In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Ondernemen: leidend of lijdend?

Er staat de leiding van de onderneming tegenwoordig een groot aantal mogelijkheden ter beschikking om managementinformatie te vergaren. Desondanks komt het nog (te) vaak voor dat de ondernemer plotseling onaangenaam verrast wordt door een tekort aan bankkrediet. Soms een gevolg van slecht presteren, maar ook bij volstrekt rendabele ondernemingen kan zich deze situatie voordoen. Hoe kan dat, en wat kunnen we er aan doen?

Eerst de vraag hoe het kan dat een winstgevende onderneming in financiële problemen kan raken. Heel kort door de bocht kunnen we stellen dat in het geval een rendabele onderneming in betalingsproblemen komt, waarbij er geen bedragen ten onrechte aan de onderneming zijn onttrokken, het bankkrediet niet is afgestemd op de kredietbehoefte. Dit lijkt een open deur, is er ook een, maar hoe komt dat dan?

Zonder de pretentie te hebben volledig te zijn kan de oorzaak van het probleem liggen in: een toenemende voorraadbehoefte, een toenemende debiteurentermijn, te snelle aflossing op langlopende schulden, investeringen die niet langlopend zijn gefinancierd, et cetera. Wat we hier in de regio ook wel eens tegenkomen zijn ondernemingen met een seizoenspatroon in de omzet, waarbij door de jaren heen het patroon kan wisselen. Volgend jaar zitten we heel vroeg met alle feestdagen, maar dat kan een jaar later zo een maand schelen. Al met al kan dit (de financiering van) de onderneming behoorlijk parten spelen. Wellicht dat u bij het lezen van dit alles denkt: "Weer zo'n doemverhaal. En nu moeten we vast contact opnemen met de accountant om hem de oplossing aan te laten dragen. Dan weet ik zeker dat mijn financiering me parten gaat spelen. Ondernemen is risico nemen, en je kunt niet alles voorkomen. Als ik dat allemaal moet berekenen ben ik meer kwijt dan het me oplevert".

Een dergelijke reactie is niet nieuw. Toch willen we proberen u een oplossing aan te reiken, die weliswaar niet helemaal buiten de accountant om gaat, wij moeten toch ook ons brood verdienen, maar die naar onze stellige overtuiging achteraf door u als een zeer nuttige investering zal worden gezien. De oplossing ligt in het slim gebruik van een prognosepakket. Enkele van deze pakketten combineren daarbij een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en vele zeer praktische functionaliteiten aan een aangename prijs. Tegenwoordig koopt de gebruiker al een prognosepakket voor circa € 100. Hierin kan alle informatie van de onderneming worden ingebracht zonder dat daarvoor een boekhoudkundige opleiding noodzakelijk is.

Het mooie van het pakket is namelijk dat u alleen de bouwstenen aan het pakket dient te geven. Stap voor stap leidt het pakket u door de invoerschermen. U geeft op die manier in het pakket bijvoorbeeld in wat uw jaaromzet is, eventueel per omzetgroep, wie er bij u werken en hoeveel ze per maand verdienen, hierbij rekent het pakket zelf de sociale lasten uit, u geeft aan wat de marge is die u verwacht te behalen met uw omzet, welke kosten u denkt te maken, et cetera. Tevens vraagt het pakket u naar de door u verwachte verdeling van de omzet over de maanden, het betaalgedrag van uw debiteuren, enzovoorts. U hoeft verder geen enkele berekening te maken of een winst-en-verliesrekening of balans in te richten, dit alles gebeurt door het pakket.

Nadat alle informatie is ingebracht bouwt het pakket de geprognotiseerde balansen en winst-en-verliesrekeningen voor de komende jaren. Nadat u de informatie heeft ingevoerd, beschikt u over uitgebreide informatie waaruit de accountant samen met u snel eventuele onvolkomenheden kan filteren. Wat, zeker in het kader van dit artikel, nog mooier is, is dat er dan ook een op maandbasis verbijzonderde liquiditeitsbegroting uit het pakket rolt. Op basis daarvan wordt u dan in één klap duidelijk of de bestaande kredietfaciliteiten de komende jaren voldoen, of niet. Op basis van de liquiditeitsbegroting kunt u tot de conclusie komen dat we toch maar eens even met de bankier moeten gaan praten omdat er in de toekomst tijdelijk aanvullend krediet nodig is.

