In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be





Columns
Barend Hohmann
Christ-Jan Danen
Peter Schuitmaker
Arbeidstijd: Voedingsrecht
Christ-Jan Danen
Liftoff B.V.



Algemeen
De arbeidstijd is de in het arbeidscontract afgesproken tijd die de werknemer aan de werkgever ter beschikking stelt. Een belangrijk element in de modernisering van de arbeidsvoorwaarden is de wijze waarop met de factor tijd wordt omgegaan.

Welke arbeidsduur (per week, maand of jaar) wordt met een werknemer afgesproken? Welke afspraken gelden er ten aanzien van de arbeidstijden? Hoe lang gelden deze afspraken en welke vormen van verlof gelden er? Het spiegelbeeld van deze afspraken wordt gevormd door de eisen die vanuit de bedrijfsvoering aan de inzet van werknemers (bezetting en inzetbaarheid) moeten worden gesteld. Naast de wensen van werkgever en werknemer die verschillende vormen aan kunnen nemen gelden er specifieke (arbeids)wettelijke bepalingen die een bepaald gedrag voorschrijven of afkeuren. De Arbeidstijdenwet is hiervan een bekend voorbeeld.

Voorbeeld
Een werkneemster wil eerder stoppen op werkdagen, zodat ze haar kind borstvoeding kan geven. Zij beroept zich op het voedingsrecht. Moet aan dit verzoek worden voldaan? Niet zonder meer. Het voedingsrecht is geregeld in de Arbeidstijdenwet. Een werkneemster heeft gedurende de eerste negen maanden na de geboorte van haar kind het recht om de arbeid te onderbreken voor het in rust en afzondering geven of afkolven van borstvoeding. De werkgever stelt zonodig een geschikte - af te sluiten - ruimte ter beschikking. De onderbrekingen worden gewoon doorbetaald. De wet geeft aan dat de onderbrekingen zo vaak en zo lang plaatsvinden als nodig is, maar zij mogen ten hoogste een vierde van de arbeidstijd per dienst omvatten. De vaststelling van het tijdstip en de duur van de onderbrekingen vindt plaats door de werkneemster na overleg met de werkgever. Uit de letterlijke tekst van de wet is niet op te maken dat een werkneemster het recht heeft om eerder te stoppen met werken. Het voedingspatroon van het kind staat centraal. Met betrekking tot het voedingsrecht is goed overleg tussen de partijen van groot belang. De werkneemster heeft echter het laatste woord. Indien de werkgever het daarmee niet eens is, kan hij de zaak laten toetsen bij de kantonrechter.

Het voedingsrecht is een voorbeeld van rechten en plichten welke zijn vastgelegd in de Arbeidstijdenwet. Als een medewerker met het verzoek komt tot het verminderen van de geldende arbeidstijd, dan doet u er verstandig aan na te gaan wat de wet u of uw medewerker voorschrijft alvorens het voorstel van de hand te wijzen.




...behartigt
MKB West-Brabant

...start
Secretarieel werk doorgelicht

...ontdekt
Freefloat™. Gat in de markt voor dj's

...verhoogt
KvK tegen verhoging toeristenbelasting

...verandert
Elektronisch uittreksel nu rechtsgeldig

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 1)

...evalueert
"We hebben zó hard gewerkt!"

...kijkt terug
"Een plant die water moet hebben..."

...reikt uit
Ondernemen is topsport

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 2)

...beveiligt
Beveiliging moet worden gedragen door ondernemers

...vergroot
Gemeente volop bezig met veiligheid

...informeert
Gemeente kieskeurig met bedrijfsgrond

...spreekt
In 't kort

...organiseert
Evenementencomplex met uitstraling

...bevordert
Breda wordt kennisstad

...revitaliseert
Revitalisering voor logistiek bedrijventerrein

...realiseert
Bedrijventerrein Heilaar-Noord: ruimte voor ondernemers

...investeert
"Verbeter je omgeving, begin bij jezelf!"

...toeneemt
Meer werk door vergrijzing

...afneemt
Afkoeling economie laat ook winkelmarkt niet ongemoeid

...onderneemt
Meer winkelplannen dan ooit