In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl





Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
Upswing BV
Triagilitas
ING Bank
ING staat als een huis, ook in bedrijfsvastgoed


Uit onderzoek van het economische bureau van ING Groep blijkt dat het tekort in bedrijfsonroerend goed de afgelopen jaren omgeslagen is in een groeiend overschot. Sectoren als industrie, bouw en vervoer & communicatie zijn zeer terughoudend, wat de nieuwbouwproductie niet ten goede is gekomen. De toenemende leegstand betreft vooral verouderde bedrijfsgebouwen. De doorstroming naar moderne bedrijfsterreinen en -complexen stagneert (zie de grafieken), maar dat wil niet zeggen dat er geen kansen liggen. Deskundig advies is meer dan ooit van belang. De ING Bank heeft daarvoor alles in huis.

Peter van den Bergh is directeur Bedrijven & Instellingen bij ING Bank District West- en Midden-Brabant

De wens naar meer eigentijdse bedrijfsruimte is wel degelijk aanwezig. De gebouwen die veel bedrijven achterlaten, leveren echter te weinig op en het aanbod aan modern, duurzaam toegerust vastgoed is schaars. Waar dat wel beschikbaar is, kunnen nog steeds goede zaken gedaan worden. Veel productie vertrekt naar lage-lonenlanden, dus dient de aandacht zich allereerst te concentreren op hoogwaardige (dienstverlenende) sectoren. En die eisen vaak nieuwe, kwalitatief hoogstaande huisvesting in combinatie met een modern bedrijvencomplex. In 2006/2007 zal het bedrijventerrein De Wig in Breda tot ontwikkeling worden gebracht met ruim 110.000 m2 aan kantoorruimte, bedrijfsruimte en showrooms. Daarnaast ontstaat in het oosten van Breda Digit Parc, dat zich in een parkachtige setting zal richten op hoogwaardige innovatieve bedrijfsactiviteiten.

Revitalisering
ING ziet goede kansen in de revitalisering van bestaande bedrijventerreinen. Het betreft dan zeker niet alleen de bakstenen, maar juist ook de gehele ondersteunende structuur. Met het juiste park-management is nog een wereld te winnen als het gaat om de aantrekkelijkheid van een bedrijventerrein. Waar bedrijven Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en waar mensen graag werken. Ondernemingen die op een bedrijventerrein 'samenwonen', kunnen bijvoorbeeld gemeenschappelijke voorzieningen treffen op het gebied van energie, hergebruik van grondstoffen en afval, infrastructuur en veiligheid. Een goed samenspel tussen bedrijfsleven en overheid is daarbij cruciaal.

Logistiek knooppunt
Met een unieke positie tussen de wereldhavens van Rotterdam en Antwerpen en de andere mainport, Schiphol, in de nabijheid, is Brabant zeker aantrekkelijk voor internationale ondernemingen. Juist in dit opzicht is Nederland nog altijd een distributieland bij uitstek. Deze troef was onlangs nog een doorslaggevend motief voor de Japanse kantoorapparatuurgigant Ricoh om haar Europese distributiecentrum (46.700 m2) te vestigen in Bergen op Zoom.

Van alle markten thuis
De ING Groep, waar ING Bank onderdeel van uitmaakt, is van alle markten thuis. In de vastgoedmarkt niet alleen als financier en verzekeraar, maar juist ook als ontwikkelaar en belegger. ING Vastgoed, inmiddels een begrip in de vastgoedwereld, nam onlangs nog een aandeel van vijftig procent in het business-to-business Home Trade Centrum in Nieuwegein. En de branchegerichte aanpak van de ING Bank zorgt er vanouds voor dat zij in elke lokale en regionale markt alles in huis heeft als de meest geschikte partner om zaken mee te doen, of juist zaken aan over te dragen. ING Bank staat vanouds als een huis in de vastgoedmarkt. Klop dus gerust bij ons aan.

Peter van den Bergh is directeur Bedrijven & Instellingen bij ING Bank District West- en Midden-Brabant, Bijster 9 in Breda. Telefoon 076-5136291. www.ingbank.nl


...werkt
Cor van Zadelhoff, Nederlands bekendste bedrijfsmakelaar

...start
"Outsourcing is strategisch gezien de beste keuze"

...steunt
Helikopterview over
uw onderneming

...bundelt
Avans, Syntens en KvK bundelen krachten

...proeft
Gun een scholier een kijkje in de keuken

...huisvest
Over bedrijfs onroerendgoed gesproken...

...onderneemt
Immocom. Kennis
van zaken

...verschijnt
Kantorenproject op goede locatie

...realiseert
Voorspoedige ontwikkelingen op Borchwerf II

...informeert
Twaalfde kantoorstad van Nederland

...bekritiseert
NVM: Nota ruimte geeft onvoldoende uitwerking van beleid naar uitvoering

...stijgt
Zeeland: waarde utiliteitsbouw stijgt

...spreekt
Samenwerking tussen de drie O's is van groot belang

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De beleggings- adviseurs