In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...


Columns
mr. H.G.M Daemen
Dimitri Duine
Mr. C.L.M. Gommers
Peter Schuitmaker
Verdeling van pensioen bij scheiding
Mr. C.L.M. Gommers
Advocaat-scheidingsbemiddelaar
Koch & van den Heuvel advocaten te Breda





Op 27 november 1981 wees de Hoge Raad het arrest Boon/Van Loon, waarin voor het eerst werd beslist dat bij een verdeling van een gemeenschap van goederen na scheiding ook pensioenrechten betrokken moesten worden. Op 1 mei 1995 is vervolgens de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (WVPS) in werking getreden.

Echtgenoten, die vÛÛr 27 november 1981 zijn gescheiden, vielen buiten toepassing van Boon/Van Loon en kunnen op dit moment evenmin nog ingevolge de WVPS nieuwe aanspraken op verdeling van pensioenrechten verkrijgen. Voor echtgenoten, die in de periode van 27 november 1981 tot 1 mei 1995 zijn gescheiden, geldt Boon/Van Loon, ingevolge waarvan de pensioengerechtigde echtgenoot zijn pensioenrechten diende te verrekenen door middel van een uitkering ineens of door middel van een voorwaardelijke uitkering met ingang van zijn pensioengerechtigde leeftijd. Het pensioenfonds had met deze verrekening niets van doen en verzorgde slechts een waardeberekening; pensioenverrekening vond volledig plaats in de sfeer van de vermogensrechtelijke afwikkeling van het huwelijk. Op scheidingen vanaf 1 mei 1995 is de WVPS van toepassing, ingevolge waarvan een tijdens huwelijk opgebouwd ouderdomspensioen bij scheiding bij helfte moet worden verdeeld. Mits binnen twee jaar na de scheiding bij het pensioenfonds melding wordt gedaan, ontstaat voor de ene echtgenoot een rechtstreekse aanspraak jegens het pensioenfonds van de andere echtgenoot met ingang van de pensioengerechtigde leeftijd van die andere echtgenoot. Pensioenverevening moet plaatsvinden ongeacht het huwelijksgoederenregime van de echtgenoten. Wel kan bij overeenkomst worden afgezien van toepassing van de WVPS, hetgeen echter fiscale consequenties heeft.

Na tien jaar is de WVPS geÎvalueerd. Er is onder meer voorgesteld om de breuk met het huwelijksvermogensrecht, ontstaan bij de invoering van de WVPS, te herstellen en om pensioenverevening te defiscaliseren, in de verwachting dat dit scheidende echtgenoten kan helpen bij het vinden van creatieve oplossingen voor de financiÎle gevolgen van een scheiding. Ik hoop op een verdere uitwerking van deze aanbevelingen.




...spreekt
MKB Netwerk Roosendaal organiseert netwerkavond met bergbeklimmer Edmond Öfner

...organiseert
'Het evenement moet meer dan perfect zijn'

...vernieuwt
Een nieuw gezicht voor de Ondernemer

...beveiligt
Ondernemers tevreden over gezamenlijke aanpak met REWIN en Kamer van Koophandel

...innoveert
Syntens Innovatiekracht Tour

...visualiseert
Vernieuwen met Verstand

...groeit
Enorme kansen voor zorgeconomie West-Brabant

....verdedigt
Een advocaat moet gezonde afstand houden

...voorkomt
Voorkomen is beter dan genezen

...bewijst
Meer dan een kostenpost

...onderneemt
Ondernemen met Netwerk Notarissen

...in't kort
Rijken rijden harder

...belegt
De beleggingsadviseurs

...rijdt
zakelijk onderweg

...kijkt vooruit
Goede vooruitzichten kantorenmarkt maar aanhoudende zorg over leegstand