In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Annechien Andringa:
"We maken kabaal voor de ondernemer"

Kabaal is de naam van het West-Brabantse marketingbedrijf van Annechien Andringa en Kirsten van Loon. De twee vriendinnen hebben het goed voor elkaar als de bedrijven waarvoor ze werken vaak genoemd worden. Want één van de belangrijkste marketingacties is het vergroten van naamsbekendheid.



Ondernemers hebben vaak 'duizend-en-een-dingen' aan hun hoofd en 'nog te doen lijstjes' zijn nooit leeg. 's Avonds maken ze het werk af, waar ze overdag niet aan toe gekomen zijn en ze moeten van alle markten goed thuis zijn. Ondernemers verkopen producten of leveren diensten, ze maken zich druk over de levertijd en kwaliteit, doen de boekhouding en moeten zorgen dat ze ten alle tijden genoeg klanten hebben. Ja, en dit laatste is soms niet gemakkelijk. Hiervoor kun je sinds maart de hulp inroepen van Annechien Andringa (30 jaar) en Kirsten van Loon (28 jaar). Ze runnen samen marketingbureau Kabaal.

"We zorgen dat het bedrijf opvalt"
Annechien: "Ondernemers hebben zoveel te doen. Vaak blijft er geen tijd over om nieuwe klanten te vinden of om een mailingcampagne op te zetten. Zelfstandige ondernemers kunnen niet terugvallen op een communicatieafdeling zoals grote bedrijven die hebben. Vaak is er nog geen budget om iemand hier speciaal voor aan te nemen. Daarom denken we dat onze service reden tot slagen heeft. Wij zijn creatief en zijn projectmatig in te zetten: zelfs enkele uren per maand of per week."

Wat kunnen de twee voor het MKB betekenen? Annechien en Kirsten schrijven marketing- en salesplannen, ze bedenken actieplannen om bedrijven te promoten en organiseren activiteiten en evenementen voor de retail. Kirsten legt uit: "Voor Sterrenwacht Quasar hebben we een marketing- en salesplan geschreven. We hebben een analyse gemaakt van de doelgroepen en we hebben ideeën aangedragen voor de inrichting van hun pand. Enkele van deze ideeën gaan we nu uitwerken." Kabaal geeft ook marketingadviezen. Veel van hun klanten bevinden zich in het horecasegment, omdat ze Annechien en Kirsten daar beiden een groot netwerk hebben (ze deden de hotelschool). Kabaal ontwikkelt promotiemateriaal, geeft ideeën voor acties en voert deze uit. Denk dan aan promoties als loyaliteitsacties, prijsacties en acties waarmee de naamsbekendheid van het bedrijf vergroot wordt. Annechien: "We zorgen voor de juiste uitstraling van het bedrijf naar buiten toe. De huisstijl is correct en altijd hetzelfde. Dit is belangrijk voor de herkenbaarheid. We checken of bedrijven een goede website hebben, de juiste folders verspreiden en of deze overeenkomen met de uitstraling van het 'product'. We zorgen dat het bedrijf opvalt. Of zoals we zelf zeggen: we maken kabaal voor de ondernemer."

Het eigen bedrijf wordt een onderdeel van je leven
De twee vriendinnen zijn niet bang dat Kabaal op een dag een einde maakt aan hun vriendschap. Hiervoor hebben ze goede afspraken gemaakt. Ze weten precies wie wat doet en wie waarvoor verantwoordelijk is. Kirsten: "In het begin was het wel moeilijk, maar we zeggen nu precies waar het op staat. We hebben gemerkt dat dit het beste is."

Beiden hadden altijd gedacht dat ze ooit een eigen bedrijf zouden runnen. Annechien: "Het ondernemersvirus zat er bij mij altijd in. Want een eigen bedrijf starten? Dat was duidelijk. Alleen wist ik nooit waarin ik wilde beginnen." Kirsten vindt het prettig dat ze als onderneemster zelf de beslissingen kan nemen en dat ze daardoor alles zelf in de hand heeft. Ze geeft wel aan dat een eigen bedrijf een onderdeel wordt van je leven, maar dat vindt ze wel prettig.

Hoe ze erbij kwamen om samen te starten? Soms deed Annechien wel eens iets samen met Kirsten op het gebied van reclame voor het restaurant van Kirsten en haar man. Toen er later bedrijven bijkwamen die interesse toonden voor de diensten van de dames, was de beslissing voor het starten van Kabaal snel genomen. Ze hebben beiden, hun specialiteiten. Zo is Kirsten administratief goed onderlegd en werkt heel gestructureerd. Annechien is de creatieve van de twee en zij verzorgt de acquisitie. Hun stelregel is 1+1=3. Met tweeën werken, brengt interactie en samen weten ze meer dan alleen en ze vullen elkaar prima aan. Annechien: "Met andere woorden, hiermee bereiken we een synergetisch effect. We zijn geen adviesbureau, maar we zijn allebei operationeel bezig. De lange termijndoelstellingen staan hierbij centraal. Creatief en planmatig werken is onze grote kracht."

Meer informatie
E-mail: info@kabaalmarketing.nl
Internet: www.kabaalmarketing.nl


...onderneemt
Het grootste zakelijke platform in Zuidwest Nederland

...start
"We maken kabaal voor de ondernemer"

...prikkelt
Kritische (zelf)reflectie prikkelt uw ondernemersgeest

...redt
'Eén ochtendje praten kan je bedrijf redden'

...spreekt
Maij-Weggen spreekt op eindejaars- bijeenkomst KvK

...bespaart
Tijdig uitschrijven bespaart geld

...deponeert
Boete bij te laat deponeren

...belegt
De beleggings- adviseurs

...werft
Regionaal dagblad ideaal voor personeelswerving

...informeert
Ondernemen doe je met een coach

...organiseert
Ondernemersgala 2004 En de winnaar is...?

...rijdt
Zakelijk onderweg

...roept
Havenburgemeesters roepen op tot bovenregionaal beleidsplan

...acquireert
Zeeland Seaports: meer aandacht voor acquisitie

...vervoert
Havens zijn heel belangrijk voor de Zeeuwse economie

...behartigt
Vrijland nieuwe voorzitter Port Promotion Council Zeeland

...ontwikkelt
Ontwikkelingen in de kanaalzone

...bindt
Clustervorming bindt industrie aan Zeeland

...ontwikkelt
Infrastructuur en arbeid belangrijke vestigings- voorwaarden

...vraagt
Gevraagd: Technisch personeel

...groeit
WCT bepalend voor economische toekomst Zeeland

...netwerkt
Netwerken in de regio

...bezoekt
Sfeer, bereikbaarheid en keuze winkelaanbod doorslaggevend voor bezoek aan binnenstad

...huisvest
Nieuwe internetsite funda in business