In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Tilburgse econoom prof. Lans Bovenberg:
Vijftigplussers aan het werk houden, geen luxe maar pure noodzaak

Praten met prof.dr. A.L. (Lans) Bovenberg, hoogleraar algemene economie aan de Universiteit van Tilburg, is ervan overtuigd raken dat stimuleren van beleid om oudere werknemers aan het werk te houden, geen luxe is, en ook geen welwillendheid, maar pure noodzaak. Dit om, ook op langere termijn, twee maatschappelijk uiterst wenselijke zaken in stand te houden: een adequate zorg voor de échte oude dag van mensen, en - aan de andere kant van het spectrum - om te kunnen blijven investeren in goede opleidingen voor jonge mensen.


Lans Bovenberg concentreert zich in zijn werk momenteel op de positie van werknemers boven de 50 jaar, met als belangrijkste trefwoorden levensloop, pensioenen en vergrijzing. Daarvoor bouwt hij aan een wetenschapsnetwerk met de naam Netspar, dat staat voor Netherlands Studies on Pensions, Aging and Retirement,waartoe hij mede in staat wordt gesteld door een financiële injecte, de prestigieuze Spinozapremie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Net als lang geleden de componist Vivaldi, put prof. Bovenberg als hij praat over de levensloop van werknemers inspiratie uit de vier seizoenen. Oudere werknemers, mensen van 50 tot 55 jaar en ouder, bevinden zich volgens hem in de herfst. De winterperiode begint bij 70 tot 75 jaar, als mensen echt last van hun leeftijd beginnen te krijgen. De zomer is de periode dat mensen in de kracht van hun leven zijn, van 30 tot 50 jaar, en de lente wordt, tenslotte, gevormd door de jongvolwassenen onder de 30 jaar. Die doen hun intrede in de arbeidsmarkt en in hen moet nog worden geïnvesteerd om hen zich in hun vak of beroep te laten bekwamen.

'Macro' gezien verlaten al sinds de jaren '80, aldus Bovenberg, veel mensen in de herfst van hun loopbaan het arbeidsproces. Zij 'genieten' van allerlei regelingen voor vervroegde uittreding. Die zijn destijds in het leven zijn geroepen met als doel de toen omvangrijke jeugdwerkloosheid te bestrijden. Maar inmiddels zijn we meer dan 20 jaar verder, en is de situatie totaal anders. "Het zicht wordt vertroebeld omdat we momenteel nog in een economisch dal zitten", aldus Bovenberg, "maar op termijn zal de arbeidsmarkt een tekort vertonen. Er zijn te weinig jongeren om aan de vraag naar arbeid te voldoen, en dientengevolge zal er ook weer meer een beroep op oudere werknemers worden gedaan. Dat betekent wel een cultuuromslag, want het is nu nog erg aantrekkelijk om vervroegd uit te treden. Wat daarbij gemakkelijk over het hoofd wordt gezien - omdat de kosten in allerlei vrij complexe regelingen verborgen zitten - is dat dat door anderen wordt bekostigd. Vervroegd uittreden wordt, anders gezegd, fors gesubsidieerd."

Daar moeten we om twee belangrijke redenen vanaf, vindt Lans Bovenberg. In de eerste plaats bouwen mensen die nog werken, mee aan het pensioenstelsel in plaats van dat ze geld kosten. Daarbij komt dat als ouderen in grotere getale blijven werken, niet alle lasten op de schouders drukken van de mensen in de 'zomer' van hun loopbaan, waarmee wordt voorkomen dat het beroep op solidariteit in de 'zomer'groep onevenredig groot wordt. Immers, 'zomer' plus 'herfst' samen is uiteraard een veel grotere groep dan 'zomer' alleen.

Geven en nemen
Maar om vijftigplussers aan het werk te houden, dient volgens prof. Bovenberg wel beleid te worden ontwikkeld. Het is volgens hem noodzakelijk om de vicieuze cirkel te doorbreken die nu de ontwikkeling van specifiek beleid voor oudere werknemers blokkeert. Dat kan, denkt hij, door goed onderhandelen en de bereidheid om van beide kanten te geven en te nemen. Oudere werknemers zouden daarbij bereid moeten zijn iets van hun inkomen in te leveren om daarmee geld vrij te maken voor zaken als bijscholing, mobiliteit en aanpassing van de werkomstandigheden. Werkgevers zouden meer maatwerk op dit gebied moeten leveren: voor een oudere docent is ander beleid nodig dan voor een oudere metaalbewerker. Langer doorwerken vraagt nog wel een omslag in het denken: blijven werken is geen straf. Het is nuttig, het is nodig en het kan, mits goed begeleid, heel bevredigend zijn.


...informeert
Het kabinetsbeleid helder verklaard

...start
Gebouwtechnisch Maatwerk

...innoveert
Innovatief ondernemerschap in de (Starters)lift

...bezoekt
'Ik kan iedereen de Startersdag aanraden'

...jubileert
Twee generaties Fens 25 jaar bij KvK

...vergaart
Snel kennis vergaren tijdens een seminar

...belegt
De beleggings- adviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...netwerkt
Netwerken in de regio

...organiseert
Goes is economisch hart van Zeeland

...ontmoet
Ambiance van gastvrijheid

...onderneemt
Burgemeester geniet van ondernemers- geest

...presenteert
"Het draait om mensen"

...groeit
Vliegbasis Gilze-Rijen maakt zich op voor uitbreiding

...behartigt
Belangenbehartiging met sociaal gezicht

...golft
Golf slaat aan in regio Gilze en Rijen

...begeleidt
"Het gras is niet groener bij de buren"

...werkt
Vijftigplussers aan het werk houden, geen luxe maar pure noodzaak

...ontwikkelt
Risico en rendement dichter bij elkaar

...nomineert
Genomineerden BOS bekend

...dineert
Ontspannen bijpraten in een prinselijke ambiance

...revitaliseert
Financiële steun is aanzet tot verdere revitalisering bedrijventerrein

...huisvest
NVM Bedrijfs Onroerend Goed komt met groot winkelmarkt- onderzoek