In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Wijzigingen Belastingplan 2005
Worden grijze kentekens volgend jaar geel?

In het oorspronkelijke belastingplan voor het jaar 2005 had het kabinet, ter financiering van de verlaging van de vennootschapsbelasting, aangekondigd de belastingvoordelen voor bestelauto's, de zogenaamde grijze kentekens, geheel te willen afschaffen. Dit voornemen leidde tot grote onrust bij (vooral) ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf, die van de verlaging van het vennootschapsbelastingtarief veelal weinig tot geen profijt hebben.

Rick Mijnsbergen.

Onder druk van een aantal belangenorganisaties uit de werkgevers- en autokringen kwamen de regeringspartijen bij de algemene beschouwingen met een aangepast voorstel voor het grijze kenteken. Kort gezegd houdt dit voorstel in dat het grijze kenteken voor ondernemers en gehandicapten in grote lijnen behouden zal blijven.

Huidige regeling
Op dit moment geldt voor bestelauto's een lagere heffing van motorrijtuigenbelasting dan voor personenauto's. Ook hoeven mensen die een nieuwe bestelauto kopen, geen BPM te betalen. De BPM is de belasting die betaald wordt bij de aankoop van een nieuwe auto. Om als bestelauto te kwalificeren dient de auto gezien de aard en inrichting ervan (nagenoeg) uitsluitend geschikt te zijn voor het vervoer van goederen. Van belang is derhalve de maatvoering, een laadruimte, geen ramen rondom, enz. De hoedanigheid van de koper van de bestelauto is op dit moment niet van belang

Voorgestelde regeling
In het nieuwe voorstel wordt ook de bestelauto belast met BPM en wel op dezelfde wijze als de personenauto. Aan BTW-ondernemers en gehandicapten zal de BPM die zij hebben betaald, vervolgens geheel worden teruggeven door de Belastingdienst. Het verzoek om teruggaaf van de BPM zal in beginsel langs digitale weg moeten plaatsvinden. Voorwaarde voor deze teruggaaf is dat sprake is van een bestelauto die meer dan bijkomstig voor de onderneming wordt gebruikt. De auto moet op de balans van de onderneming staan. Deze maatregel zal naar verwachting medio 2005 in werking treden.

Voor de motorrijtuigenbelasting geldt dat het tarief voor bestelauto's voor BTW-ondernemers met ingang van 1 januari 2005 zal worden verhoogd met ongeveer e 76 per jaar per bestelauto. Voor bestelauto's met een bijzondere inrichting voor gehandicapten zal deze verhoging niet gaan gelden. Vanaf medio 2005 zullen particulieren voor een bestelauto hetzelfde tarief gaan betalen als geldt voor personenauto's.

Wat met name opvalt in de nieuwe regeling is dat de teruggave van BPM en het verlaagde motorrijtuigenbelastingtarief niet langer kunnen worden gebruikt door particulieren. Alleen indien sprake is van ondernemerschap voor de BTW (of van een gehandicapte) kan nog gebruik worden gemaakt van de faciliteit van het grijs kenteken. De Belastingdienst zal dan ook breder en scherper toezicht gaan houden op dit BTW-ondernemerschap.

Elektronische aangifte
Er staan weer enige veranderingen op stapel, waarmee u als ondernemer te maken krijgt. Vanaf 1 januari 2005 bent u verplicht uw aangiften omzetbelasting, inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en uw opgaaf intracommunautaire leveringen elektronisch naar de Belastingdienst op te sturen. Dus niet op papier, maar digitaal. Papieren aangiften worden niet meer in behandeling genomen. Alleen voor buitenlandse belastingplichtigen wordt nog een uitzondering gemaakt.

Hoe kunt u elektronische aangifte doen?
U kunt zelf elektronische aangifte doen met behulp van speciale aangifte- of administratiesoftware. U heeft dan een computer met modem of internetverbinding en aangepaste software nodig. Daarnaast moet u een elektronische postbus en een elektronische handtekening aanvragen bij de Belastingdienst. Het is ook mogelijk om aangifte te doen via de website van de Belastingdienst. Hierbij maakt u gebruik van een computer met internetverbinding en logt u in met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat u in het laatste kwartaal van 2004 van de Belastingdienst zult ontvangen. Meer informatie kunt u vinden op www.belastingdienst.nl of via de belastingtelefoon 0800-0443.

