In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Winnaar Giel Koevoets van Mammoet Road Cargo op het chique Ondernemersgala:
"We kwamen om te winnen"

Mammoet Road Cargo kan zich één jaar lang het beste bedrijf van de regio noemen. De jury en het publiek verkozen de transportonderneming uit Oudenbosch boven Carrosseriebedrijf Akkermans en Strootman Trading. Mammoet Road Cargo blinkt uit in 'hun gezonde manier van zaken doen' en wint de trofee op het Ondernemersgala op zaterdagavond 13 november in Golden Tulip De Reiskoffer in Bosschenhoofd.


Het conferentiecentrum lijkt op een luxe feestoord. Voor het gebouw branden fakkels en het licht komt extra mooi uit, omdat het buiten al donker is. De gasten arriveren in prachtige galakleding: heren black tie en de dames hebben een avondjurk aan. Om de entourage compleet te maken, staat bij de ingang een enorme, witte Rolls-Royce klaar. Een fotograaf maakt van iedereen, die over de rode loper, loopt een sfeervolle foto. Bij binnenkomst wordt champagne met een amuse geserveerd en de gasten worden professioneel naar hun tafels gebracht.

Tweehonderd stoelen zijn vanavond bezet, allen zijn verkocht. Kosten per stoel: 200 euro. De opbrengst van het evenement gaat naar het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal, die daar een transportcouveuse voor aangeschaft. Gynaecoloog Dr. Pal neemt de cheque van 2000 euro in ontvangst. Hij vertelt dat ze de couveuse al hebben en dat er toevallig die middag een patiëntje in vervoerd is. Raymond Smulders, van Studio I-Bizz en tevens ook één van de organisatoren zegt: "Vroeger had Roosendaal een BOV-trofee, waarbij de ondernemers om hun visie werden beloond. Maar na een flink aantal jaren, is het evenement een zachte dood gestorven. Samen met Multi-Sport Top Shot Roosendaal, Golden Tulip Hotel De Reiskoffer en de Junior Kamer Roosendaal zijn we gaan brainstormen. We wilden eens iets heel anders en zo ontstond het idee voor een chique Ondernemersgala."

"Gisteren was het wel even slikken, waar haal je een andere spreker vandaan?"
De organisatie schreef bedrijven uit de gemeentes Roosendaal, Halderberge, Zundert, Rucphen en Moerdijk aan en vroeg hen mee te dingen naar de 'ondernemer van het jaar' verkiezing. 37 Ondernemers gaven zich op. Deze kregen een vragenlijst toegestuurd. Iets meer dan de helft van de ondernemers stuurde de lijst ingevuld terug. Vervolgens ging een vakkundige delegatie van de Junior Kamer Roosendaal op bezoek bij deze bedrijven. Ze bekeken de ondernemingen kritisch. Hoe gaan ze met hun personeel om? Hoe is hun positie in de markt? Hoe is hun visie op de toekomst? Uit de zeventien bedrijven selecteerde de commissie tenslotte drie bedrijven die op het ondernemersgala hun bedrijf mochten promoten. Want daar gaat het natuurlijk allemaal om. In de schijnwerpers staan: Arjan Akkermans van Carrosseriebedrijf Akkermans uit Oud Gastel, Giel Koevoets van Mammoet Road Cargo uit Oudenbosch en Henk Strootman van Strootman Trading uit Oudenbosch.

Of er tijdens de avond dingen mis gegaan zijn? Raymond Smulders is zeer tevreden over het verloop. "Alleen gisteren was het wel even slikken. Toen hoorden we dat Michael Boogerd, die als spreker iets zou vertellen over 'gezond ondernemen', andere verplichtingen had. Dat was vervelend, want waar haal je een dag van tevoren een andere spreker vandaan? Maar Michael heeft ons goed geholpen en regelde Adrie van de Poel, die tot de Nederlandse wielertop behoorde." Illusionist en tevens dagvoorzitter George Parker weet de aandacht van de zaal vast te houden met zijn magische kunsten. Tussen zijn goocheltrucks door, waaraan het hele publiek meedoet, worden filmbeelden van de drie finalisten getoond. Daarna nemen de ondernemers op het podium plaats. De drie juryleden ondervragen hen over hun economische, personeels-, en marketingactiviteiten.

