In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be





Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
Top Systems
ING Private Banking
ING Private Banking stelt de ondernemer in staat de balans in evenwicht te houden


Voor de ING Bank vormt de ondernemer en z'n bedrijf al jaren een belangrijk aandachtsgebied. Op het terrein van bedrijfsoverdracht is daarom zo langzamerhand heel wat expertise opgebouwd. Voor het bedrijf is het moment van daadwerkelijke overdracht van cruciale betekenis. Voor de ondernemer is het wellicht de meest ingrijpende gebeurtenis in zijn leven. Hij krijgt te maken met verschillende belangen: de ondernemer is eigenaar, leider van het bedrijf en maakt vaak ook deel uit van de familie. Juist bij bedrijfsoverdracht kunnen die belangen door elkaar lopen. Hoogoplopende emoties belemmeren nogal eens een planmatige en zakelijke benadering van de overdracht van de onderneming. ING Private Banking kan sparring partner zijn bij het proces van bedrijfsoverdracht met speciale aandacht voor het inzichtelijk maken van de emotionele aspecten, zodat de bedrijfsoverdracht uiteindelijk efficiënter verloopt en beter voelt. De ondernemer hoeft echter niet te wachten op de daadwerkelijke bedrijfsoverdracht. Voor de ondernemer is z'n onderneming z'n belangrijkste middel om privé geld te verdienen. Als bank analyseren wij samen met u uw ondernemingsbalans zodat u een optimaal resultaat kunt bereiken.

Hans Vink is directeur ING Private Banking, district West- en Midden-Brabant

Balans tussen onderneming en privé
Voor de gemiddelde Nederlandse directeur grootaandeelhouder (dga) is het niet eenvoudig om een gezonde balans tussen onderneming en privé te vinden. Veel dga's beleggen gerealiseerde overschotten binnen hun BV. Tevens gebruikt men de gemaakte winsten bijna vanzelfsprekend voor nieuwe investeringen. Dit is niet altijd een bewuste keuze, maar soms traditioneel een voorzichtige keuze. Het is de vraag dan ook of de gemaakte keuze de meest optimale is vanuit onder andere fiscaal oogpunt. De dga krijgt in zijn bedrijf te maken met vennootschapsbelasting en daarna privé met inkomstenbelasting in box II, in tegenstelling tot een privébelegging waar box III van toepassing is. Er bestaat tussen deze inkomensboxen een belangrijk verschil in belastingdruk. De ervaring heeft geleerd dat privé beleggen over het algemeen voordeliger is dan beleggen in de BV. Uiteraard is dit voordeel afhankelijk van de grootte van het te beleggen vermogen, de te verwachten rendementen en de vermogensstructuur in de BV. Ook vanuit het oogpunt van bijvoorbeeld risicospreiding is het aan te bevelen om geld uit de BV naar privé te halen. De ondernemer kan zo vermogen opbouwen buiten de risicosfeer van zijn bedrijf. Wanneer er binnen de BV onvoldoende middelen beschikbaar zijn voor een dividenduitkering kan een banklening wellicht uitkomst bieden. Bijkomend voordeel is dat dat tevens de onderneming 'lichter' maakt, hetgeen de verkoopbaarheid van de onderneming ten goede komt.

Onroerende zaak nader beschouwd
In de praktijk gebruiken dga's regelmatig de overliquiditeit binnen hun vennootschap voor de financiering van hun eigen woning of een ingrijpende verbouwing. Op het eerste gezicht niks mis mee. Maar is een hypothecaire lening bij de eigen BV wel een verstandige keuze? In een aantal gevallen blijkt het beter een hypothecaire lening bij de bank af te sluiten. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, leidt een hypothecaire lening via de bank al snel tot een gunstiger financieel en zakelijk resultaat. Een financial planner van ING Private Banking kan op eenvoudige wijze het voordeel berekenen, dat met name ontstaat door de alternatieve aanwending van de middelen die de onderneming beschikbaar krijgt.

Zorgvuldig geplande gebeurtenis
Ook ING Private Banking ziet het bedrijf als een belangrijke belegging van de ondernemer. Zij fungeert daarom als klankbord voor de dga gedurende de gehele levenscyclus van z'n onderneming. De ene keer ligt de nadruk op het bedrijf en de andere keer staat de (ex)ondernemer centraal. Voor de overdracht moet eerst worden vastgesteld op welke wijze deze zal worden gerealiseerd. Verkoop aan derden is een geheel ander verhaal dan opvolging in familieverband. En een aandelentransactie verschilt veel van een situatie waarin activa en passiva worden overgedragen. Pas daarna komen de bancaire thema's aan de orde: waardering van de onderneming, financiering van de overname, structurering van de geldstromen, pensioenvoorziening van de ondernemer, privé- en ondernemingstestamenten en uiteindelijk het beleggingsvraagstuk van de opbrengst. Voor veel ondernemers is de overdracht van hun bedrijf een gebeurtenis die met de nodige twijfel is omgeven. ING Private Banking wil met de ondernemer toe naar een zorgvuldig geplande en voorbereide dag waarop met voldoening kan worden terug gekeken.

Hans Vink is directeur Private Banking bij ING Bank District West- en Midden-Brabant gevestigd aan de Bijster 9 in Breda, telefoon 076-5136295 www.ingbank.nl


...onderneemt
Jong MKB West-Brabant, het netwerk voor actieve, startende ondernemers

...start
Expansie in tijden van een mindere economie

...innoveert
Innoveren tegen lage kosten? Het kan!

...verleid
160 West-Brabantse ondernemers'verleid'

...dupeert
Acquisitiefraudeurs weer actief

...informeert
Seminar CE Markering

...stopt
Stoppen is vaak moeilijker dan beginnen

...organiseert
Bijeenkomst Collegiaal in en uitlenen personeel in de metaalbranche

...belegt
De beleggings- adviseurs

...doneert
Haringparty Kiwanisclub O'hout: 9000 Euro voor goede doelen

...kiest
Wie wordt ondernemer van het jaar?

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wisselt
Jobrotation binnen ROC West-Brabant

...steunt
Roosendaalse ondernemers steunen Villa Pardoes

...integreert
'Grensoverschrijdend E-business project HZ voor het MKB'

...zeilt
Zeilevenement voor ondernemers en managers

...ondertekent
Nieuwe toekomst Zeelandhallen

...viert
Nieuwkomers tijdens lustrum BOS

...leest
In 't kort

...investeert
2003: vier miljard belegd in commercieel vastgoed

...realiseert
Plannen Moerdijkse Hoek stap verder

...verheugt
NVM Bedrijfs Onroerend Goed werkt samen met onderwijsinstellingen