In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Bedrijfswagens...
Een heel spectrum aan mogelijkheden...

Voor vrijwel iedere ondernemer is vervoer, op welke wijze dan ook, van groot belang voor het laten welslagen van zijn/haar onderneming. De een heeft behoefte aan simpel vervoer van zichzelf (en soms eventueel zijn naasten), de ander heeft ruimte, volume en/of draaglast nodig. In een aantal gevallen speelt representatie hierbij ook nog een rol. En dat alles tegen zo gering mogelijke kosten, anders bestaat je zaak misschien ook niet lang. Het gros van de ondernemers die niet werkzaam is in het zware goederenvervoer heeft voldoende aan een bedrijfsauto(park) met een laadvermogen tot 3500 kilogram. In dat geval wordt gesproken van lichte bedrijfswagens. In deze special laten we een aantal voorbeelden de revue passeren.


Fiat Scudo

Fiat
Fiat is op de personenautomarkt bezig een geweldige inhaalslag te maken en dat was wel nodig ook, want we hoorden niet veel andere geluiden dan piepen en steunen uit Italië. De nieuwe Panda is een eclatant succes. Op de bestelautomarkt speelt het merk niet zo'n grote rol maar wordt in de toekomst wellicht meegezogen met het aantrekkende succes van zijn personenwagenmodellen. Fiat hanteert voor zijn bedrijfswagenpark het 'oude' logo nog met de vier letters sec naast elkaar. Het merk heeft een heel behoorlijk aanbod aan lichte bedrijfsauto's: Stilo Van, Multipla Van, Strada, Dobló Cargo, Scudo en Ducato.

Scudo
Ook de Scudo werd ten opzichte van het voorgaande model licht gewijzigd en komt zeer binnenkort op de markt. Een bestelwagen voor kleinschalig distributievervoer binnen de bebouwde kom en tussen bevolkingscentra met een laadvolume van vier tot vijf kubieke meter en een laadvermogen tot maximaal 930 kilogram. Ook hier werden wat wijzigigen doorgevoerd in het front, terwijl de ergonomie ook verder werd verbeterd. Het programma is omvangerijk, met zeven carrosserievarianten en vijf verschillende motoren, waarvan een op benzine. De Scudo wordt staandaard geleverd met het Fire Prevention System. Een Scudo kan minimaal vierduizend liter volume verstouwen. Prijzen via www.fiat.nl


Ford Transit Connect

Ford Transit Connect
Met Ford wordt binnen Europa doorgaans Ford Duitsland bedoeld. En zeker wanneer het over bedrijfsauto's gaat is dat het geval. Ford USA heeft absoluut ook bedrijfsauto's maar die worden hier niet via de reguliere importkanalen aangeboden. Ford heeft laatste jaren zijn productgamaa drastisch vernieuwd en is de 'uitvinder' van 'new edge-design'. Scherpere lijnen getrokken door messcherpe potloden zorgden voor een revolutie op ontwerpgebied. En wie ook enigszins thuis is in de wereld van bedrijfswagens haalt een Ford er zo uit. Het merk heeft een keur aan bedrijfsauto's in het programma. Het meest bekend is waarschijnlijk de Transit, een bestelbus in talloze varianten. Betrekkelijk nieuw zijn de Transit Connect en de Tourneo Connect. De pickup Ranger bestaat ook al langer maar wordt in ons land niet veel verkocht. Ford is eigenaar van een groot aantal automerken. De meest bijzondere zijn Aston Martin, Jaguar, Land Rover, Lincoln en Volvo.

Transit Connect
Nog niet zo lang in het programma van Ford, de Transit Connect. Een auto die, Ford eigen, in enorm veel varianten wordt aangeboden. De short wheelbase variant richt zich met name op de markt van kleinere bestellers zoals Opel dat met zijn Combo en Combo Tour doet en VW met zijn Caddy. De Transit Connect met lange wielbasis richt zich op een trede hoger (lees groter) in de markt. Ook hier is het aantal varianten schier eindeloos, het motoraanbod riant net als de ruimte in de auto. Ford zegt met de Transit Connect een nieuwe maatstaf te hebben gezet in de kwaliteit van bestellers. Prijzen via
www.ford.nl.


Hyundai Santa Fe Van

Hyundai
Het Koreaanse merk Hyundai raakt steeds maar beter thuis op de Nederlandse markt. Ook in het bedrijfsautosegment is het merk het laatste decennium een factor van betekenis geworden. Het meest bekend en gezien is natuurlijk de bekende H200, opvolger van de H100, maar ruimer en comfortabeler. Naast deze echte bestelbus heeft Hyundai de MPV-achtige Trajet Van in het programma. Wie stoerder wil rijden kiest het best voor de Santa Fe Van of de Terracan Van, beide op basis van populaire SUV's van het merk.