Dagvoorzitter George Parker merkt vooraf terecht op dat de ondernemers vast met een knoop in de maag het podium opgeklommen zijn. Nicky Broos van Skidôme ondervraagt hen op het commerciële vlak. Marc Brekoo van Target Vision Consultants over de strategie van de bedrijven en als laatste vuurt Henk Tolhuizen van Human Technology zijn vragen over het personeelsbeleid af op de zenuwachtige ondernemers.

Nicky Broos: "We hebben geen enkele opdracht van de organisatie meegekregen. Ieder heeft op zijn eigen interesseterrein vragen bedacht en die gaan we het komende half uur stellen." Het zijn geen vragen, waarop de ondernemers kunnen volstaan met ja of nee. Ze moeten hun ideeën en meningen uitgebreid verwoorden. Zo wordt hen bijvoorbeeld gevraagd: Hoe ze op een klacht reageren? Hoe ze de wensen van een klant vóór zijn? En hoe ze leiding geven? Op deze laatste vraag zegt Arjan Akkermans dat hij geen leiding geeft. Hij werkt samen met zijn werknemers en is zelf ook operationeel bezig. Eigenlijk ziet hij zijn rol meer als 'Manusje van alles'. Henk Strootman is duidelijk over het moment dat beslist wordt dat er geen zaken meer gedaan wordt met de klant: "We nemen afscheid van een klant als deze tijd opslokt, die veel beter gebruikt kan worden."

De sfeer was goed
Scherpe vragen, eerlijke antwoorden, maar het komt ook op de presentatietechniek van de ondernemer aan. Op de vraag of dit eerlijk is, zegt jurylid Nicky Broos dat presenteren ook een onderdeel van het ondernemerschap is. Hij vervolgt: "Als juryleden waren wij unaniem. Giel Koevoets vonden wij de beste."

Koevoets verheugt zich nu al op de prijzen die hij samen met zijn medewerkers gaat opmaken: een personeelsfeest in Golden Tulip De Reiskoffer, een bedrijfsarrangement bij Skidôme, een dag leven als profvoetballer bij RBC en een Kart Arrangement bij Kart Centre Roosendaal. De trotse winnaar: "Ik deed mee, omdat het goed is voor mijn naamsbekendheid. Maar ik moest die trofee hebben, want we kwamen echt om te winnen."

Na de prijsuitreiking gaat de band Go Yellow spelen. Iedereen is op de dansvloer te vinden en swingt er op los. Organisator Raymond Smulders kijkt terug op een geslaagde avond: "De sfeer was goed, soms zelfs uitbundig en de gasten die ik sprak, hadden niet het gevoel dat ze de hele avond in een apenpakje moesten rondlopen."






...spreekt
'Nederlandse overheid is anti-familiebedrijf'

...start
"Eén op de zes ondernemers krijgt de financiering niet rond"

...streeft
De sterren van Verhoeven Constructie

...stimuleert
Nyquist van maak- naar kennisindustrie

...werkt
'Beter dan beroepskeuzetest'

...netwerkt
'Grootste netwerk- bijeenkomst West-Brabant'

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wint
"We kwamen om te winnen"

...belegt
De beleggings- adviseurs

...onderneemt
Een zakelijk goed huwelijk

...wijzigt
Worden grijze ken- tekens volgend jaar geel?

...informeert
De bijleenregeling en de bijleenregeling bij echtscheiding

...analyseert
Ondernemen: leidend of lijdend?

...regelt
Mijn bedrijf is mijn pensioen

...combineert
Alles over de nieuwe Wet kinderopvang, ingaande 1 januari 2005

...groeit
Personeel aannemen, wat moet en kan er geregeld worden?

...adviseert
Oei, ik groei

...helpt
Valkuilen voor snelgroeiende ondernemers

...digitaliseert
"Begin vooral tijdig met de digitale aangifte"

...verandert
Werkruimteregeling vanaf 1 januari 2005

...introduceert
Nieuwe wetgeving moet kwaliteitsimpuls geven

...organiseert
'Jij bent aan Z' geeft aanzet om eigen loopbaan te organiseren

...waardeert
Afwaarderen van leningen en deel- nemingen

...begint
Soiree de Beaujolais zeer geslaagd voor 250 ondernemers

...reist
Queens maken 'reis om de wereld'

...huisvest
'Kantorenmarkt lijdt aan fruitschaal- syndroom'

...intensiveert
Nog meer inzet voor West-Brabant

...bouwt
Bouw gestart eerste bedrijfsgebouwen op Heilaar Noord

...leest
In 't kort

...interesseert
Veel interesse voor eigen bedrijf