In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Gevraagd: Technisch personeel

Ook in Zeeland verlaten de komende jaren grote aantallen oudere werknemers het arbeidsproces. Gezien de huidige hoge (jeugd)werkloosheid zou het geen probleem moeten zijn de vacante functies opnieuw in te vullen. Probleem is echter dat het grotendeels om technisch personeel gaat, terwijl de jeugd daar maar mondjesmaat voor kiest. Diverse stimuleringsprogramma's moeten jongeren motiveren wel techniek te kiezen.

Een artist impression van de WTC.

"Het werven van technische hbo'ers of wo'ers is in Zeeland geen probleem. Er zijn genoeg mensen uit de randstad die graag hier willen wonen en werken.

Het probleem zit 'm in de mbo'ers. Die zijn namelijk regiogebonden", verklaart A. Saman, secretaris van de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging BZW. De komende jaren verlaten honderden technisch opgeleide oudere werknemers het Zeeuwse arbeidsproces. Volgens Dow-woordvoerder Frank Neve gaat het alleen al bij Dow in Terneuzen om circa zeshonderd medewerkers die tussen nu en 2010 uitstromen.

Op een totaal personeelsbestand van iets meer dan 2200 medewerkers is dat een fors aantal.

Instroom technische opleidingen stijgt
Maar weinig jongeren ambiëren een technische opleiding. De opleidingen elektrotechniek, procestechniek en werktuigbouwkunde (niveau 4) van het ROC Westerschelde in Terneuzen trokken in 2002 respectievelijk 27, 47 en 15 nieuwe leerlingen. Dat betrof zowel leerlingen in het dagonderwijs als leerlingen die leren en werken met elkaar combineren.

Te weinig om in de verwachte vraag te kunnen voorzien. Overheden en bedrijven riepen daarom verschillende programma's in het leven die de jeugd met techniek bekend moeten maken. De aanpak lijkt te werken. In 2004 steeg de instroom voor de eerder genoemde opleidingen met 66% naar respectievelijk 24, 60 en 54 leerlingen.

Techniek niet vies
Een van de projecten die jongeren tot technische beroepen moeten verleiden, is Samen Handen Ineen, dat zich richt op het vmbo. Doel van het programma is leerlingen van het vmbo een beeld te geven van technische en administratieve beroepen.

Hierover wordt voorlichting gegeven aan ouders, leerlingen, docenten, overheid en politiek. Dow organiseert in het kader van dit project regelmatig informatiedagen, stages voor docenten en ouderavonden, waarop zowel ouders als kinderen kennis kunnen maken met technische beroepen. Neve: "Veel jongeren hebben een onduidelijk of een onjuist beeld over technische beroepen. Ze denken dat het vies werk is, of dat je de hele dag in je eentje in een fabriek rondloopt. Hier maken ze kennis met operators, kunnen ze vragen stellen en kijken wat het werk echt inhoudt. We hopen dat jongeren zo een beter beeld krijgen van het werk en eerder voor een technische opleiding gaan kiezen."

Ontdekkastelen
De kennismaking met techniek kan niet vroeg genoeg beginnen, vinden betrokkenen. Daarom zijn op initiatief van Technocentrum Zeeland en met financiering van onder meer Dow, Rabobank en de bouwsector 'ontdekkastelen' ontwikkeld voor leerlingen van de basisschool. Deze wandmeubels, die de vorm van een kasteel hebben, laten leerlingen spelenderwijs kennismaken met techniek. Het is een gewild pakket, onder meer omdat het in het lesprogramma van de scholen past. Van de 240 Zeeuwse basisscholen hebben inmiddels 200 het kasteel aangeschaft. Voor mbo-leerlingen werd STOeB (Stichting Technisch Onderwijs en Bedrijfsleven) in het leven geroepen. STOeB is een initiatief van ROC Westerschelde, de Kring van Werkgevers in de kanaalzone, MKB-Nederland en de BZW. Doel is jongeren te interesseren voor techniek door hun studiekosten te betalen en een baangarantie te geven. Inmiddels zijn ruim vijftig bedrijven bij STOeB aangesloten en is het project ook naar de andere delen van Zeeland uitgewaaierd.


...onderneemt
Het grootste zakelijke platform in Zuidwest Nederland

...start
"We maken kabaal voor de ondernemer"

...prikkelt
Kritische (zelf)reflectie prikkelt uw ondernemersgeest

...redt
'Eén ochtendje praten kan je bedrijf redden'

...spreekt
Maij-Weggen spreekt op eindejaars- bijeenkomst KvK

...bespaart
Tijdig uitschrijven bespaart geld

...deponeert
Boete bij te laat deponeren

...belegt
De beleggings- adviseurs

...werft
Regionaal dagblad ideaal voor personeelswerving

...informeert
Ondernemen doe je met een coach

...organiseert
Ondernemersgala 2004 En de winnaar is...?

...rijdt
Zakelijk onderweg

...roept
Havenburgemeesters roepen op tot bovenregionaal beleidsplan

...acquireert
Zeeland Seaports: meer aandacht voor acquisitie

...vervoert
Havens zijn heel belangrijk voor de Zeeuwse economie

...behartigt
Vrijland nieuwe voorzitter Port Promotion Council Zeeland

...ontwikkelt
Ontwikkelingen in de kanaalzone

...bindt
Clustervorming bindt industrie aan Zeeland

...ontwikkelt
Infrastructuur en arbeid belangrijke vestigings- voorwaarden

...vraagt
Gevraagd: Technisch personeel

...groeit
WCT bepalend voor economische toekomst Zeeland

...netwerkt
Netwerken in de regio

...bezoekt
Sfeer, bereikbaarheid en keuze winkelaanbod doorslaggevend voor bezoek aan binnenstad

...huisvest
Nieuwe internetsite funda in business