In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Negentig jaar Brabants Zeeuwse Werkgevers: de handen ineen loont
BZW wil vooral samen sterk zijn

Preluderend op het oer-Hollandse gezegde Eendracht maakt macht, doen ze bij de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) als het kan vooral veel samen. Voorzichtig en correct formulerend zegt BZW- directeur Henk Oderkerk (58) het zo: „De regering heeft het motto 'Samen werken, samen leven' eigenlijk van ons gepikt. „Samen bereikt ú meer is al jaren ons motto." Met een accentje bovendien op de ú.

door Henny Zetteler


BZW-directeur Henk Oderkerk.
Foto: Brabants Dagblad

TILBURG - Ook het grote jubileumfeest ter gelegenheid van 90 jaar BZW vorige maand in het Tilburgse Willem II stadion had niet voor niets als titel 'Samen scoort u beter'. Daar kan de voetbalclub bovendien zelf nog het zijne mee doen. Bovenaan staat voor Oderkerk de ontmoetingsfunctie van BZW. Er worden zo'n 150 bijeenkomsten per jaar georganiseerd. "Gezelligheid is nog steeds heel belangrijk. Maar de ondernemer wil er ook zakelijk wat aan hebben. Dus graag wat strategische adviezen of inspiratie als het kan." Een nieuw fenomeen is quickdating, waar ondernemers in gesprekjes van 10 minuten persoonlijk contact met elkaar leggen. "Om soms ergens bij een ander bedrijf een ingang te krijgen."

Na bijna een eeuw staat de BZW okselfris klaar in de stijgbeugels. Het beleidsplan uit 2004 is net herijkt. Nog meer dan voorheen gaan de werkgevers er samen tegenaan. Ondernemers willen weer terug naar duidelijke verhoudingen. Na enig wikken en wegen vindt hij de strijd tegen de enorme berg aan ambtelijke regeltjes en de bureaucratie, momenteel het belangrijkst. „Ondernemers ergeren zich enorm aan die regeltjes en vooral aan de wijze van toepassing. Dat hebben we van onze leden gemerkt. Denk je eindelijk te kunnen beginnen met de bouw, heb je alle vergunningen in huis, staat er een ambtenaar op de stoep voor een kapvergunning. Ons succes is, dat het onderwerp nu bij alle gemeentes en de provincie op de agenda staat. En aanbevelingen worden opgepakt." Zo stuurt Oderkerk zelf als voorzitter de groep Deregulering aan in de Regieraad Bouw van de BZW. Natuurlijk weet hij heel goed, dat die problematiek nauw samenhangt met werkgelegenheid. Zaken efficiënter aanpakken leidt niet zelden tot minder mensen. Oderkerk noemt dat fijnzinnig 'wrijvingswarmte'. „Om problemen daar op te lossen horen de ambtenaren zelf er ook bij betrokken te worden. Anders maak je een sprookjesboek. Onze aanpak is heel concreet, recht voor zijn raap. We zien wel dat de intentie om efficiënter te werken, de wil om te veranderen wel breed aanwezig is. Zo krijgt voorzitter Peter Swinkels niet langer het predikaat opgeplakt tegen windmolens te vechten of aan dode paarden te trekken."

Oderkerk durft zover te gaan, dat hij concludeert dat er toch ambtelijke tegenwerking is bij de Provincie. „Bestuurlijk erkent GS de problemen rond regelgeving, maar we komen niet door de leemlaag heen." Als voorbeeld noemt Oderkerk bedrijven die hun milieu- zorgsystemen perfect voor elkaar hebben. „Die moeten vervolgens evenzeer de hele bureaucratische rompslomp afwerken voor ze hun milieuvergunning hebben. Wij zeggen, wat goed is moet je belonen. Daarmee geef je een positieve prikkel aan die bedrijven."

Uit alles blijkt dat de BZW er voor de leden nog harder tegenaan wil. 'Desnoods bijten we als dat nodig is', liet Oderkerk zich eerder ontvallen.