Het is veel prettiger praten met de bankier indien, met redenen omkleed, kan worden aangegeven wanneer, hoelang en hoeveel extra krediet noodzakelijk is, dan wanneer u aan moet schuiven met het water aan de lippen. Bij een rendabel bedrijf zal het namelijk altijd gaan om een tijdelijke overbrugging. Het feit dat u het probleem aan zag komen geeft de bank ook veel meer vertrouwen in u als ondernemer. Kortom: maak het dak wanneer de zon schijnt, wacht niet tot het gaat regenen, dan is het zo vervelend repareren.

Wilt u dus leidend zijn in uw zakelijke activiteiten, stel dan een meerjarenbegroting op, toets deze periodiek aan de werkelijke resultaten en verjong de begroting jaarlijks. Het gebruik van een prognosepakket bevelen wij daarvoor van harte bij u aan.

Tot slot willen we in aanvulling op de stelling over rendabele ondernemingen niet voorbijgaan aan het feit dat problemen met de kredietfaciliteit natuurlijk ook vaak voortkomen uit (tijdelijk) verliesgevend opereren of te hoge onttrekkingen. Helaas ervaren veel ondernemers op dit moment de grillen van de economie. Ook dan is het echter zaak om de situatie helder in beeld te hebben, om bijvoorbeeld samen met de accountant en de bankier een plan op te kunnen stellen voor een gelukkiger toekomst. Ofwel met een weer winstgevende onderneming, of misschien wel zonder onderneming. Ook voor het analyseren van de bedrijfsvoering en het opsporen van de beste verbeterpunten leent een prognosepakket zich uitstekend. Voor een nadere toelichting bent u van harte welkom."Doe goed, kijk vooruit".


...spreekt
'Nederlandse overheid is anti-familiebedrijf'

...start
"Eén op de zes ondernemers krijgt de financiering niet rond"

...streeft
De sterren van Verhoeven Constructie

...stimuleert
Nyquist van maak- naar kennisindustrie

...werkt
'Beter dan beroepskeuzetest'

...netwerkt
'Grootste netwerk- bijeenkomst West-Brabant'

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wint
"We kwamen om te winnen"

...belegt
De beleggings- adviseurs

...onderneemt
Een zakelijk goed huwelijk

...wijzigt
Worden grijze ken- tekens volgend jaar geel?

...informeert
De bijleenregeling en de bijleenregeling bij echtscheiding

...analyseert
Ondernemen: leidend of lijdend?

...regelt
Mijn bedrijf is mijn pensioen

...combineert
Alles over de nieuwe Wet kinderopvang, ingaande 1 januari 2005

...groeit
Personeel aannemen, wat moet en kan er geregeld worden?

...adviseert
Oei, ik groei

...helpt
Valkuilen voor snelgroeiende ondernemers

...digitaliseert
"Begin vooral tijdig met de digitale aangifte"

...verandert
Werkruimteregeling vanaf 1 januari 2005

...introduceert
Nieuwe wetgeving moet kwaliteitsimpuls geven

...organiseert
'Jij bent aan Z' geeft aanzet om eigen loopbaan te organiseren

...waardeert
Afwaarderen van leningen en deel- nemingen

...begint
Soiree de Beaujolais zeer geslaagd voor 250 ondernemers

...reist
Queens maken 'reis om de wereld'

...huisvest
'Kantorenmarkt lijdt aan fruitschaal- syndroom'

...intensiveert
Nog meer inzet voor West-Brabant

...bouwt
Bouw gestart eerste bedrijfsgebouwen op Heilaar Noord

...leest
In 't kort

...interesseert
Veel interesse voor eigen bedrijf