In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Vliegbasis Gilze-Rijen maakt zich op voor uitbreiding

"Die overbekende verhalen van 'Toen ik in dienst zat' behoren alweer enige tijd tot het verleden. Tegenwoordig zijn er meer overeenkomsten dan verschillen aan te wijzen met het bedrijfsleven. Ook wij kunnen het geld maar één maal uitgeven."

Foto: Rik van Ooijen.

Een artikel over de grootste werkgever van de gemeente - Vliegbasis Gilze-Rijen - kan natuurlijk niet in deze special ontbreken. Temeer daar deze vliegbasis aan de vooravond van een gigantische uitbreiding in materiaal en manschappen staat. De Ondernemer liet zich uitvoerig informeren door Commandant Erik van Heumen.

Oudste vliegbasis
In 1913 werd de basis gelegd van wat algemeen beschouwd wordt als de oudste vliegbasis van Nederland. In de loop der jaren heeft vliegbasis Gilze-Rijen heel wat veranderingen ondergaan. Anno 2004 draagt zij de missie 'Het leveren van een bijdrage aan vrede en stabiliteit waar ook ter wereld' met verve uit. Afghanistan en Irak; twee landen die het nieuws al geruime tijd domineren. In beide landen zijn vanuit Gilze-Rijen een zestal apaches ingezet. "Hier gaat natuurlijk een heel traject aan vooraf," laat Van Heumen weten. "Zo traint het VOTC - Vliegveiligheid Oefen en Test Centrum - hier alle vliegers op het gebied van overlevingstactieken. Ook de vele wapensystemen moeten perfect werken. En op het moment dat er dan krachten uitgezonden worden, moeten we hen uiteraard maximaal ondersteunen met logistiek en wisseling van personeel." De bedrijvigheid op dit terrein is dan ook iedere dag weer opnieuw enorm. Ruim 1.000 personen zijn momenteel werkzaam op vliegbasis Gilze-Rijen.

Bedrijfsmatig
"En volgens mij is nog lang niet iedereen ervan doordrongen, dat ook defensie de laatste jaren overduidelijk bedrijfsmatig werkt. Veelvuldig zien wij ons gesteld voor dezelfde problemen die menig bedrijf ondervindt. Ook wij hebben moeite om aan personeel te komen op het moment er sprake is van een hoogconjunctuur. En in deze tijd - waarin het ons land in economisch opzicht niet echt voor de wind gaat - is er minder geld voor defensie beschikbaar en zien ook wij ons gesteld voor allerhande reorganisatieplannen."

Bouwwerkzaamheden
Toch heeft Vliegbasis Gilze-Rijen momenteel vooral reden tot blijdschap. Want daar waar steeds meer bases in het land verdwijnen maken de hier aanwezigen zich op voor de naderende uitbreiding. "Binnen afzienbare tijd zal de luchtmachtbasis Soesterberg gesloten worden, hetgeen voor ons een uitbreiding van zowel transport als personeel met zich mee zal brengen. Het personeelsbestand zal met ruim 800 mensen toenemen en het huidige aantal van 29 helikopters wordt praktisch verdubbeld. Binnenkort zal daarom gestart worden met bouwwerkzaamheden voor onder andere hangaars, werkcentra, opslagfaciliteiten en kantoorruimten. Tevens wordt de algemene infrastructuur aangepast; het wegenstelsel, de parkeerfaciliteiten, ondergrondse infrastructuur, bewakingsvoorzieningen en legering."

Bezuinigingsmaatregelen
Hoe tegenstrijdig het misschien klinkt, maar deze uitbreiding is terug te voeren op bezuinigingsmaatregelen. De sluiting van de vliegbasis Soesterberg en de verplaatsing van de transporthelikopters naar Gilze-Rijen maken deel uit van de maatregelen van minister Kamp van Defensie. Door de helikopters te concentreren op vliegbasis Gilze-Rijen wordt een grotere mate van doelmatigheid bij het werk bereikt, doordat de voorbereiding en planning van de operationele inzet, logistiek en onderhoud centraal geschiedt. Hierdoor wordt efficiënter gewerkt en neemt de inzetbaarheid van de helikopters toe. Op de vraag waarom er uiteindelijk voor Gilze-Rijen is gekozen, laat Van Heumen weten dat een aantal factoren hieraan bijgedragen hebben, zoals werkgelegenheid, omgeving en infrastructuur.

Draagvlak
Op tal van gebieden - waaronder deze uitbreiding - heeft vliegbasis Gilze-Rijen in de gemeente een uitstekende partner gevonden. "Die samenwerking verloopt uitstekend, temeer daar we ons er beide van bewust zijn, dat we een groot gezamenlijk belang hebben. Wij zijn de grootste werkgever voor de gemeente hier. Vooral diegenen die hier voor langere tijd werkzaam zijn, vestigen zich ook daadwerkelijk in Gilze-Rijen, maken gebruik van de faciliteiten die hen geboden wordt en besluiten veelal lid van een vereniging te worden. Ook de economische factoren in deze zijn dus van groot belang. Hierdoor blijft er draagvlak ontstaan. En dat is van groot belang. Wij vinden het belangrijk die band met de lokale samenleving stevig te houden."

Trots
U merkt het: een heel nieuw hoofdstuk dient zich aan voor de vliegbasis Gilze-Rijen. Een reorganisatie die ervoor zal zorgen dat Gilze-Rijen de grootste en belangrijkste luchtmachtbasis in Nederland gaat worden. Maar als Van Heumen gevraagd wordt, waar hij nu het meest trots op is, dan blijkt er slechts één antwoord mogelijk te zijn. "Dat zijn die mensen die hier werken en naar niet de meest veilige gebieden uitgezonden worden. Daar heb ik enorm veel respect voor. Evenals voor het thuisfront."


...informeert
Het kabinetsbeleid helder verklaard

...start
Gebouwtechnisch Maatwerk

...innoveert
Innovatief ondernemerschap in de (Starters)lift

...bezoekt
'Ik kan iedereen de Startersdag aanraden'

...jubileert
Twee generaties Fens 25 jaar bij KvK

...vergaart
Snel kennis vergaren tijdens een seminar

...belegt
De beleggings- adviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...netwerkt
Netwerken in de regio

...organiseert
Goes is economisch hart van Zeeland

...ontmoet
Ambiance van gastvrijheid

...onderneemt
Burgemeester geniet van ondernemers- geest

...presenteert
"Het draait om mensen"

...groeit
Vliegbasis Gilze-Rijen maakt zich op voor uitbreiding

...behartigt
Belangenbehartiging met sociaal gezicht

...golft
Golf slaat aan in regio Gilze en Rijen

...begeleidt
"Het gras is niet groener bij de buren"

...werkt
Vijftigplussers aan het werk houden, geen luxe maar pure noodzaak

...ontwikkelt
Risico en rendement dichter bij elkaar

...nomineert
Genomineerden BOS bekend

...dineert
Ontspannen bijpraten in een prinselijke ambiance

...revitaliseert
Financiële steun is aanzet tot verdere revitalisering bedrijventerrein

...huisvest
NVM Bedrijfs Onroerend Goed komt met groot winkelmarkt- onderzoek