In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Ondernemersvereniging GRIC uit Gilze-Rijen:
Belangenbehartiging met sociaal gezicht

Gevraagd naar het voorzitterschap van de afgelopen vijf jaar antwoordt Wil van Spaandonk: "Is dat alweer vijf jaar?" De tijd gaat snel voor de voorzitter die bij zijn aantreden sprak over het belang van participeren in overkoepelende organisaties, aantrekkelijk maken van ledenvergaderingen en daarbij het sociale aspect niet wilde vergeten. Na een half decennium lijken die doelstellingen behaald.

Voorzitter Wil van Spaandonk in gesprek.

Sinds enige jaren heeft het Gilze-Rijens Industrieel Contact (GRIC) een periodiek overleg met de gemeente. "Dat is erg waardevol voor beide partijen. Wij horen wat er in overheidsland leeft, terwijl de gemeente weet wat ondernemers bezighoudt. We praten elke drie maanden bij en dat werkt prima," aldus voorzitter Wil van Spaandonk die daarmee alvast één doelstelling van de vereniging verwezenlijkt. Voor elke ondernemersvereniging is het spreekbuis-zijn richting (gemeentelijke) overheid van belang. "Je wilt natuurlijk betrokken zijn bij ontwikkelingen in de gemeente. Zaken die momenteel spelen zijn de revitalisering van bedrijventerreinen, maar ook de ontwikkeling van het nieuwe terrein Broekakkers-Oost. Ondernemers praten hierover graag mee," weet Van Spaandonk. Sommige zaken gaan wel eens de gemeentegrenzen te boven. De naam Breeburg laat veel Gilze-Rijense ondernemers de wenkbrauwen fronzen. De voorzitter: "De plannen voor verdergaande vergroeiing van Breda en Tilburg gaan niet alleen ondernemers, maar iedere inwoner aan. Weet jij hoeveel kilometers er tussen de uiterste gemeentegrenzen van Tilburg en Breda zitten? Slechts vijf kilometer. Daartussen ligt Gilze-Rijen. We streven als ondernemersvereniging naar een goede combinatie van werken en wonen in Gilze-Rijen."

Gemeentelijke eilandjes
Om sterker te staan in de bovenregionale lobby, zocht het GRIC contact met zustervereniging VICD uit Dongen. "We zullen samen met hen optrekken richting overheden om de belangen van de ondernemers te behartigen. Ook op andere terreinen werken we trouwens ook samen met de Dongense ondernemers. Onlangs hebben we een gezamenlijke enquΔte gehouden over zaken waar behoefte aan is. Je kunt denken aan kinderopvang of gezamenlijke inkoop," vertelt Van Spaandonk. GRIC zocht onlangs ook aansluiting bij een nog groter geheel. Het lidmaatschap van de Brabants-Zeeuwse Werkgevers (BZW) geeft de vereniging toegang tot regionale belangenbehartiging en de faciliteiten van BZW. De leden van GRIC zijn automatisch tevens verbonden aan BZW. Een bron van zorg voor voorzitter Van Spaandonk is de gemeentelijke eilandjes op het gebied van infrastructuur. "De ene gemeente ontwikkelt een wegennet dat niet aansluit op de buurgemeente. Daardoor gaan ontwikkelingen onnodig traag en meer samenwerking zou zeker welkom zijn." Toch is het bestuur niet ontevreden over de belangrijke vestigingsfactoren van Gilze-Rijen. De voorzitter verwoordt: "We klagen soms, maar de infrastructuur is met A27, A28, spoorlijn en het Wilhelminakanaal goed. Er is een goed arbeiderspotentieel en er zijn een paar mooie, grote bedrijven gevestigd. Vanwege het verdwijnen van Indutil dat bedrijven interesseerde voor de regio ben ik wel bang dat de acquisitiekracht van de gemeente minder wordt. We hebben dat onlangs overigens ook aangegeven."

Nieuwe uitdaging?
Zeker niet onbelangrijk voor een ondernemersvereniging is het sociale aspect. "Belangenbehartiging is belangrijk, maar dat moet gecombineerd worden met activiteiten. We hebben minimaal zes avonden per jaar en houden sinds kort ook ontbijtsessies. Samen met CWI en de gemeente hebben we onze leden bijgepraat over jeugdwerkloosheid," aldus Van Spaandonk. Niet onvermeld mag de jaarlijkse bijeenkomst van leden en de gemeenteraadsleden blijven. Met dit informele samengaan met de politiek ontstaan vaak interessante gesprekken. De gestelde doelstellingen van Wil van Spaandonk lijken dus allemaal behaald. Tijd voor een nieuwe uitdaging? "Tja, heb ik niet over nagedacht. Het is mijn ervaring dat als ik ergens mee stop, er wel weer iets anders komt. Ik heb het goed naar mijn zin bij GRIC," besluit Van Spaandonk."


...informeert
Het kabinetsbeleid helder verklaard

...start
Gebouwtechnisch Maatwerk

...innoveert
Innovatief ondernemerschap in de (Starters)lift

...bezoekt
'Ik kan iedereen de Startersdag aanraden'

...jubileert
Twee generaties Fens 25 jaar bij KvK

...vergaart
Snel kennis vergaren tijdens een seminar

...belegt
De beleggings- adviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...netwerkt
Netwerken in de regio

...organiseert
Goes is economisch hart van Zeeland

...ontmoet
Ambiance van gastvrijheid

...onderneemt
Burgemeester geniet van ondernemers- geest

...presenteert
"Het draait om mensen"

...groeit
Vliegbasis Gilze-Rijen maakt zich op voor uitbreiding

...behartigt
Belangenbehartiging met sociaal gezicht

...golft
Golf slaat aan in regio Gilze en Rijen

...begeleidt
"Het gras is niet groener bij de buren"

...werkt
Vijftigplussers aan het werk houden, geen luxe maar pure noodzaak

...ontwikkelt
Risico en rendement dichter bij elkaar

...nomineert
Genomineerden BOS bekend

...dineert
Ontspannen bijpraten in een prinselijke ambiance

...revitaliseert
Financiële steun is aanzet tot verdere revitalisering bedrijventerrein

...huisvest
NVM Bedrijfs Onroerend Goed komt met groot winkelmarkt- onderzoek