In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Innovatief ondernemerschap in de (Starters)lift

Zitten innovatieve startende ondernemers uit West- en Midden-Brabant in de lift? Die vraag stond onlangs centraal tijdens een speciaal seminar over Starterslift, het ruim één jaar jonge ondersteuningsnetwerk van de regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN West-Brabant (REWIN). De prima resultaten van het afgelopen jaar geven een positief antwoord. Kennisinstituten, provincie Noord-Brabant, marktpartijen én ondernemers met vernieuwende ideeën zijn enthousiast. Kortom, Starterslift helpt de slaagkans van innovatieve starters echt verhogen.

Innovatieve ondernemers realiseren producten, processen of diensten die ze op basis van eigen vindingen of een combinatie van bestaande technologieën hebben ontwikkeld. Zij lopen tegen heel andere knelpunten aan dan de doorsnee ondernemer. Dit geldt voor startende ondernemers nog meer dan voor hun gevestigde collega's. Starters met een innovatief idee kampen met een meervoudige handicap: er is nog geen markt voor het vernieuwende product/idee, ze hebben geen staat van dienst waarop ze kunnen terugvallen bij het aanvragen van financiering en ze beschikken vaak niet over alle noodzakelijke kennis voor de productontwikkeling. Starterslift helpt ondernemers hun innovatieve idee op de markt te zetten door ondersteuning bij het vergaren van kapitaal en kennis en bij het positioneren op de markt.

Gedurfde doelstellingen
De initiatiefnemers hadden vorig jaar gedurfde concrete doelstellingen voor ogen: elf marktintroducties van innovatieve diensten/producten en drie financieringen via IN Brabant, het Brabantse netwerk van informal investors. Met twaalf gerealiseerde marktintroducties, twee gerealiseerde financieringen en 28 zeer kansrijke projecten in de realiseringsportefeuille zijn de behoefte aan en het succes van het project zeker bewezen.

Innovatie noodzaak voor economie
Tijdens het seminar gaven de sprekers Paul Nijskens (directeur REWIN), Michiel Rombach (deelnemer Starterslift), Onno Hoes (Gedeputeerde Staten Noord-Brabant), Harry Koopman (CvB-voorzitter Avans Hogeschool) en Peter van Asten (Fuji Tilburg) hun visie op de rol en noodzaak van innovatie voor de economie. De noodzaak blijkt bijzonder hoog te zijn. Technologische innovatie staat borg voor een flinke stijging van de arbeidsproductiviteit en is daarmee goud waard. Volgens onderzoek loopt Nederland echter ver achter in de ontwikkeling van innovatieve technologieën. Het is dan ook niet voor niets dat de provincie Noord-Brabant via het programma Innovatieve Acties Brabant (IAB) projecten stimuleert en ondersteunt die het innovatief ondernemerschap bevorderen.

Samenwerking en partners
Meer innovatie door meer samenwerking. Dat is het devies van Paul Nijskens. Eén jaar Starterslift heeft namelijk geleerd dat samenwerking en veel actieve partners dé voorwaarden zijn voor het bereiken van innovatie. "Er loopt genoeg vernieuwend talent rond in onze regio. Daarom willen we de samenwerking met kennisinstellingen, bedrijven met een eigen research & development afdeling en marktpartijen verder versterken. Verder willen we nog betere voorwaarden creëren voor innovatieve starters, zoals goede huisvestingsconcepten, het koppelen van 'Willy Wortels' aan ondernemers en facility sharing, waarbij starters tegen een geringe vergoeding gebruik mogen maken van de faciliteiten van een ander bedrijf." Duidelijk is dat innovatie blijvend moet worden gestimuleerd. "Achter veel vernieuwende ideeën schuilt een dijk van potentie. Dat mogen we niet zomaar weggooien."

Een aantal ondernemers over de Starterslift:


Michiel Rombach van Akkolens, deelnemer aan ondersteuningsnetwerk Starterslift

Ondernemer: Michiel Rombach
Firma: AkkoLens
Locatie: Breda
Innovatief idee: Geavanceerde lenzen die in het oog worden geplaatst in geval van staar of (lees)bril. Dankzij deze lenzen zijn brillen niet meer nodig.

"Als beginnend ondernemer met een innovatief idee sta je ongelooflijk alleen. Je hebt grote behoefte aan investeerders, maar die nemen de telefoon niet op. Starterslift biedt meer dan een luisterend oor voor de problemen waar je als beginnend ondernemer tegenaan loopt. Voordat je het weet, beschik je over dertig nieuwe relevante contacten in de regio. Die duw in de rug helpt je een flink eind op weg. Ook de actieve hulp bij het vinden van investeerders is uitermate belangrijk gebleken."


