In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Liggen we op koers voor de toekomst?
Aansprekend congres over de arbeidsmarkt in 2010

Hoe ziet de arbeidsmarkt er in 2010 uit? Deze vraag staat centraal tijdens het congres dat de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) samen met BN/De Stem op 7 april aanstaande houdt in de Kaatsheuvelse Efteling. Gastsprekers zijn ondermeer minister Aart-Jan de Geus van Sociale Zaken, FNV-voorman Lodewijk de Waal en VNO-NCW voorzitter Jacques Schraven. We informeerden naar de motieven voor dit congres bij de organisatoren.


Eugène Princé

Eugène Princée, secretaris van BZW, opent: "Wij zijn een werkgeversorganisatie en onderzoeken regelmatig wat er leeft onder onze leden. Een belangrijk item in ondernemersland is momenteel de arbeidsmarkt. Het is belangrijk dat we onze leden informeren over de ontwikkelingen op die markt. Vandaar dit congres over de toekomstige arbeidsmarkt." Ad Verrest, directeur van BN/De Stem, vertelt over het standpunt van de verenigde Brabantse en Zeeuwse kranten: "Het idee van BZW voor dit congres sprak ons meteen aan.

Wij hebben natuurlijk ook belang bij de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Het regionale dagblad is een belangrijk communicatiemiddel voor personeelswerving en daarnaast hebben we als grote werkgever ook in algemene zin belang bij een kwalitatief goed arbeidspotentieel." Sinds enige jaren worden steeds meer vacatures via regionale kranten vervuld. Ook aanbod van hogere functies vinden steeds vaker hun plaats in de kolommen van een regionaal dagblad. Verrest verklaart: "Bij veel werknemers is de mobiliteit afgenomen. Men gaat niet zo snel meer ver van huis werken.


Ad Verrest
Daarnaast zit de regio dichter op de emotionele beleving van lezers en daardoor communiceren wij indringender dan bijvoorbeeld landelijke dagbladen."

Het voetlicht
Verschillende disciplines binnen krantenbedrijf Wegener hebben ondersteuning gegeven aan het congres. Vanuit de redacties van de vier kranten werd een werkgroep geformeerd. Zij gaven mede de input voor interessante congresonderwerpen. Ook rondetafelconferenties met ondernemers gaf inzicht in de huidige problematiek. Het arbeidsmarktcongres heeft daarnaast met een enquête onder 2.300 BZW-leden een stevig fundament. Princée vertelt: "In de vragenlijst wordt een flink aantal stellingen over de arbeidsmarkt voorgelegd. Tijdens het congres zullen we daar de uitslagen van geven.

Op deze uitkomsten reageren vervolgens onze gastsprekers Aart-Jan de Geus, Lodewijk de Waal en Jacques Schraven." De heren hebben voldoende stof tot discussie, want er verandert veel en de ondernemers worden niet vaak gehoord.

Eugène Princée vertelt: "De ontwikkelingen gaan steeds sneller. Denk aan de verplaatsing van de maakindustrie naar lage loonlanden of de continue veranderende sociale wetgeving. In het algemeen kun je zeggen dat er veel wordt gesproken over de arbeidsmarkt, maar zelden door de ondernemers zelf. Met het congres willen we ook de uitgangspunten van de werkgevers uit de regio weer eens voor het voetlicht brengen."

Langer werken
Sinds een paar maanden is velen duidelijk geworden dat iedereen langer zal moeten werken. Ad Verrest is met BN/De Stem een grotere werkgever in de regio en vertelt: "Ik probeer de grote lijnen te zien. Alle voorzieningen met een solidariteitsstelsel zijn volgens mij een gepasseerd station. Jongeren betalen niet meer voor zaken waar ze zelf niet van zullen profiteren. Dat is jammer, maar wel een vaststaand feit. Werknemers moeten gaan kiezen uit zelf een individueel pensioen regelen of langer doorwerken," denkt Verrest die ook een moeizamer arbeidsproces voorziet. "Mensen zullen dus langer werken. Momenteel zien we echter mensen al op hun vijftigste burn-outs krijgen, maar wat als mensen langer moeten werken? In absolute aantallen zijn er wel meer werkenden, maar wat zal hun productiviteit zijn? Werknemers moeten na de top van hun carrière ook kunnen afbouwen. Demotie - een stap terug in verantwoordelijkheid en beloning - zal steeds vaker voorkomen," denkt de directeur.

Het zal slechts één van de vele onderwerpen zijn op het congres over de arbeidsmarkt in 2010.


...informeert
Steeds belangrijker rol West-Brabantse "linking pin"

...start
"De grootste problemen met personeel ontstaan door onduidelijkheid"

...concurreert
Aalsmeer krijgt er een nieuwe concurrent bij

...helpt
Ondernemers krijgen hulp bij innovatie

...vraagt
Vraagbaak voor ondernemers

...bereikt
Met een goed functionerings- gesprek bereik je meer

...verzamelt
Hergebruik laptops door hemodialyse- patiënten

...organiseert
Aansprekend congres over de arbeidsmarkt in 2010

...vertelt
'Een keiharde business, waar geld verdiend moet worden'

...kleedt
Trends voor de man en de vrouw

...leeft
Rondo leeft bij ondernemers

...bezegelt
Exclusieve samenwerking in het licht van de Contacta

...rijdt
Een overzicht van nieuwe bedrijfswagens
The big boyzzz...
Chrysler, Citroën
Fiat - Mitsubishi
Nissan - Santana
Seat - Volkswagen

...presenteert
Tot 2020 vraag naar 300 m2 bedrijventerrein

...beperkt
Shell beperkt fakkeloverlast in Moerdijk

...stimuleert
Proefprojecten om samenwerking gemeenten bij uitvoering van bouwregelgeving te stimuleren

...selecteert
Breda potentiële regio voor GLS