Santa Fe Van
Afgeleid van Hyundai's populaire Sports Utility Vehicle Santa Fe. Om aan de eisen rondom de wetgeving van lichte bedrijfsauto's te voldoen moest het dak wat worden verhoogd ten opzichte van de personenautovariant. Bij de Santa Fe Van heeft dat een auto opgeleverd die bijna gelijk is aan het patroon waaruit hij oorspronkelijk werd geknipt. De Santa Fe Van is leverbaar met zowel twee als vierwielaandrijving hetgeen prijsverschil van dik 2000 euro bewerkstelligt. Er is maar een motorvariant beschikbaar, een turbodieselversie met een cilinderinhoud van twee liter. Het laadvolume van de Santa Fe Van bedraagt ongeveer 1,7 kubieke meter. Prijzen vanaf 20.095 euro, ex. BTW.


Jeep Cherokee Commercial

Jeep
Het is al eerder geschreven, Jeep maakt onderdeel uit van het reusachtige Duits/Amerikaanse DaimlerChrysler conglomeraat. Jeep vervult hier binnen de functie van stoere werkezel. Geen auto's voor watjes, ook niet, of zelfs juist niet in Commercial-uitvoering. Jeep bedient Nederland op dit vlak met twee modellen: de Cherokee en de Grand Cherokee. De laatste versie is nog weer prestigieuzer dan eerstgenoemde,

Cherokee Commercial
De Cherokee heeft onlangs flinke vernieuwingen ondergaan. Zijn oervorm vond hij in de zestig jaar oude Willys MB Jeep en de recentere maar minstens zo onovertroffen Jeep Wrangler. Met zijn nieuwe ronde koplampen lijkt de Cherokee nieuwsgierig en koddig de wereld in te blikken maar de capaciteiten zijn er niet minder serieus om. Zijn uitstraling is dat overigens evenmin. Een nieuw interieur voor deze versie zorgde voor een eigentijds gezicht. Het spreekt voor zich dat de auto, gezien zijn afmetingen, garant staat voor een groot laadvolume. Wie vrachtjes te vervoeren heeft over (zeer) moeilijk begaanbaar terrein zit met de Cherokee Commercial, dankzij zijn versnellingsbak met hoge en lage gearing, al evenzeer geramd. Voor de Cherokee Commercial zijn vier motoren beschikbaar, waarvan twee zelfontbranders. Prijzen vanaf 22.385 euro, ex. BTW.


Kia Sorento Van

Kia
Het Koreaanse Kia is een typisch voorbeeld van een slow starter op de Nederlandse markt. Slechts uiterst moeizaam werd hier ooit de eerste Kia Sephia aan de man/vrouw gebracht. Maar tijden veranderen en de recente modellenpolitiek van het merk legt de Koreanen geen windeieren. Tegenwoordig is het merk overigens in handen van grootmacht Hyundai. Kia heeft een aantal aantrekkelijke bedrijfsautovarianten in het programma: Carens Van, Carnival Van en de Sorento Van op basis van bestaande personenautomodellen. Naast deze serie is er de bestelbus Pregio in diverse variëteiten. Wie groter wil en meer vrachtvolume en geweicht kwijt moet kan terecht bij de K-serie King Cab.

Sorento Van
Op basis van de in die kringen populaire SUV Sorento, werd de Van ontwikkeld. Tegenhanger van erkend luxueus vervoer als de BMW X5, Lexus RX 300 en Mercedes-Benz ML-klasse wordt de Sorento ook tot besteller omgebouwd. Drie motorversies ­ 2.4, 3.5 liter op benzine en een dieselblok van 2.5 liter ­ geven de Sorento Van vleugels. Naast een aantrekkelijk vormgegeven vormgeving van zowel ex- als interieur laten de zwaar concurrerende prijzen van deze Sorento de weegschaal vaak naar hem uitslaan als er een keuze moet worden gemaakt in dit segment. Prijzen vanaf 20.995 euro, ex. BTW.


