In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Risico en rendement dichter bij elkaar

Een paar maanden geleden introduceerde ING bank het softwarepakket EffectSelect. Hiermee kunnen beleggingsportefeuilles op simpele wijze inzichtelijk worden gemaakt. De reacties van de beleggers zijn zondermeer positief.

De heren Vink (links) en Jansen in gesprek.

"EffectSelect is door ING bank ontwikkeld om het verwacht risico en rendement van beleggingsportefeuilles voor relaties zichtbaar te maken. Hoe ziet het risicoprofiel er uit en klopt dat nog wel met wat de relatie wilde? Met deze software kun je ook bepalen hoe je een portefeuille weer kunt laten aansluiten op het risicoprofiel van de belegger," vertelt Hans Vink, districtsdirecteur Private Banking. De bank reageert hiermee alert op de marktontwikkelingen. Rob Jansen, adviseur Beleggingen, legt uit: "Eind jaren negentig kon de beurs niet op. Er werden veel risicovolle IT-fondsen opgenomen. Het ging fout en sommige portefeuilles werden zelfs gedecimeerd. Vanaf dat moment was niet alleen maar het rendement meer interessant, maar ook weer het risico." Een massale overgang van IT-fondsen naar de zogeheten kwaliteitsfondsen voltrok zich. Met deze aandelen kon namelijk weinig mis gaan. Werd gedacht. "Het drama Ahold heeft bij veel beleggers de ogen nog verder geopend. Iedereen begrijpt dat als je honderd verschillende aandelen hebt, je minder risico loopt dan bij twee verschillende aandelen," weet Vink.

Zwarte doos
De advisering van ING bank richt zich voor een geselecteerde groep van relaties op beleggingen in sectorfondsen. "Een aantal jaren geleden vonden veel beleggers beleggingsfondsen niet interessant. Men keek ook vaak naar beleggingsfondsen als naar een zwarte doos. Nu de markt is veranderd, wordt weer meer naar beleggingsfondsen gekeken en terecht," ondervindt Jansen. Als kleine belegger is het lastig om risico's verantwoord te spreiden. Voor een goede portefeuille zijn toch zeker zo'n dertig tot veertig afzonderlijke aandelen nodig. De risico's worden gespreid. Sectorfondsen die beleggen in meerdere bedrijven bieden uitkomst. Als eerste financiële instelling in Nederland introduceerde de ING Bank het sectorbeleggen. De sector waarin een onderneming actief is, heeft meer invloed op het koersverloop dan het land of de regio waarin deze is gevestigd. "Neem het sectorfonds voeding met daarin Ahold. Hun problemen hadden slechts marginale betekenis voor de koers van het sectorfonds voeding. Het aandeel Ahold in een individuele portefeuille deed echter veel pijn," aldus Vink. "Rondom elk fonds zit een heel team dat op professionele manier aandelen selecteert. De middelen van een omvangrijk fonds zijn goed, want niet alleen is er gelegenheid om informatie uitgebreid te interpreteren, maar fondsmanagers worden ook regelmatig tussentijds ingelicht door bedrijven over nieuwe ontwikkelingen met speciale analistenpresentaties. Dit jaar zie je heel duidelijk aan de fondsrendementen dat er beter dan de markt wordt gepresteerd," vertelt Jansen.

EffectSelect van ING bank.

Dynamisch
Het hulpmiddel EffectSelect is voor relaties van ING bank welkom. Jansen zet zich achter zijn laptop en zegt: "Kijk, hier heb ik een aandelenportefeuille met daarin ABNAMRO, Koninklijke Olie en Philips ingevoerd. Je ziet aan de bolletjes op het scherm dat er een hoog rendement te verwachten is, maar dat het risico onevenredig hoog is. Zou ik er nu bijvoorbeeld nog een IT aandeel bij plaatsen, dan loopt het risico helemaal uit de pas. Met de juiste combinatie van aandelen kun je dat herstellen," vertelt Jansen. Essentieel is het keuze voor een beleggersprofiel. ING Bank werkt met vijf profielen die oplopen in risico en rendement. Aan de hand daarvan wordt een ideale portefeuille opgesteld die door de relatie kan worden aangekocht. De diensten van de bank houden echter niet op. "De verwachtingen van de belegger kunnen natuurlijk veranderen. Misschien door persoonlijke omstandigheden, maar ook door de aandelenmarkt. Beleggers kijken nu anders naar de beurs als pakweg vijf jaar geleden.

Onze adviezen zijn daarom dynamisch gericht," aldus Jansen. Ondanks al het technologische vernuft moet de beleggingsadviseur beamen dat er geen garantie voor rendement is: "Beleggen geeft altijd enig risico, maar wij brengen met EffectSelect risico en rendement dichter bij elkaar."


...informeert
Het kabinetsbeleid helder verklaard

...start
Gebouwtechnisch Maatwerk

...innoveert
Innovatief ondernemerschap in de (Starters)lift

...bezoekt
'Ik kan iedereen de Startersdag aanraden'

...jubileert
Twee generaties Fens 25 jaar bij KvK

...vergaart
Snel kennis vergaren tijdens een seminar

...belegt
De beleggings- adviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...netwerkt
Netwerken in de regio

...organiseert
Goes is economisch hart van Zeeland

...ontmoet
Ambiance van gastvrijheid

...onderneemt
Burgemeester geniet van ondernemers- geest

...presenteert
"Het draait om mensen"

...groeit
Vliegbasis Gilze-Rijen maakt zich op voor uitbreiding

...behartigt
Belangenbehartiging met sociaal gezicht

...golft
Golf slaat aan in regio Gilze en Rijen

...begeleidt
"Het gras is niet groener bij de buren"

...werkt
Vijftigplussers aan het werk houden, geen luxe maar pure noodzaak

...ontwikkelt
Risico en rendement dichter bij elkaar

...nomineert
Genomineerden BOS bekend

...dineert
Ontspannen bijpraten in een prinselijke ambiance

...revitaliseert
Financiële steun is aanzet tot verdere revitalisering bedrijventerrein

...huisvest
NVM Bedrijfs Onroerend Goed komt met groot winkelmarkt- onderzoek