In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

De Beleggingsadviseurs

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (M.V.O.)
Diederik Bertens - ABN Amro Bank, Senior beleggingsadviseur

ABN AMRO is een bank die op een maatschappelijk verantwoorde wijze meer mogelijk wil maken. Voor haar klanten, haar zakenpartners en haar aandeelhouders. Maar ook voor haar medewerkers en de maatschappij als geheel. We maken deel uit van een maatschappij die steeds meer van bedrijven eist dat ze Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Onze klanten, aandeelhouders en zakenpartners hebben dan ook, ieder vanuit hun eigen belang, verwachtingen over de wijze waarop ABN AMRO omgaat met M.V.O. Ze verwachten bijvoorbeeld dat wij als bank niet alleen rekening houden met hun eigen belangen, maar ook met de belangen van mens en milieu, in de breedste zin des woords. Er wordt hard aan gewerkt om aan die verwachtingen tegemoet te komen. Zo is recent een studentencompetitie gestart voor maatschappelijk ondernemerschap (www.kickstart.nl). Ook worden microkredieten verstrekt aan kleine ondernemingen in de armste lagen van de bevolking in Brazilië en India. Het aanbieden van duurzame producten is één van de andere manieren waarop ABN AMRO vorm geeft aan M.V.O. Bij beleggen gaat het hierbij om: "Groenfondsen" en Duurzame beleggingsfondsen, ook wel bekend als Social Responsible Investments-/ SRI Funds. Op de beurs genoteerde Groenfondsen zoals het Triodos Groen Fonds en het ABN AMRO Groen Fonds geven naast een hoog dividend rendement (3%-3,5%) ook nog extra 'fiscaal rendement" van 2,5% (Geen vermogensrendementsheffing 1,2%, en een extra heffingskorting van 1,3% voor een maximum van e 52.110 per belastingplichtige).

Een hoog gewaardeerd "duurzaam beleggingsfonds" tenslotte met Morningstar rating 4, is het Triodos Meerwaarde Aandelen Fonds eveneens via ABN AMRO dagelijks verhandelbaar.


Turks fruit
Mark van Rijswijk - Fortis bank, Senior beleggingsadviseur

Volgens het woordenboek is Turks fruit een zeer zoete lekkernij, bestaande uit suiker, fruit en gelei, die met name in Turkije wordt gegeten. Wat heeft dit met beleggen te maken? Turkije kan zich op een toenemende populariteit verheugen. Met het begin van de toetredingsgesprekken in 2005 komt een deelname aan de EU binnen bereik. Zelfs als deze gesprekken niet leiden tot toetreding, zullen er structurele veranderingen zijn. Het welvaartsniveau is op dit moment relatief laag en kan in de komende jaren groeien. Het groeipotentieel van de Turkse economie is drie maal zo hoog als het gemiddeld EU-land. De inflatie is teruggedrongen van 69% in 2001 naar 9% in 2004 en ook de schulden van het land zijn met een dalende rente beter beheersbaar. Turkije heeft een liquide aandelenmarkt, waarin de meeste sectoren zijn vertegenwoordigd. De Istanbul beursindex is in de periode januari 2003 tot eind februari 2005 in euro's 182% gestegen. De Turkse aandelenmarkt geniet in toenemende mate de interesse van institutionele beleggers die Turkije zien als de motor voor groei in Europa, vergelijkbaar met de rol van China en India in Azië. Beleggen in dit land brengt naast interessante mogelijkheden uiteraard ook risico's met zich mee. De Turkse aandelenmarkt laat een volatiel verloop zien. Beleggen in deze markt dient dan ook te gebeuren met een lange termijn horizon. Gezien bovenstaande gaat de vergelijking met Turks fruit wel degelijk op. Turkije kan het "snoepje" van de beleggingsmarkt worden.

Tip: Fortis L Fund Equity Turkey


Hogere rentes: hoger risico
Rob Jansen - ING bank, Senior adviseur beleggen ING Private Banking

