uitvoering
De mogelijkheden zien en ze ook daadwerkelijk ten uitvoer brengen zijn echter twee verschillende zaken, zo bleek al snel voor het echtpaar Van Genk: "Ons team is niet zo heel erg groot en eigenlijk hadden we geen tijd en capaciteit om de bedachte plannen concreet uit te werken. Naast de dagelijkse gang van zaken wilden we dolgraag aan de slag met de nieuwe ideeën; de vraag was alleen hoe." Op dat moment hoorden ze van het project 'Marktgericht Innoveren'. Met dit project bieden de regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN West-Brabant en Innovatienetwerk voor ondernemers Syntens ondernemers een eenvoudige werkwijze aan waarmee zij op een snelle manier nieuwe toepassingen kunnen bedenken voor hun bestaande producten en diensten. De werkwijze is ook geschikt voor bedrijven die met behulp van innovatie verder willen professionaliseren. Om dit te bereiken, maakt Marktgericht Innoveren gebruik van een methode die altijd uitgaat van de bestaande producten, diensten of het productieproces. Hierdoor blijven de ontwikkelingskosten voor de ondernemer laag. Het streven is de huidige producten uit elkaar te halen en te bekijken waar innovaties mogelijk zijn of waar slimme delen toe te voegen zijn, waardoor ook nieuwe producten kunnen ontstaan. "De methode dwingt je om op een eenvoudige en snel te leren manier naar je productieproces en je product te kijken. Je wordt als het ware wakker geschud," vertelt Lydia enthousiast.

Helder beeld van de markt
Beiden zijn ze betrokken bij het project en ze zijn zeer te spreken over de wijze waarop ze door middel van het project veranderingen doormaken. Jan van Genk: "De eerste stap bestond uit het in kaart brengen van de markt. Door het gesprek aan te gaan met iemand die geen verstand heeft van je product werden we nóg meer gedwongen om onze eigen producten van de andere kant te bekijken. Tijdens de gesprekken werd gekeken naar hoe je de vraag vanuit de markt zo optimaal mogelijk zou kunnen bedienen. Je krijgt zo een helder beeld van wat de markt nodig heeft. Voor dit onderdeel is ook de hulp ingeroepen van iemand die thuis is in de onderwijswereld, een belangrijke markt waar wij ons met onze producten op richten. Het bleek dat we onbewust best veel kennis in huis hadden. Door systematisch na te denken vanuit een ander perspectief komt deze kennis bovendrijven. Dat is de eerste winst die we hebben geboekt."

Vele mogelijkheden
"Na enkele 'brainstormsessies' hadden we een hele waslijst van ideeën," vervolgt zijn vrouw Lydia. "Deze hebben we vervolgens getoetst op haalbaarheid, want niet alle ideeën zijn ook daadwerkelijk in de praktijk uitvoerbaar. Uiteindelijk zijn we met de beste ideeën aan de slag gegaan. Door de vele mogelijkheden die het project met zich meebrengt, kun je flexibel inspelen op wat voor jou als ondernemer het meest interessant is. Door anders te kijken naar onze bestaande producten zijn wij tot de conclusie gekomen dat we door een simpele verandering nieuwe producten kunnen ontwikkelen. We hebben dan ook in overleg met de projectleider besloten meer aandacht te besteden aan productontwikkeling. We werken nu intensief samen met een productontwikkelaar."

Kostenbesparing en productiviteitsverhoging
De kracht van het project gaat volgens Jan van Genk verder dan de bredere kijk die je ontwikkelt op je eigen product en de markt waarin je opereert: "Wij hebben al geruime tijd enkele machines in huis die slechts mondjesmaat werden gebruikt. Door de methode toe te passen op zowel onze producten als op het productieproces maken we nu meer gebruik van deze machines. Zo gaat niet alleen onze productiviteit omhoog, maar kunnen we tevens kosten besparen. Wij hebben gemerkt dat als je altijd alles zelf doet, je in je eigen kringetje blijft rondhangen en je na verloop van tijd vast komt te zitten in je eigen gedachtegang. Door deel te nemen aan het project zijn we beter op de hoogte van de mogelijkheden die wij hebben met ons bedrijf. We slagen er in om eenvoudig en goedkoop meer uit ons bedrijf te halen en zien de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet!"

Marktgericht Innoveren
Marktgericht Innoveren wordt uitgevoerd door de regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN West-Brabant, Innovatienetwerk voor ondernemers Syntens, ICSB Marketing & Strategie en Kelder Productontwikkeling. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Regionaal Actieprogramma West-Brabant (REAP) en Innovatieve Acties Brabant (IAB, een initiatief van de provincie Noord-Brabant en de Europese Unie.

Meer informatie
Ondernemers die ook geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van Marktgericht Innoveren of willen deelnemen, kunnen contact opnemen met Marc de Haas van REWIN, 076 - 5646783, m.dehaas@rewin.nl of met Jan Kees Oom van Syntens, 076 - 5646707 of jko@syntens.nl


...onderneemt
Jong MKB West-Brabant, het netwerk voor actieve, startende ondernemers

...start
Expansie in tijden van een mindere economie

...innoveert
Innoveren tegen lage kosten? Het kan!

...verleid
160 West-Brabantse ondernemers'verleid'

...dupeert
Acquisitiefraudeurs weer actief

...informeert
Seminar CE Markering

...stopt
Stoppen is vaak moeilijker dan beginnen

...organiseert
Bijeenkomst Collegiaal in en uitlenen personeel in de metaalbranche

...belegt
De beleggings- adviseurs

...doneert
Haringparty Kiwanisclub O'hout: 9000 Euro voor goede doelen

...kiest
Wie wordt ondernemer van het jaar?

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wisselt
Jobrotation binnen ROC West-Brabant

...steunt
Roosendaalse ondernemers steunen Villa Pardoes

...integreert
'Grensoverschrijdend E-business project HZ voor het MKB'

...zeilt
Zeilevenement voor ondernemers en managers

...ondertekent
Nieuwe toekomst Zeelandhallen

...viert
Nieuwkomers tijdens lustrum BOS

...leest
In 't kort

...investeert
2003: vier miljard belegd in commercieel vastgoed

...realiseert
Plannen Moerdijkse Hoek stap verder

...verheugt
NVM Bedrijfs Onroerend Goed werkt samen met onderwijsinstellingen