Nog gebeten de laatste tijd ?
Oderkerk buigt die vraag om naar een van de volgens hem grote BZW successen, de discussie rond de ellende van het fijnstof. Die discussie barstte in alle hevigheid los na de Europese regelgeving op dat punt in 2005. „Veel bouwactiviteiten kwamen toen stil te liggen. Met VNO/NCW hebben we veel gelobbyd in Den Haag en bij de provincie. Het overdreven strikte is er nu af, de regelgeving is minder rigide geworden."

„De BZW is geen eenheidsworst. Leden hebben allemaal hun wensen. Het BZW lid bestaat niet. Er zijn ondernemers die gezamenlijk energie inkopen. Dat doen wij als BZW voor hen. Inmiddels doen 200 ondernemers mee. We kunnen inmiddels met die inkoop een kleine centrale laten draaien." Recent startte BZW ook de gezamenlijk inkoop van telefoontikken op. Op de valreep herinnert Oderkerk er aan, dat in de BZW ook de Zeeuwen vertegenwoordigd zijn. Hij noemt hun initiatief de Maintenance Innovation Commission waarin directies van onder meer de grote proces- en maakindustrie zitting hebben. „Een initiatief van de BZW daar. Maintenance, of onderhoud, heel breed kan zoveel efficiënter. Dat willen de leden, dus pakken we het op."

Katholieke achtergrond
Norbertijn Pater van Aken van de Abdij van Berne kan na 1913 als de grote pleitbezorger worden gezien van de krachtenbundeling van katholieke werkgevers. In de loop der jaren ontstonden in Zuid-Nederland enkele regionale diocesane werkgeversverenigingen met een landelijke federatie de Algemene Katholieke Werkgeversvereniging AKWV (later NCW) De oprichting in 1917 in het Diocees Breda van een RK Werkgeversvereniging was in feite het begin van de BZW. In 1963 komt het tot een federatie tussen de Diocees Breda en Den Bosch. De fusie volgt in 1969 met als naam BZW, met acht kringen. Anno 2007 telt de BZW 1900 lidbedrijven (aantal directieleden 2650). Daarnaast voert de BZW voor 50 plaatselijke ondernemersverenigingen (2000 bedrijven) het secretariaat . Inmiddels zijn er 15 kringen.


...begint
Tackler tackelt arbeidsconflicten

...feest
Een nieuw begin

...zit
De stoel

...toekomst
Studenten techniek hebben de toekomst

...groeit
Bedrijf uit Halsteren krijgt ondersteuning van REWIN bij uitbreiding

...ontwikkelt
Innovatieve ondernemers uit West-Brabant in MKB Top 100

...werkt samen
Unieke samenwerking onderwijs en bedrijfsleven in West-Brabant

...innoveert
30 mei innovatiecongres

...vraagt
Gratis themadag: Levert uw bedrijf straks wat op?

...ontwerpt
Marlies Dekkers wil imperium

...netwerkt
Netwerken is soms net werken

...samen sterk
BZW wil vooral samen sterk zijn

...peilt
Het eerste cijfer van de barometer: 7,2

...lift
Internationale handel in de lift

...coacht
Het draait toch vooral om economische onafhankelijkheid

...verlangt
Techniek wil ambachtschool terug

...leert
Shell: Leerlingen enthousiast

...schakelt
De verbindende schakel tussen bedrijfsleven en student

...begeleidt
Goede vakmensen aan de slag in de techniek

...vult
Technisch personeel headhunten

...belegt
De beleggingsadviseurs

...rijdt
zakelijk onderweg

...betekent
'Ondernemers moeten iets betekenen voor de samenleving'

...kijkt
De stand van zaken...

...onroerend goed
Wateroverlast en de gevolgen voor het Nederlands vastgoed

...woont
Wonen en werken in een landelijke omgeving

...slaagt
Wonen en werken in een landelijke omgeving