In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2004

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl
Burgemeester Etten-Leur drs. J.A.M van Agt:
Steeds belangrijker rol West-Brabantse "linking pin"

Sinds de opening in 1999 van de nieuwe rondweg ontplooit Etten-Leur een divers aantal nieuwe activiteiten. Het Centrumplan, het stadshart dat noord en zuid definitief met elkaar verbindt, is daarvan een van de fraaiste resultaten.


Burgemeester drs. J.A.M. van Agt.

De "linking pin" van West-Brabant wordt niet alleen steeds aantrekkelijker om er te wonen of te winkelen, maar ook om er zakelijke activiteiten te ontplooien.

Uniek
Burgemeester drs. J.A.M. van Agt: "Het Centrumplan, het paradepaardje van Etten-Leur, is uniek vanwege de thema's die het samenbrengt: stadskantoor, parkeergarage en 16.000 m≈ winkel- en horecavloer met daarboven zo'n 390 woningen en appartementen, gebouwd op de plaats waar eens de oude A58 onze gemeente doormidden sneed. Het nieuwe stadshart biedt een groot aantal functies op een klein oppervlak. De resultaten zijn aan de westkant al duidelijk zichtbaar. Najaar 2005 moet het Centrumplan zijn afgerond." Het nieuwe stadskantoor, waarin tevens het CWI en het Servicecentrum voor Studie en Beroep van het Baronie College (ROC) worden gevestigd, wordt op 19 maart officieel geopend door de Commissaris der Koningin mevrouw J.R.H. Maij-Weggen. Het oude uit 1776 daterende gemeentehuis blijft in gebruik als raadhuis. De griffie blijft er gevestigd en er zullen vergaderruimtes komen. De voormalige NH kerk blijft raadszaal. De nieuwe 500 meter lange parkeergarage biedt plaats aan 1000 auto's. Binnen 200 meter zullen binnenkort circa 200 winkels beschikbaar zijn, een concept dat al veel aantrekkingskracht heeft. Naast de grote winkelketens, zijn er kleine zelfstandigen gevestigd, wat door de gemeente wordt gestimuleerd.


"Bij toekenning gaat eigen kweek steeds voor", aldus de burgemeester. "De elders vrijkomende winkelruimte kan vanaf najaar 2004 door andere winkeliers worden gevuld."

Industrie en dienstverlening
Sinds 1999 heeft Etten-Leur 25 hectare grond beschikbaar gekregen voor industrievestiging. Inmiddels is daarvan 80% verkocht. Er komt een diversiteit aan bedrijven, maar transport en logistiek vormen de hoofdmoot. Een supermarktketen heeft er een 8 hectare groot distributiecentrum gebouwd.

De nieuwe bedrijvigheid levert veel arbeidsplaatsen op. Aan de westkant van de gemeente is industrieterrein Vosdonk met 350 hectaren grond een van de grootste aaneengesloten industrieterreinen van West-Brabant. Daar zijn productie-, industriële, logistieke en transportbedrijven gevestigd. Aan de oostkant wordt het Trivium gerealiseerd. Dit terrein gaat onderdak bieden aan dienstverlenende bedrijven. Onlangs is het nieuwe hoofdkantoor van het ROC West-Brabant er gevestigd met daarin tevens een aantal onderwijsprojecten en een zorghotel. Er worden met name dokters- en tandartsassistenten opgeleid. Aan de noordoost kant ligt Attelaken. Op dit industrieterreintje zijn kleine bedrijven gevestigd temidden van woningbouw.

Regio Business Dagen West-Brabant
Op 10 en 11 november zullen in theater- en congrescentrum de Nobelaer de Regio Business Dagen West-Brabant 2004 plaatsvinden. De heer Van Agt: "Op initiatief van het Baronie College heeft de organisator mij benaderd met de vraag of er bij de gemeente belangstelling is, deze dagen in Etten-Leur te houden. Wij hebben daarop positief geantwoord. De gemeente zelf zal slechts een facilitaire rol vervullen, de primaire doelgroep van de beurs zijn de ondernemers, van MKB, productiebedrijven tot en met dienstverlenende bedrijven. Hoe onze rol precies wordt ingevuld, is nog niet bekend. In ieder geval zullen wij er vertegenwoordigd zijn met een stand. Daaromheen zal mogelijk een aantal activiteiten worden ontplooid zoals de "Roode loper", die een ontvangstborrel voor alle ondernemers uit Etten-Leur is. Verder valt te denken aan de uitreiking van de BOV-trofee 2004 (Beste Ondernemers Visie) van de Junior Kamer en een aantal symposia, waarbij zowel de Junior Kamer als het Baronie College een grote rol zullen spelen. Kortom, activiteiten die aansluiten op de doelstelling van de beurs: elkaar (beter) leren kennen en begrijpen en de relatie met de gemeente toelichten en verder uitdiepen. Voor Etten-Leur als gastgemeente is gekozen, omdat het de "linking pin" is middenin West-Brabant tussen Rotterdam, Breda, Roosendaal/Bergen op Zoom en Antwerpen met veel industrie en veel arbeidsplaatsen. In Etten-Leur zijn 700-800 ondernemers gevestigd, die 18.000 arbeidsplaatsen bieden."

Wonen
Etten-Leur heeft momenteel circa 40.000 inwoners. Dit aantal zal in de komende 10-20 jaar groeien naar 45.000≠50.000. Daarvoor zullen jaarlijks 300 woningen moeten/mogen worden gebouwd. Etten-Leur valt samen met Oosterhout en Breda in het VINEX gebied Breda. De verhouding van 1,8 arbeidsplaats op 2 woningen wil de gemeente handhaven. Er zijn hoofdzakelijk grondgebonden koopwoningen en zo min mogelijk hoogbouw.

Kracht
"De kracht van Etten-Leur is de ligging direct aan de spoorlijn en aan de A58. Als het Princeville project is afgerond zal de gemeente nog beter bereikbaar zijn. Met de functionaliteit van een kleine stad, met een schouwburg, middelbare opleidingen en veel (sport)voorzieningen, maar met een dorps karakter, speelt Etten-Leur een belangrijke rol in West-Brabant" besluit de heer Van Agt.

Informatie
E-mail: info@etten-leur.nl
Internet: www.etten-leur.nl


...informeert
Steeds belangrijker rol West-Brabantse "linking pin"

...start
"De grootste problemen met personeel ontstaan door onduidelijkheid"

...concurreert
Aalsmeer krijgt er een nieuwe concurrent bij

...helpt
Ondernemers krijgen hulp bij innovatie

...vraagt
Vraagbaak voor ondernemers

...bereikt
Met een goed functionerings- gesprek bereik je meer

...verzamelt
Hergebruik laptops door hemodialyse- patiŽnten

...organiseert
Aansprekend congres over de arbeidsmarkt in 2010

...vertelt
'Een keiharde business, waar geld verdiend moet worden'

...kleedt
Trends voor de man en de vrouw

...leeft
Rondo leeft bij ondernemers

...bezegelt
Exclusieve samenwerking in het licht van de Contacta

...rijdt
Een overzicht van nieuwe bedrijfswagens
The big boyzzz...
Chrysler, CitroŽn
Fiat - Mitsubishi
Nissan - Santana
Seat - Volkswagen

...presenteert
Tot 2020 vraag naar 300 m2 bedrijventerrein

...beperkt
Shell beperkt fakkeloverlast in Moerdijk

...stimuleert
Proefprojecten om samenwerking gemeenten bij uitvoering van bouwregelgeving te stimuleren

...selecteert
Breda potentiŽle regio voor GLS