Mercedes-Benz Vito

Mercedes-Benz
Weinig merken hebben zoveel prestige in zowel de personenauto- als bedrijfswagenbranche als juist Mercedes-Benz. Niet voor niets wordt vaak, als het over Mercedes gaat, de terminologie 'Das Haus' gebruikt. Beter kun je het als merk eigenlijk al niet hebben. Globaal gesproken besteedt Mercedes-Benz een groot deel van de aanschafprijs van zijn auto's aan research. De auto's hebben steevast een vooraanstaande positie, ook wanneer het aanschafprijzen betreft. Benz zelf claimt dat de kilometerkostprijs echter laag ligt en veel ondernemers zijn het daarmee eens, gezien het grote aantal bedrijfsauto's dat je van Mercedes ziet rijden. Het aanbod is overweldigend. Een greep: Vaneo Van, Vito, Sprinter en Vario en allemaal zijn ze leverbaar in ongekend veel uitvoeringen. Voor wat betreft de trucksdivisie heeft het merk ook varianten in het programma die recht doen aan vrijwel elke wens op transportgebied: Atego, Axor en Actros.

Vito
Ongekend populair en het meest recent vernieuwd. Was de 'oude' Vito al een exclatant succes, de nieuwe zal dat minstens evenaren, gezien de kwaliteiten en flitsende nieuwe vormgeving. Op het gebied van veiligheid zijn de auto's eveneens onovertroffen. De lijst afkortingen, die staan voor standaard elektronische veiligheidssystemen, omvat zowat het hele alfabet. Hieronder vallen onder meer: ESP (slipdifferentieel), ABS, ASR (anti doorslipregeling)en BAS (remassistent). De Vito is leverbaar in drie lengtevarianten en met tal van motorversies, in zowel benzine- als dieseluitvoering. Het standaard laadvolume bedraagt 4,65 kubieke meter. Prijzen vanaf 15.950 euro, ex. BTW.


Pajero Van

Mitsubishi
Het Japanse Mitsubishi, voor een deel eigendom van DaimlerChrysler, heeft het uiterst moeilijk in de markt, zowel op het gebied van persoenenauto's als bestelwagens. Kwalitatief zijn de auto's van onbesproken gedrag, maar de modellen waren de afgelopen jaren ook veel te lang het bespreken nauwelijks waard. Daarin komt ras verandering want er staat een ware vloedgolf aan nieuwe typen op stapel. Modellen die, naar het zich laat aanzien, ook allemaal het netvlies wat meer strelen dan voorheen het geval was. Een van de voorbeelden hiervan is de nieuwe Colt die op hetzelfde chassis komt te staan als de nagelnieuwe en nog geiniger vormgegeven smart Forfour. Ook de motoren zijn krek hetzelfde. Heel bijzonder is dat beide autotypen in het Limburgse Born ter wereld komen. Op het gebied van lichte bedrijfsauto's presenteert Mitsubishi een groot aanbod. Een overzicht: Space Wagon Panel Van, Pajero Sport Panel Van, Pajero Panel Van en de L200 pickup in diverse uitvoeringen.

Pajero Van
Veel stoerder en robuuster dan de Pajero Van kun je het eigenlijk niet hebben. De auto staat in het terrein zijn mannetje en biedt, zeker als bedrijfsuitvoering, veel value for money. De Pajero Van is leverbaar met een keuze uit vier motoren, drie diesels en een benzineblok. De Pajero Van wordt geleverd met zowel een korte als een lange carrosserieopbouw. De langere versies zijn bovendien leverbaar met automatische versnellingsbak. Prijzen vanaf 24.110 euro, ex. BTW.


...informeert
Steeds belangrijker rol West-Brabantse "linking pin"

...start
"De grootste problemen met personeel ontstaan door onduidelijkheid"

...concurreert
Aalsmeer krijgt er een nieuwe concurrent bij

...helpt
Ondernemers krijgen hulp bij innovatie

...vraagt
Vraagbaak voor ondernemers

...bereikt
Met een goed functionerings- gesprek bereik je meer

...verzamelt
Hergebruik laptops door hemodialyse- patiënten

...organiseert
Aansprekend congres over de arbeidsmarkt in 2010

...vertelt
'Een keiharde business, waar geld verdiend moet worden'

...kleedt
Trends voor de man en de vrouw

...leeft
Rondo leeft bij ondernemers

...bezegelt
Exclusieve samenwerking in het licht van de Contacta

...rijdt
Een overzicht van nieuwe bedrijfswagens
The big boyzzz...
Chrysler, Citroën
Fiat - Mitsubishi
Nissan - Santana
Seat - Volkswagen

...presenteert
Tot 2020 vraag naar 300 m2 bedrijventerrein

...beperkt
Shell beperkt fakkeloverlast in Moerdijk

...stimuleert
Proefprojecten om samenwerking gemeenten bij uitvoering van bouwregelgeving te stimuleren

...selecteert
Breda potentiële regio voor GLS