In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...


Columns
mr. H.G.M Daemen
Drs. Jan H. van Wijngaarden
Marco du Pré
Dimitri Duine
Mr. E.J.L. Mulderink
Ron Massot
Levensloopregeling een niet te missen kans voor de dga!
Ron Massot is directeur Private Banking bij ING Bank District West- en Midden-Brabant gevestigd aan de Bijster 9 in Breda.
E-mail: ron.massot@mail.ing.nl,
Internet www.ingbank.nl




Met ingang van 1 januari 2005 is de Wet VUT Prepensioen Levensloop (VPL) in werking getreden. Deze wet voorziet onder andere in de afschaffing van de fiscale voordelen voor VUT- en prepensioenregelingen. Daarnaast wordt met deze wet per 1 januari 2006 de levensloopregeling geïntroduceerd. De nieuwe regels hebben belangrijke gevolgen voor werknemers en dga's in het bijzonder.

De nieuwe regelgeving heeft als doel de arbeidsparticipatie van oudere werknemers te bevorderen. Dit doet de overheid onder meer door de fiscale voordelen voor VUT- en prepensioenregelingen te schrappen. Als gevolg hiervan zal de pensioendatum in veel pensioenregelingen worden aangepast naar de 65-jarige leeftijd.

Tegenover het fiscaal onaantrekkelijk maken van een pensioeningangsdatum vóór de 65-jarige leeftijd, staat de introductie van de levensloopregeling. Daarmee wordt het sparen voor allerlei vormen van verlof mogelijk gemaakt. Denk in dit verband aan het opnemen van een sabbatical of zorgverlof. Ook een aanzienlijke periode van verlof voorafgaande aan het pensioen behoort tot de mogelijkheden. Zo kan een werknemer voorafgaande aan zijn pensioen een periode verlof opnemen. Langs deze enigszins omslachtige weg kan de werknemer toch nog vóór de 65-jarige leeftijd stoppen met werken.

Het grote verschil met het deelnemen in een pensioenregeling is dat de werknemer zelf het initiatief moet nemen. Een werknemer dient bij een deelname aan de levensloopregeling er voor te kiezen een deel van het salaris te gaan sparen. Daartoe dient dan wel de vereiste financiële ruimte aanwezig te zijn. De dga heeft over het algemeen meer mogelijkheden om het salaris te beïnvloeden dan "gewone werknemers" en verkeert daardoor in een gunstige uitgangspositie. Hij/zij kan het voor de deelname aan de levensloopregeling vereiste geld aan de vennootschap onttrekken in de vorm van extra salaris. Vereist is dan natuurlijk wel dat de financiële basis van de vennootschap dat toestaat. Ook moet worden aangetekend dat de totale salarislast van de vennootschap binnen de grenzen van het zakelijke blijft. Daarbij kan worden gekeken naar de salarissen van andere bestuurders in het bedrijfsleven. Voor veel dga's bestaat hierin nog ruimte, zeker als we de omvangrijke salarisstijgingen van andere bestuurders in de afgelopen jaren in ogenschouw nemen. Fiscale begeleiding op dit punt is van belang.

Maximum deelname

Uitgangspunt van de regeling is dat de werknemer zelf een deel uit zijn brutoloon spaart. Jaarlijks kan maximaal 12% van het brutoloon worden gespaard. Inleg is niet meer mogelijk indien aan het begin van het kalenderjaar een spaartegoed van 210% van het loon is bereikt. Zodra de 210%-grens is bereikt, mag het tegoed alleen nog verder aangroeien op basis van het binnen de levenslooprekening gemaakte rendement. Door zo snel mogelijk door inleg naar het 210% niveau te sparen, kan het tegoed over een zo lang mogelijke periode doorrenderen boven de genoemde 210% grens.

Werknemers die op 31 december 2005 de leeftijd van 51 hebben bereikt, maar nog niet de leeftijd van 56 jaar, zijn niet gebonden aan het jaarlijkse maximum van 12%. Zij mogen dus in een zelf te kiezen tempo naar het maximum van 210% sparen.

Wat maakt de levensloopregeling aantrekkelijk

Ondanks het feit dat de VPL-maatregelen een vroegpensioen beogen te ontmoedigen, wordt het op basis van levensloopsparen toch mogelijk om eerder te stoppen met werken. Met een gespaard tegoed van 210% van het salaris kan een dga voorafgaande aan de pensioendatum (op 65 jaar) een periode van 3 jaar verlof opnemen op basis van 70% van het salaris.

Het aardige van de regeling zit hem in de fiscaliteit. De regeling biedt de mogelijkheid om op het moment van deelname gelden belastingvrij aan de vennootschap te ontrekken. Het extra salaris dat door de vennootschap wordt uitgekeerd is bij de vennootschap aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting. Pas in de toekomst zullen de opnamen uit het levenslooptegoed via de BV met loonbelasting belast zijn. Aldus wordt er een uitstel van belastingheffing gerealiseerd. Het op het moment van opnemen toepasselijke gemiddelde inkomstenbelastingtarief zal dan in veel situaties lager zijn dan het huidige toptarief van 52%.

Fiscaal aantrekkelijke manier van vermogensvorming voor dga's

Een dga kan op meerdere wijze bouwen aan zijn vermogen. In de grafiek worden 4 manieren van vermogensvorming met elkaar vergeleken.

Veronderstellingen: * Inleg/beschikbare liquiditeit in BV € 20.000 * IB tarief over de levensloopuitkeringen 42% * IB tarief salaris 52% * Vpb-tarief 29,6% * Rendement BV 4% * Rendement box 3 4% * Rendement levenslooprekening 4% * Looptijd in jaren 10

Geconcludeerd kan worden dat met de introductie van de levensloopregeling werknemers - en dga's in het bijzonder - een aantrekkelijke vorm van sparen voor later in handen hebben gekregen.




...spreekt
'Geld is belangrijk, het geeft vrijheid'

...begint
Arthur Kok wil zich vooral richten op bestuur en organisatie

...vestigt
West-Brabant heeft een goede reputatie als vestigings­plaats voor logistieke bedrijven

...evalueert
'Dan is het prettig om een klankbord te hebben'

...start
Hoge opkomst weerspiegelt stijgende belangstelling ondernemerschap

...betaalt
Kosten inschrijving onderneming omlaag

...wint
Wie wint de bronzen baksteen 2005?

....innoveert
Avans Academie voor ICT en Media presenteert Business Innovation 2006 voor MKB

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...debateert
Regeltjes en wetten van de overheid vertragen het ondernemerschap

...regelt
De voors en tegens van de levensloop­regeling

...onderzoekt
Wijzigingen in de vennootschaps­belasting

...verandert
Bijtelling privégebruik auto geregeld via de loonbelasting

...rijdt
Zakelijk onderweg

...adviseert
Zonder deskundig advies is internationaal zakendoen gedoemd te mislukken

...proeft
Met een glas in de hand is het goed netwerken

...wint
John Goverde van Pelikaan Reizen beste ondernemer 2005

...organiseert
Regionaal Ondernemers Congres slaat aan

...concludeert
Service Level Agreement, een kwestie van vertrouwen

...meldt
Het aanbod bedrijfs­onroerendgoed is licht gestegen