Ondernemer: Gert Sinnige
Firma: Financial Process Innovation (FPI)
Locatie: Teteringen
Innovatief idee: Onafhankelijke digitalisering van complete hypotheekdossiers (van aanvraag tot passeren van de akte). Geldverstrekkers, notarissen en tussenpersonen hebben continue toegang tot het dossier en hypotheekaanvragers kunnen 24 uur per dag de status controleren.

"Starterslift is een belangrijke schakel tot de financiering van dit idee. We kunnen moeilijk naar een bank stappen. Die bank zou dan aandeelhouder worden en daardoor inzage kunnen krijgen in hypotheekportefeuilles van concurrerende banken. Voor financiering moeten we dus denken in de richting van informal investors. Daarbij is de (regionale) kennis en het netwerk van Starterslift erg belangrijk. We komen zo in contact met interessante partijen en stap voor stap weten we ons idee te positioneren op de markt. Het hele proces is een kwestie van de lange adem, als ondernemer wil je natuurlijk dat het allemaal sneller gaat. Maar als je dan hoort dat jouw idee deel uitmaakt van de 40 ideeën die geselecteerd zijn uit de in totaal 107 ingediende plannen, dan heb ik alle vertrouwen dat het via Starterslift allemaal in orde komt."


Ondernemer: Anton de Haan
Firma: De Mover Engineers
Locatie: Hoogerheide
Innovatief idee: Handige, ontkoppelbare en hanteerbare caravan mover tegen een aantrekkelijke prijs

"Starterslift betekent voor mij voornamelijk mogelijkheden tot netwerken, contacten opbouwen, de markt verkennen en de caravan- en vrijetijdsbranche warm maken voor mijn product. De afgelopen jaren heb ik hard gewerkt aan de ontwikkeling van een caravan mover 'nieuwe stijl'. Aanvankelijk samen met een andere techneut, later solo. Toen ik uiteindelijk zoiets had van 'nu is de tijd rijp voor testen en op de markt brengen' kreeg ik plotseling het gevoel dat ik er als ondernemer helemaal alleen voor stond. Ik wist niet waar ik moest beginnen. Starterslift heeft daarin verandering gebracht. Ik ben op zoek naar machinefabrieken die mijn caravan mover als eigen product willen gaan maken en naar verkooporganisaties die hem in hun assortiment willen opnemen. Die contacten komen sneller tot stand dankzij Starterslift."

Anton de Haan: "Contacten komen sneller tot stand dankzij Starterslift"


Meer informatie over de Starterslift
Starterslift helpt ondernemers hun innovatieve idee op de markt te zetten door ondersteuning op het gebied van financiering, netwerk, advies, huisvesting en coaching. Het project fungeert als een spin in een web van bedrijven, overheidsinstellingen, projecten, organisaties, en kennisinstellingen. Op deze manier legt Starterslift een sterke basis voor een innovatiegerichte werkwijze, waarin goede ideeën worden herkend en concrete resultaten kunnen worden bereikt. Bij het project Starterslift zijn naast REWIN de volgende partners betrokken: Kamer van Koophandel West-Brabant, Kamer van Koophandel Midden-Brabant, gemeente Tilburg, gemeente Breda, Syntens, Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, Stichting Nieuwe Bedrijvigheid, Avans Hogeschool, NHTV, Universiteit van Tilburg, Rabobank, Deloitte en Mazars Paardekooper Hoffmann.

Meer info
Ondernemers die ook willen deelnemen aan Starterslift of hierover meer informatie wensen, kunnen contact opnemen met Johan Sebregts van REWIN, 076-5646794, j.sebregts@rewin.nl


...informeert
Het kabinetsbeleid helder verklaard

...start
Gebouwtechnisch Maatwerk

...innoveert
Innovatief ondernemerschap in de (Starters)lift

...bezoekt
'Ik kan iedereen de Startersdag aanraden'

...jubileert
Twee generaties Fens 25 jaar bij KvK

...vergaart
Snel kennis vergaren tijdens een seminar

...belegt
De beleggings- adviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...netwerkt
Netwerken in de regio

...organiseert
Goes is economisch hart van Zeeland

...ontmoet
Ambiance van gastvrijheid

...onderneemt
Burgemeester geniet van ondernemers- geest

...presenteert
"Het draait om mensen"

...groeit
Vliegbasis Gilze-Rijen maakt zich op voor uitbreiding

...behartigt
Belangenbehartiging met sociaal gezicht

...golft
Golf slaat aan in regio Gilze en Rijen

...begeleidt
"Het gras is niet groener bij de buren"

...werkt
Vijftigplussers aan het werk houden, geen luxe maar pure noodzaak

...ontwikkelt
Risico en rendement dichter bij elkaar

...nomineert
Genomineerden BOS bekend

...dineert
Ontspannen bijpraten in een prinselijke ambiance

...revitaliseert
Financiële steun is aanzet tot verdere revitalisering bedrijventerrein

...huisvest
NVM Bedrijfs Onroerend Goed komt met groot winkelmarkt- onderzoek