Beleggers in obligaties kiezen voor inkomsten en relatieve rust; ze zullen waarschijnlijk bespaard blijven van grote koersfluctuaties, maar het rendement zal ook beperkt zijn. Toch is onder deze categorie sprake van enige onrust door de lage rentestand. Men is hierover ontevreden en zoekt naar hoger renderende obligaties. In mijn vorige column heb ik al geschreven over de risico's van aandelengerelateerde obligaties. Nu wil ik stilstaan bij de risico's van de nieuwste rage: de steepeners. De eerste jaren ontvangt u een hoge rente van circa 6%; de jaren daarna wordt de rente jaarlijks opnieuw vastgesteld afhankelijk van het verschil tussen de 10-jaars en de 2-jaars rente. Als het verschil kleiner wordt ontvangt u een lagere rente en vice versa. En nu komt de adder: deze leningen hebben vrijwel allemaal een lange looptijd (30 jaar of eeuwigdurend is gebruikelijk), waardoor bij een kleiner wordend verschil in rente de koers van de obligatie fors onder pari (100%) zal dalen. Dit is helaas geen onwaarschijnlijk scenario; in Engeland is het verschil momenteel immers nihil. De voordelen van een groter wordend verschil zullen aan u voorbij gaan, omdat de debiteur de lening vervroegd mag aflossen. Waarom zou de debiteur u anders de eerste jaren 6% bieden als de marktrente nu minder dan 4% bedraagt? Men denkt dit in de toekomst terug te verdienen en wel van u. Voor bovenstaand risico wordt u wel behoorlijk beloond, maar u dient zich af te vragen of u dit risico wilt lopen.


ADSL speerpunt voor 2005
Cor Wijtvliet - F. van Lanschotbankiers, Senior beleggingsanalist

De Telecomsector in Europa vertoont weer tekenen van hernieuwd elan. Die hernieuwde expansiedrift mag echter op stevig verzet rekenen, want de competitie groeit in de vorm van concurrerende technologieën, start-ups maar de concurrentie komt ook van over de grens. Als het om technologie gaat kunnen we denken aan kabel, satellieten en sinds kort ook Digital Terrestial Television, in Nederland beter bekend als Digitenne. Daarbij komt nog dat overheden of sectorwaakhonden als de Opta van oude monopolisten als bijvoorbeeld KPN eisen dat ze een deel van hun vast netwerk verhuren aan bijvoorbeeld een nieuwkomer als ScarletTelecom. De afgedwongen prijsstelling stelt een kleine partij als Scarlet Telecom in staat KPN te beconcurreren bij het aanbieden van DSL en telefonie. Om enigszins aan de druk van de binnenlandse competitie te ontkomen zoeken partijen als France Telecom en Deutsche Telekom hun heil in het buitenland. Ze maken dankbaar gebruik van de mogelijkheid om capaciteit op het bestaande vaste netwerk te huren. De voormalig monopolisten zoeken hun verdediging in een versnelde uitrol van ADSL om hun klanten een betere dienstverlening en aantrekkelijkere producten te bieden. Het gaat dan om diensten als Triple Play, telefoon, televisie en Internet voor één prijs. Daarnaast willen ze aantrekkelijke content aanbieden zoals voetbal of anders sportwedstrijden. Met andere woorden, er is nog toekomst voor de KPN's in Europa.

F. van Lanschot is positief over: de sectoren Kapitaalgoederen, Farmacie, Verzekeraars en Software & Services


50 Jaar McDonalds en Obesitas
Erik Elst - Rabobank Breda, Adjunct directeur Beleggingsadvies en Vermogensbeheer

In april 1955 was het Ray Krog die de deuren van het eerste McDonalds Restaurant opende. De omzet op de eerste dag was 366,12 dollar. Met McDonalds is het in de vijftig jaren daarna zeer voorspoedig gegaan. Anno 2005 zijn er meer dan 30.000 restaurants in 119 landen. Elke dag bezoeken gemiddeld 50 miljoen mensen een McDonalds Restaurant en McDonalds is de onbetwiste marktleider onder de fastfood ketens. Voor de aandeelhouders is het ook een erg goed aandeel geweest. Echter de groei stagneert. Een belangrijke reden hiervan is dat de fastfood ketens steeds meer geassocieerd worden met de grote schuldige achter het toenemende probleem van overgewicht. Ernstig overgewicht, ofwel obesitas, is een maatschappelijk probleem dat snel in omvang groeit. Tweederde van de Amerikanen is te zwaar en 30 % kampt zelfs met ernstig overgewicht. Ook in Nederland is de trend onmiskenbaar; bijna 36% is te zwaar en 12 % heeft ernstig overgewicht. Dat heeft veelverstrekkende gevolgen voor de samenleving. Zwaarlijvigheid geeft een verhoogd risico op diverse gezondheidsproblemen zoals diabetes, hoge bloeddruk en hartkwalen. Wat betekent de strijd tegen obesitas voor beleggers? Er is sprake van mogelijke risico's als gevolg van regulering, claims en veranderende consumentengedragingen. Je kunt dit gerust vergelijken met de ontwikkeling die roken heeft doorgemaakt. Wij raden beleggers aan om zorgvuldig met aandelen om te gaan die op dit vlak actief zijn. Ook zijn er ondernemingen zoals Nestle en Danone die hier juist op in spelen door juist steeds meer "gezond" voedsel te produceren