Hoe weet ik wanneer ik aangifte moet doen en hoe wijzig ik mijn gegevens?
De Belastingdienst zal u voor iedere aangifte per post een uitnodiging sturen. Bij de aangifte omzetbelasting ontvangt u zoals gebruikelijk tevens een acceptgiro. Wijzigingen in bijvoorbeeld adres- of bankrekeninggegevens kunnen straks niet meer via het aangiftebiljet worden doorgegeven. Deze moeten schriftelijk gemeld worden aan het belastingkantoor waaronder u valt.

Versoepeling fiscale faciliteiten van bedrijfsoverdracht
De volgende twee fiscale faciliteiten voor de bedrijfsopvolging worden per 1 januari 2005 verruimd: de bedrijfsopvolgingsregeling in het successierecht en de geruisloze doorschuiving in de inkomstenbelasting.

De huidige bedrijfsopvolgingsregeling in het successierecht stelt onder voorwaarden 30% van de waarde van de onderneming bij bedrijfsopvolging vrij van schenkings- en/of successierecht. Dit betekent feitelijk dat 30% van de onderneming aan een bedrijfsopvolger kan worden geschonken of nagelaten zonder dat daarover belasting is verschuldigd. Dit vrijgestelde gedeelte wordt per 1 januari 2005 verruimd tot 50%.

De tweede verruiming betreft de geruisloze doorschuiving van de inkomstenbelastingclaim op stille reserves en goodwill naar de voortzettende ondernemer of werknemer. Met 'geruisloze' doorschuiving wordt bedoeld dat de onderneming kan worden overdragen zonder dat de oude eigenaar over de meerwaarde van het bedrijf inkomstenbelasting betaald. Voor de huidige faciliteit van de geruisloze doorschuiving moet de voortzetter gedurende drie jaar de onderneming samen met de overdragende ondernemer hebben gedreven of drie jaar lang als werknemer in de onderneming werkzaam zijn geweest. Deze termijn van drie jaar wordt per 1 januari 2005 verkort tot twee jaar. Voorts is het voor gebruikmaking van de doorschuiffaciliteit straks niet meer verplicht alle vermogensbestanddelen van de onderneming over te dragen. Het wordt mogelijk dat specifieke onderdelen van het bedrijf, zoals bijvoorbeeld het bedrijfspand achterblijven bij de oude eigenaar van het bedrijf.


...spreekt
'Nederlandse overheid is anti-familiebedrijf'

...start
"Eén op de zes ondernemers krijgt de financiering niet rond"

...streeft
De sterren van Verhoeven Constructie

...stimuleert
Nyquist van maak- naar kennisindustrie

...werkt
'Beter dan beroepskeuzetest'

...netwerkt
'Grootste netwerk- bijeenkomst West-Brabant'

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wint
"We kwamen om te winnen"

...belegt
De beleggings- adviseurs

...onderneemt
Een zakelijk goed huwelijk

...wijzigt
Worden grijze ken- tekens volgend jaar geel?

...informeert
De bijleenregeling en de bijleenregeling bij echtscheiding

...analyseert
Ondernemen: leidend of lijdend?

...regelt
Mijn bedrijf is mijn pensioen

...combineert
Alles over de nieuwe Wet kinderopvang, ingaande 1 januari 2005

...groeit
Personeel aannemen, wat moet en kan er geregeld worden?

...adviseert
Oei, ik groei

...helpt
Valkuilen voor snelgroeiende ondernemers

...digitaliseert
"Begin vooral tijdig met de digitale aangifte"

...verandert
Werkruimteregeling vanaf 1 januari 2005

...introduceert
Nieuwe wetgeving moet kwaliteitsimpuls geven

...organiseert
'Jij bent aan Z' geeft aanzet om eigen loopbaan te organiseren

...waardeert
Afwaarderen van leningen en deel- nemingen

...begint
Soiree de Beaujolais zeer geslaagd voor 250 ondernemers

...reist
Queens maken 'reis om de wereld'

...huisvest
'Kantorenmarkt lijdt aan fruitschaal- syndroom'

...intensiveert
Nog meer inzet voor West-Brabant

...bouwt
Bouw gestart eerste bedrijfsgebouwen op Heilaar Noord

...leest
In 't kort

...interesseert
Veel interesse voor eigen bedrijf