In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

techniek
Shell: Leerlingen enthousiast

Wil je als bedrijf verzekerd zijn van goed personeel, dan moet je al vroeg beginnen met 'shoppen'. Probeer je nieuwe werknemers al op hun school te interesseren voor jouw vak, jouw bedrijf. En begeleidt ze verder, op weg naar hun beroepskeuze, hun studie en hun zoektocht naar geschikt werk is de boodschap die leidt naar succes.

Door Ron Gregoor


Als onderhoudsmonteur bij Shell ben je vaak in de buitenlucht.
Foto: Shell Persdienst

MOERDIJK - Shell is zo'n bedrijf, dat al heel vroeg de jeugd 'enthousiasmeert' voor een technisch beroep. Want Shell is in Moerdijk en Pernis nu eenmaal grotendeels afhankelijk van operators en onderhoudsmensen. In Moerdijk werken 800 mensen. Voor het overgrote merendeel zijn die technisch geschoold. En techniek, dat is al jarenlang geen populair vak op de middelbare school. Want techniek en chemie in het bijzonder hebben een matig imago. 'Vies, smerig, vervuilend' vinden nog steeds heel wat mensen ondanks het feit dat bedrijven er alles aan doen om het tegendeel te bewijzen. Shell Moerdijk heeft veel mensen nodig. Binnen tien jaar staat er een grote vervangingsoperatie op het programma, een hele generatie operators en onderhoudstechnici gaat dan met pensioen.

Veertig procent zal dan opgevolgd moeten worden. Lukt dat? "Nu hebben we geen probleem", zegt Heleen Terpstra, Attraction Manager voor de vestigingen Moerdijk en Pernis. Het is haar taak om jongeren te interesseren voor techniek en het bedrijf. "We hebben nog niet zo lang geleden advertenties geplaatst voor vacatures voor onderhoudstechnici. Daar kwamen voldoende gekwalificeerde mensen op af. Hoe dat straks is, dat is nog niet helemaal duidelijk. Maar we doen er heel veel aan om jongeren te interesseren."

Concreet betekent de naderende pensioengolf dat Shell Moerdijk ieder jaar minstens tien jonge, nieuwe operators moet aannemen. "Mensen komen bij ons binnen, maar dat wil niet zeggen dat ze meteen volwaardig operator zijn. Ze moeten zich middels cursussen specialiseren in specifieke fabriekskennis. Een operator, die bij ons binnen komt, is anderhalf jaar boven de sterkte. Dat betekent dat hij of zij zich wat makkelijker kan inwerken, tijd aan studie kan besteden. Dat is belangrijk, want juist in onze branche, de chemie, is dat noodzakelijk. Een werkzaam leven lang studeren geldt voor iedereen binnen ons bedrijf. In Moerdijk ook hebben we verschillende fabrieken, die zijn geen van allen hetzelfde. Als je de ene kan bedienen, wil dat nog niet zeggen dat je de andere ook onder controle hebt. Dat kan een wereld van verschil zijn. "

Shell moet letterlijk de boer op om aan goede mensen te komen. Bij Shell wedden ze op verschillende paarden: via het project Jet Net (Jeugd- en techniek Netwerk) vist het bedrijf in de vijver van de havo- en vwo-leerlingen, maar het staat ook al vroeg op de stoep bij vmbo- ers om ze te laten zien hoe leuk het is om bij Shell te werken. En eigenlijk zou Shell het liefst alle lagere scholen in de omgeving bezoeken. Want daar begint het allemaal, daar moet je de interesse voor techniek opwekken.
Shell constateerde al zo'n jaar of vier geleden dat het niet meer zo eenvoudig is om aan goede operators en ander technisch personeel te komen. "En wij niet alleen", zegt Terpstra. "Vijf grote bedrijven in ons land, Philips, Unilever, Akzo Nobel, DSM en wij richtten vijf jaar geleden Jet Net op. Met de bedoeling samen met leerlingen van de middelbare scholen projecten te doen die te maken hebben met techniek zodat ze enthousiast worden." Intussen doen er 27 bedrijven actief mee aan Jet Net. Shell Moerdijk heeft in West-Brabant met vijf scholen een samenwerkingsverband.