Risico-Rendement obligaties:
Jack Horvest - SNS bank Senior vermogensbeheerder

De obligatiebelegger heeft honger naar rendement, risico's van nieuwe producten worden voor lief genomen of niet direct herkend. In dit kader wil ik de noviteit de 'Steepener bond ' bespreken. De obligatie levert de eerste twee/drie jaar van de looptijd een interessante rente op van 6,5%-7%.

Over de restant looptijd, 15 jaar of langer, krijgt u jaarlijks de formule: 4 maal (het renteverschil tussen de 2 jaars rente en 10 jaars rente) uitbetaalt, vaak met een minimum van 2%. Bent u er nog?.

Een risico hierbij is het ' kleiner' worden van het renteverschil tussen de 2 jaars- en 10 jaars rente. In het slechtste geval krijgt u na de vaste periode de minimumvergoeding van 2%.

Het verrekenen van een 2 a 3% rentetekort over een lange periode van 15-20 jaar levert een dramatisch koersverlies op in de obligatie. Dit zal zeker niet de intentie zijn van de obligatiebelegger. Ondenkbare situatie?. Absoluut niet, in Engeland zijn de rentetarieven voor 2- en 10 jaars obligaties nagenoeg gelijk. Het is niet de bedoeling om het product 'Steepener' in de ban te doen, integendeel!

Maar kijk bewust naar de risico's in plaats van naar het rendement en beoordeel de wijze waarop het rendement tot stand komt. Bepaal daarna pas of het product bij u past. En onthoud de woorden van Warren Buffett, de superbelegger: Koop geen dingen die je niet begrijpt of kunt beredeneren, daarom kocht hij geen internet aandelen in 2000.


...informeert
De poort naar nieuwe uitdagingen

...start
Advies over carrière, coaching en mediation

...netwerkt
Stratos netwerk- bijeenkomst dinsdag 7 juni

...innoveert
Innovatie in West-Brabant

...ondertekent
Uitbreiding innovatieconvenant

...ontwikkelt
Plannen voor Innovatiehuis

...verbetert
Van transportbedrijf naar logistiek dienstverlener

...organiseert
ChildRight GalaNight

...bereikt
"Marktleiderschap realiseerbaar voor elke onderneming"

...belegt
De beleggings- adviseurs

...vist
Internationaal gezelschap haalt Zeeuwse delicatesse binnen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...onderneemt
Internationaal ondernemen: Wie durft?

...investeert
Ons kent ons: hoe leg je de eerste contacten?

...verkent
In het kielzog van Karien van Gennip

...verplaatst
Outsourcing betreft nu ook hoogwaardige arbeid

...handelt
Oost-Europese markt divers maar kansrijk

...exporteert
Exporteren naar Zuid-Europa

...subsidieert
Nieuwe impuls voor grensoverschrijdende projecten

...groeit
Groei van copycat China laat zich niet stilleggen

...inspireert
Verenigde Staten

...verschilt
Nederlander heeft meer haast dan Belg

...concurreert
Sterke concurrentie noopt transporteur tot aanpassing

...financiert
Lokale financiering biedt meeste mogelijkheden

...verzekert
Vijf verzekeringen om over na te denken

...ontmoet
Het Havenschap Moerdijk, een kennismaking

...bundelt
Een bundeling van krachten

...floreert
Internationaal ondernemen floreert hier

...vernieuwt
Moerdijk is klaar voor de toekomst

...beschermt
MKB, bescherm en beheer uw merk!

...spreekt
Junior Kamer steeds meer maatschappelijk betrokken

...bezoekt
Regionale Bedrijvenbeurs 2005

...vermindert
Veel animo voor project Duurzaam Ondernemen Tholen

...huisvest
Gemeente, provincie en ministeries gecharmeerd van grensoverschrijd- ende bedrijven- terreinen

...ontwerpt
Middelburg: wonen en werken op Ramsburg

...leest
In 't kort

...herstructureert
Herstructurering verouderde bedrijventerreinen

...helpt
Innovatie is sleutel tot succesvol zakendoen