In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be





Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
Bowltech
Arbo Unie
ING Bank
Westenburg
PVU Gerechtsdeurwaarders
Wim Antonissen Douane-Expediteurs
Triagilitas
Aartsenfruit
Keuzevrijheid en kansen door afschaffen verplichte aansluiting bij arbodienst
"Investeren in bedrijfsgezondheid loont"

Verdwijning van de verplichte aansluiting bij een arbodienst zorgt bij veel ondernemers voor onzekerheid. De verantwoordelijkheid voor goede arbeidsomstandigheden blijft immers. Wel biedt de nieuwe situatie mogelijkheden om het rendement van het eigen bedrijf direct te beïnvloeden. Arbo Unie, de grootste Nederlandse arbodienst , kan zich goed vinden in dit toekomstscenario. "Iedere ondernemer moet kijken wat hij zelf kan en voor zijn situatie de juiste ondersteuning aanboren."


Evert Ivens.

Het is niet de vraag of de verplichte aansluiting bij een arbodienst verdwijnt, maar vooral wanneer. In een advies van de Sociaal Economische Raad (SER) waarover het kabinet zich nog moet buigen, krijgen werkgevers de mogelijkheid om in overleg met werknemers zelf een aanpak voor arbo- en verzuimbeleid te realiseren. Ze kunnen zo uit het huidige systeem van verplichte aansluiting stappen, maar de plicht om voor de gezondheid en veiligheid van werknemers te zorgen blijft.

Ondernemers krijgen door deregulering meer keuzevrijheid, maar het zorgt ook voor onzekerheid. Toch staan ze er niet alleen voor. "Een ondernemer moet allereerst kijken wat hij zelf kan en wil", adviseert Peter Kemerink, regiodirecteur Breda bij Arbo Unie. "Wij kunnen adviseren en vervolgens ondersteuning bieden op specifieke gebieden. Iedere organisatie vraagt een eigen aanpak. Wij ondersteunen bijvoorbeeld met kennis of inzet van deskundigen. Een ding is zeker: investeren in bedrijfsgezondheid loont. Daarmee is de inzetbaarheid en productiviteit van medewerkers te beïnvloeden en daarmee het rendement van de organisatie."


Peter Kemerink

Heel concreet zijn bijvoorbeeld resultaten te boeken op het gebied van schade-lastbeperking. Dat kan forse besparingen opleveren. "Als het doel bijvoorbeeld is om de jaarlijkse schadelast van verzuim te verlagen van 250.000 naar 150.000 euro, kijken wij of en op welke manier dat kan. Een investering moet zichzelf natuurlijk wel terugverdienen." Arbo Unie is de grootste arbodienst van Nederland, en is bij recent onderzoek van Heliview ook opnieuw als beste uit de bus gekomen. Het landelijk netwerk van vestigingen zorgt voor een regionaal aanspreekpunt, maar wel gesteund door een landelijke organisatie. Zo zijn er deskundigen van uiteenlopende disciplines. "Die in samenhang opereren", benadrukt Evert Ivens, regiodirecteur Roosendaal. "Dat is cruciaal. Door die chemie wordt één plus één opeens drie." Bovendien is Arbo Unie een innovatieve organisatie met veel expertise - bijvoorbeeld bij de eigen branche- en competentiecentra - en een eigen opleidings- en trainingstak. "Daardoor kunnen wij kennis ook overdragen aan klanten en als partners het bedrijf daadwerkelijk vooruit helpen."

Meer informatie

Arbo Unie
Postbus 6843
4802 HV Breda
076-5487850

Arbo Unie
Postbus 158
4701 AD Roosendaal
0165-582300


...werft
Roosendalers slaan geld bij elkaar voor het Franciscus Ziekenhuis

...kiest
"We helpen de ondernemer bij het nemen van de juiste beslissingen"

...verovert
Onderscheidend ict-concept verovert de markt vanuit Oosterhout

...helpt
'PSB geeft je bij export een duwtje in de rug'

...dupeert
Opgelicht?

...belegt
De beleggings- adviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...overleeft
Samenwerken aan een solide basis voor continuïteit

...jubileert
Kiwanis Bergen op Zoom laat al 25 jaar zien wie en wat zij is

...groeit
Mini-ondernemingen blijven groeien

...netwerkt
'Het wordt weer een mooie beurs'

...innoveert
Innovatie en creativiteit staan de komende jaren centraal

...verwelkomt
The most American City of the Netherlands

...revitaliseert
Gezamenlijk de schouders eronder op Hazeldonk

...creëert
Een eigen plek voor creatieve industrie en technologie in Breda

...investeert
Grote Steden Beleid 2005 - 2009

...ontwikkelt
Nieuw bedrijventerrein aan de Adriaan Klaassenstraat

...onderneemt
KVO Keurmerk Veilig Ondernemen

...verandert
De groente- en fruitbranche in Breda

...verbetert
Gezamenlijk de schouders eronder

...vernieuwt
Nog groter, uitgebreider en succesvoller

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Kansen voor ontwikkelaars?