Wat houdt dat in? Terpstra: "We gaan heel intensief met die scholen en de leerlingen aan de slag. Dat begint al in de tweede klas. Daar presenteren we een programma met als doel algemene interesse in techniek op te wekken. In de derde klas moeten de leerlingen al een profiel kiezen, er is ons dan al veel aan gelegen dat ze techniek (N- profielen) kiezen. We leggen de leerlingen heel goed uit hoe leuk het is om een technisch vak uit te oefenen. In de vierde klas zijn we actief met allerlei programma's bezig. En met name in de hoogste groepen, 5 en 6, gaan we intensief met ze aan de slag. Leerlingen die een profielwerkstuk maken dat verband houdt met onze activiteiten begeleiden wij heel intensief."


De chemie, een gigantisch ingewikkeld procédé, eist goed gekwalificeerd personeel. Foto: Shell Persdienst

Het begint op de basisschool
Ook op vmbo- scholen is Shell erg actief. "We praten al heel vroeg met die leerlingen. Nemen ze ook mee naar het bedrijf, laten ze zien wat er bij ons allemaal gebeurt, laten ze praten met mensen die bij ons werken. Wij doen ook binnen de scholen veel activiteiten. " De bakermat van de nieuwe generatie technici is de basisschool. "Ook daar doen we veel", zegt Terpstra. "In Moerdijk bijvoorbeeld doen we op basisscholen speciale activiteiten. Daarnaast hebben we voorlichtingsmateriaal voor ouders beschikbaar zodat ze op een eenvoudige wijze op de school van hun kind een les kunnen voorbereiden en daarmee laten zien wat chemie, scheikunde dus, is. Eigenlijk is dat de belangrijkste groep. Steeds meer richten we onze aandacht daar op. " En natuurlijk zijn bedrijven als Shell kind aan huis bij de ROC's in Zeeland en West-Brabant.

"We werken met ROC's samen in het zogeheten PZW, Proces Industrie Zeeland en West-Brabant. Dat is een samenwerkingsverband tussen 19 bedrijven en een aantal scholen. Het gaat dan over opleidingen voor proces operators. Als deelnemend bedrijf verplicht je je bijvoorbeeld om stageplaatsen aan te bieden. Leerlingen hebben dus een verzekerde stageplaats. En als hun studieresultaten goed zijn, kunnen ze hun lesgeld terugkrijgen. Daarmee maak je het voor de leerlingen aantrekkelijk om deze studie te volgen." Langzamerhand merkt Shell dat er steeds meer scholieren techniek kiezen in hun profiel.


...begint
Tackler tackelt arbeidsconflicten

...feest
Een nieuw begin

...zit
De stoel

...toekomst
Studenten techniek hebben de toekomst

...groeit
Bedrijf uit Halsteren krijgt ondersteuning van REWIN bij uitbreiding

...ontwikkelt
Innovatieve ondernemers uit West-Brabant in MKB Top 100

...werkt samen
Unieke samenwerking onderwijs en bedrijfsleven in West-Brabant

...innoveert
30 mei innovatiecongres

...vraagt
Gratis themadag: Levert uw bedrijf straks wat op?

...ontwerpt
Marlies Dekkers wil imperium

...netwerkt
Netwerken is soms net werken

...samen sterk
BZW wil vooral samen sterk zijn

...peilt
Het eerste cijfer van de barometer: 7,2

...lift
Internationale handel in de lift

...coacht
Het draait toch vooral om economische onafhankelijkheid

...verlangt
Techniek wil ambachtschool terug

...leert
Shell: Leerlingen enthousiast

...schakelt
De verbindende schakel tussen bedrijfsleven en student

...begeleidt
Goede vakmensen aan de slag in de techniek

...vult
Technisch personeel headhunten

...belegt
De beleggingsadviseurs

...rijdt
zakelijk onderweg

...betekent
'Ondernemers moeten iets betekenen voor de samenleving'

...kijkt
De stand van zaken...

...onroerend goed
Wateroverlast en de gevolgen voor het Nederlands vastgoed

...woont
Wonen en werken in een landelijke omgeving

...slaagt
Wonen en werken in een landelijke omgeving