In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Personeel aannemen, wat moet en kan er geregeld worden?

Help ik Groei! Groei is niet voor elke ondernemer een zegen. De Ondernemer vroeg aan drie adviseurs uit de praktijk hun tips te geven over hoe om te gaan met groei (van de onderneming dan...).


Zodra je als ondernemer personeel wilt aannemen is het van belang dat er stil gestaan wordt bij een aantal zaken op het gebied van verzekeringen en arbeidsvoorwaarden.

De eigen aansprakelijkheidsverzekering van het bedrijf dient aangepast te worden. Op deze verzekering wordt zowel de aansprakelijkheid van de ondernemer als werkgever verzekerd (bijvoorbeeld indien uw werknemer van zijn ladder afvalt of een ladder in haar kous oploopt tengevolge van een kapotte stoel), als de aansprakelijkheid voor schade aangericht door werknemers, aan klanten of aan derden.

Ook de bedrijfsschadeverzekering moet aangepast worden: deze dekt immers de bruto winst en de vaste lasten. De vaste lasten zullen ongetwijfeld stijgen door het in dienst nemen van mensen!

Verzekeringen die afgesloten moeten, of kunnen worden bij de komst van personeel zijn de ziekteverzuimverzekering, de WAO- gat verzekering, een collectieve ongevallenverzekering en de pensioenverzekering. Tevens is elk bedrijf (nu nog) verplicht om een contract met een ARBO dienst te hebben indien men personeel heeft. Tegenwoordig wordt het contract met een ARBO dienst vaak via de ziekteverzuimverzekering afgesloten. Dat levert korting en gemak op.

De ziekteverzuim verzekering vergoedt het loon van uw werknemer als deze ziek wordt. Als ondernemer moet u dat loon immers de eerste twee jaar dat iemand ziek is doorbetalen. Ook uw werkgeverslasten kunnen meeverzekerd worden.

De WAO gat verzekering wordt door het bedrijf afgesloten, waarbij de premie echter naar keuze door werkgever of werknemer betaald kan worden, afhankelijk van CAO afspraken. Die CAO afspraken kunnen ook van invloed zijn op verplichte pensioendeelname of een verplichte ongevallen verzekering. Afhankelijk van bedrijfstak gelden regelingen die soms wel en soms niet centraal uitgevoerd worden. Soms bent u vanuit een CAO verplicht iets te regelen, maar moet u dit zelf wel doen.

Indien een pensioen via een CAO is verplicht gesteld zal er ook vaak een bedrijfstakpensioenfonds zijn dat de regeling uitvoert. U moet de werknemer tijdig bij dat fonds aanmelden. Indien er op uw bedrijf geen CAO van toepassing is, of in de CAO is niets geregeld met betrekking tot pensioenen, staat het u en uw werknemer vrij om iets te regelen. Een pensioentoezegging is altijd onderdeel van een arbeidsovereenkomst en is onderworpen aan nogal wat wettelijke en fiscale eisen. U bent dus niet verplicht om een pensioen toe te zeggen, maar als u dat doet moet u dat wel volgens de regels doen.

De bedrijfsspaarregeling is een regeling waarbij de werknemer vanuit zijn bruto loon een beperkt bedrag belastingvrij mag sparen. De regeling was vroeger zeer aantrekkelijk voor zowel werkgever als werknemer, maar door een aantal maatregelen is de grootste aantrekkingskracht wel verdwenen. U kunt het (tot dusver) nog wel voor uw werknemers regelen.

Ook de ziektekostenverzekering van uw personeel kunt u voor hen regelen. Indien uw personeelslid boven de loongrens van e 33.000,- per jaar valt dient hij of zij particulier verzekerd te worden. Daaronder valt men in het ziekenfonds. Als er meerdere personeelsleden zijn kan er een collectieve ziektekostenverzekering afgesloten worden, waarbij zowel de particulier verzekerden als de ziekenfonds verzekerden tegen dezelfde voorwaarden verzekerd worden.

Dimitri Duine
Duine Adviesbureau Bergen op Zoom


...spreekt
'Nederlandse overheid is anti-familiebedrijf'

...start
"Eén op de zes ondernemers krijgt de financiering niet rond"

...streeft
De sterren van Verhoeven Constructie

...stimuleert
Nyquist van maak- naar kennisindustrie

...werkt
'Beter dan beroepskeuzetest'

...netwerkt
'Grootste netwerk- bijeenkomst West-Brabant'

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wint
"We kwamen om te winnen"

...belegt
De beleggings- adviseurs

...onderneemt
Een zakelijk goed huwelijk

...wijzigt
Worden grijze ken- tekens volgend jaar geel?

...informeert
De bijleenregeling en de bijleenregeling bij echtscheiding

...analyseert
Ondernemen: leidend of lijdend?

...regelt
Mijn bedrijf is mijn pensioen

...combineert
Alles over de nieuwe Wet kinderopvang, ingaande 1 januari 2005

...groeit
Personeel aannemen, wat moet en kan er geregeld worden?

...adviseert
Oei, ik groei

...helpt
Valkuilen voor snelgroeiende ondernemers

...digitaliseert
"Begin vooral tijdig met de digitale aangifte"

...verandert
Werkruimteregeling vanaf 1 januari 2005

...introduceert
Nieuwe wetgeving moet kwaliteitsimpuls geven

...organiseert
'Jij bent aan Z' geeft aanzet om eigen loopbaan te organiseren

...waardeert
Afwaarderen van leningen en deel- nemingen

...begint
Soiree de Beaujolais zeer geslaagd voor 250 ondernemers

...reist
Queens maken 'reis om de wereld'

...huisvest
'Kantorenmarkt lijdt aan fruitschaal- syndroom'

...intensiveert
Nog meer inzet voor West-Brabant

...bouwt
Bouw gestart eerste bedrijfsgebouwen op Heilaar Noord

...leest
In 't kort

...interesseert
Veel interesse voor eigen bedrijf