In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda
www.deondernemer.com

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Veel interactie tijdens Internationale Handelsdag in Bergen op Zoom
Grensverleggend ondernemen via internationale netwerken

De Kamers van Koophandel voor Zeeland en West-Brabant mochten vorige maand tijdens de Internationale Handelsdag in zalencentrum De Raayberg in Bergen op Zoom ongeveer 150 bezoekers verwelkomen. Handel met België, Duitsland, China en Oost-Europa stond deze dag centraal. Zowel het West-Brabantse als Zeeuwse bedrijfsleven deed het in 2005 goed over de grens.


Vorig jaar exporteerde West-Brabant voor 11,2 miljard euro aan goederen en diensten, Zeeland voor 8 miljard; voor beiden een toename van een half miljard. Export is zowel voor West-Brabant als Zeeland van groot belang. In de eerste regio wordt bijna een derde van de omzet gehaald uit export, in Zeeland zelfs bijna de helft. Via een ruime informatiemarkt, workshops en gesprekken met specialisten werd ondernemers met exportplannen informatie verschaft. Traditiegetrouw vond er weer een levendige forumdiscussie plaats, onder leiding van Philip Stobbelaar, coördinator voorlichting Internationale Handel bij de Kamer van Koophandel. Er was volop interactie tussen de vier deelnemers aan de discussie. Ook nu weer gaven twee ondernemers uit West-Brabant en twee ondernemers uit Zeeland acte de présence: Jack Musters (hoofd inkoop Bruynzeel-Sakura B.V. te Bergen op Zoom), Cor van Gils (eigenaar van Dragon Plastics BV uit Sint Maartensdijk), Cees Vleugel (Ribbstyle Selected Products BV uit Wemeldinge) en Wim van Hoof (directeur van Rompa Kunststofprodukten BV uit Terheijden).Doelstelling van de Internationale Handelsdag is om ondernemers met plannen over de grens, nader kennis te laten maken met im- en export. Bestaande en startende ondernemers wordt inzicht gegeven in belangrijke zaken die spelen op dit gebied. De ondernemers werden op de informatiemarkt geïnformeerd door diverse partijen zoals kamer van koophandel, douane, belastingdienst, ambassades, bankwezen, accountancy en evd. Dit laatste agentschap is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van economische zaken voor het ondersteunen van internationaal ondernemen en internationale samenwerking. „Belangrijk bij de handel met bijvoorbeeld China of Oost-Europa is het hebben van internationale netwerken. Een bezoekje aan een land als China is natuurlijk niet voldoende. Je moet als ondernemer altijd zorgen dat je gebruik maakt van bekenden die weten welke wegen je moet bewandelen en je moet mensen kennen om zaken mee te kunnen doen. Het gaat om zowel kennissen als kennis", aldus Philip Stobbelaar.


Iemand die grensverleggend wil ondernemen en zich eventueel wil vestigen in een bepaald land, moet zich van tevoren goed verdiepen in de cultuur van dat land. Een openbare netwerkpartner als NBSO (Netherlands Business Support Offices) kan daarbij uitkomst bieden, evenals particuliere netwerkpartners zoals consultancybedrijven. Daarnaast is er nog een andere categorie waarvan startende exporteurs veel kunnen leren: de ervaren ondernemers. De medewerkers van de kamer van koophandel kunnen de theorie van internationaal ondernemen wel bijbrengen, maar wie kunnen het tenslotte beter vertellen dan de mensen die zich al jaren met export bezighouden. De contacten tussen de diverse ondernemers op de internationale handelsdag waren dan ook goed voor verbreding van de kennis. Deze wisselwerking kwam ook uit de verf tijdens de forumdiscussie tussen de vier internationale ondernemers uit de dagelijkse praktijk. Theorie en praktijk sloten dan ook naadloos aan op de handelsdag in Bergen op Zoom.

...geeft tips
Yvonne Swaans onderneemt met passie

...gaat Grieks
Een ontmoetings-plaats voor Grieken-landliefhebbers

...spreekt
In 't kort

...op de beurs
Regionale Bedrijvenbeurs 2006

...bij de procesindustrie
PZW koppelt talent aan procesindustrie

...vernieuwd
Syntens, een prikkel voor het vernieuwingsproces.

...brengt aan de man
"Zachte factoren zijn van invloed op verkoop bedrijf"

....knipt
3 kappers de Pauw vieren eeuwfeest

...bouwt
Ontwikkelingsvisie Oosterhout tot 2020

...bouwt uit
Gebiedsvisie Oosterhout-Oost

...met z'n alle
Voor een vitale gemeente

...in gesprek
Een kritische blik op de gemeente

...bloeit
Méér dan een sympathieke campagne

...handelt
Grensverleggend ondernemen via internationale netwerken

...rijdt
Jaguar XJ sovereign diesel Vloeken in de kerk?

...en vastgoed
Rijksgebouwendienst een belangrijke marktpartij

...belegt
De Beleggingsadviseurs