In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt..., informeert..., leest...

'Je leeft maar één keer'
Yvonne Swaans onderneemt met passie

In 2005 was Yvonne Swaans (38), algemeen directeur van Direct Wonen Verhuurmakelaars, zakenvrouw van het jaar. Tijdens de Regio Business Dagen van 2006 in Breda en geeft ze in haar speech de aanwezige ondernemers tips. "Onderneem met passie en bevlogenheid. Geeft je werk je geen voldoening? Ga dan iets doen waar je wél goed in bent, je zal zien dat het je enorm veel energie geeft."

Yvonne Swaans.

Yvonne Swaans is ondernemer in hart en nieren. In 1990 richtte ze samen met haar partner de voorloper van haar huidige bedrijf Direct Wonen op. "We hadden in Leiden een huis gekocht en besloten kamers te verhuren aan studenten. Zodoende kwamen we in aanraking met een stichting voor studentenhuisvesting. Hun werkwijze sprak ons aan. Zo ontstond het idee om het bemiddelen van woonruimte commercieel aan te pakken. Onze eerste vestiging opende we in Eindhoven en binnen een jaar was een tweede vestiging in de Willemstraat in Breda een feit." Direct Wonen is succesvol. De organisatie heeft momenteel een marktaandeel van meer dan 20 procent op de particuliere huurbemiddelingsmarkt. Swaans en haar levenspartner Richard Westerhuis hebben de taken zowel zakelijk als privé goed verdeeld.

"Ik ben als algemeen directeur verantwoordelijk voor de interne bedrijfsvoering, het aansturen van onze mensen, zeg maar. Richard is meer extern gericht en bezig met innovatie. Deze taakverdeling is de basis van ons succes. We werken ieder vier dagen per week. Ik ben op woensdag vrij en zorg voor onze twee kinderen van 4 en 6 jaar." Op de vraag of ze werk en privé gescheiden kan houden lacht ze. "Als ondernemer ben je nooit vrij. Je werkt niet van 9 tot 5. Ondernemen zit in je bloed; het denkproces stopt nooit." Ze vertelt dat ze wel afstand kan nemen van haar werk. "Dat is ook nodig. Soms moet je afstand nemen om goede beslissingen te nemen." Swaans zoekt haar ontspanning in haar gezin en is - ze woont in Den Haag - vaak op het strand te vinden. De titel Zakenvrouw van het Jaar heeft haar geen windeieren gelegd. "Ik ben er trots op. Het is een titel die al 25 jaar wordt uitgereikt om sterke ondernemende vrouwen die een stevig bedrijf hebben neergezet voor het voetlicht te brengen. De titel heeft mij en mijn bedrijf veel publiciteit opgeleverd. Voor Direct Wonen heeft het deuren geopend. Anderen zijn geïnteresseerd in onze organisatie. We worden als professionele gespreks- en onderhandelingspartner gezien." Het afgelopen jaar heeft ze veel interviews gehad. "De domste vraag? Oja, welk merk kleding ik aanhad. Wat een idiote vraag en totaal niet relevant!" Swaans is een gedreven vrouw voor wie vrijheid belangrijk is. "Ik zou niet onder een baas kunnen werken; de vrijheid die ik als ondernemer geniet, is voor mij heel belangrijk. Ondernemen doe ik niet om veel geld te verdienen maar vooral om te creëren en te scoren. Doen waar ik goed in ben. Ondernemen met passie is voor mij essentieel."

'Kom op voor jezelf'
Swaans weet dat vrouwen op een andere manier zaken doen dan mannen. "Vrouwen zijn meer detailgericht, emotioneler en nieuwsgieriger. Vrouwen zijn meer geïnteresseerd in de mens achter de ondernemer. Dat levert een andere sfeer op." Ze is ervan overtuigd dat de samenwerking van mannen en vrouwen in een team de beste resultaten voor een organisatie oplevert. "Deze gemengde teams zijn vaak de meest dynamische, flexibele en innovatieve teams." Ze vindt dat vrouwen meer voor zichzelf zouden moeten opkomen en hun carrière in eigen hand moeten nemen. "Vrouwen maken snel bezwaren. Kinderopvang? Zorgverlof? Dat lukt toch niet, denken vrouwen bij voorbaat. Ga in gesprek met je manager, zorg dat je het wél geregeld krijgt. Ga niet uit van het negatieve! Maak je ambities waar. Zorg dat het je lukt. Bewandel niet de reeds begane paden maar ontwikkel een visie, wees creatief. Aan de slag!" Swaans vindt meer in het algemeen dat mannelijke ondernemers meer lef tonen en meer vernieuwend bezig zijn dan vrouwen Mocht er een titel zijn voor de Zakenman van het Jaar dan zou ze Joop van den Ende willen nomineren. "Geweldig, hoe die man bezig is. Hij weet precies wat er aan de hand is in de samenleving en speelt daar met zijn bedrijf goed op in. Ik bewonder hem zeer. Hij focust zich op een doel, kan zich hard opstellen om dat doel te bereiken maar toch meeleven met anderen." De toekomst ziet Swaans rooskleurig in. "We gaan de business units uitbouwen. Er liggen op meerdere gebieden kansen voor Direct Wonen. Verzekeren, hypotheken, makelaardij noem maar op. Ik wil met Direct Wonen boven het maaiveld uitsteken. Uniek zijn. Er is voor ons nog veel eer te behalen."

Tips van Yvonne Swaans

 • Als je iets wil: doe het;
 • kennis doe je al werkende op;
 • als je je organisatie wil laten groeien, moet je ook kunnen loslaten;
 • toets je plannen en laat je niet te veel leiden door marktonderzoek;
 • groeien en innoveren gaan hand in hand;
 • vertrouw op je intuïtie;
 • durf fouten toe te geven;
 • deel je doelen met je medewerkers: communiceer;
 • maar vooral: onderneem met passie!
 • Meer informatie:
  www.directwonen.nl


  ...geeft tips
  Yvonne Swaans onderneemt met passie

  ...gaat Grieks
  Een ontmoetings-plaats voor Grieken-landliefhebbers

  ...spreekt
  In 't kort

  ...op de beurs
  Regionale Bedrijvenbeurs 2006

  ...bij de procesindustrie
  PZW koppelt talent aan procesindustrie

  ...vernieuwd
  Syntens, een prikkel voor het vernieuwingsproces.

  ...brengt aan de man
  "Zachte factoren zijn van invloed op verkoop bedrijf"

  ....knipt
  3 kappers de Pauw vieren eeuwfeest

  ...bouwt
  Ontwikkelingsvisie Oosterhout tot 2020

  ...bouwt uit
  Gebiedsvisie Oosterhout-Oost

  ...met z'n alle
  Voor een vitale gemeente

  ...in gesprek
  Een kritische blik op de gemeente

  ...bloeit
  Méér dan een sympathieke campagne

  ...handelt
  Grensverleggend ondernemen via internationale netwerken

  ...rijdt
  Jaguar XJ sovereign diesel Vloeken in de kerk?

  ...en vastgoed
  Rijksgebouwendienst een belangrijke marktpartij

  ...belegt
  De Beleggingsadviseurs