In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda
www.deondernemer.com

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Een lat-relatie tussen België en Nederland
Samenwerking tussen twee bedrijventerreinen

Ze liggen praktisch naast elkaar en worden ook nog eens gekenmerkt door een zelfde soort bedrijvigheid. Tezamen vormen ze het grootste grensoverschrijdende logistieke bedrijventerrein van West-Europa. Hazeldonk en Meer; de eerste een Nederlands terrein, de ander van Belgische origine. Hoe zit het met de samenwerking tussen beide; vindt er veelvuldig overleg plaats en wordt gezamenlijk problemen het hoofd geboden. De Ondernemer ging om de tafel met de voorzitter van 'Logistic Center Hazeldonk' Ton van Tilburg en Frederik Pollet, oud-voorzitter van 'VOKA'; twee enthousiaste ondernemers met een missie.

Van Tilburg en Pollet hebben zich beide hard gemaakt voor een intensiever contact tussen de twee terreinen. En niet zonder succes! "Volgens mij is het nu zo'n anderhalf jaar geleden dat we elkaar voor het eerst spraken," schetst Pollet de achtergrond. "Daarvoor kenden we elkaar simpelweg niet. Bij toeval loopt er hier een grens die dwars door het gebied heen snijdt. Tot voor kort leefde ieder in zijn eigen wereldje en had het daar druk genoeg mee. Totdat ze vanuit Europees standpunt wat meer geïnteresseerd raakten in het promoten en subsidiëren van grensoverschrijdende activiteiten." "Die ontwikkeling liep ongeveer gelijk aan de bouw van de HSL," valt Van Tilburg hem bij. "Volgens mij hét moment waarop we daadwerkelijk tot elkaar kwamen. Veel overleg is er toentertijd geweest. Door de HSL is namelijk alles op zijn kop gezet. Daarvoor lagen hier twee 'losse' terreinen met ieder een eigen op- en afrit op de snelweg. Met het aanleggen van die hogesnelheidslijn is heel de infrastructuur onder handen genomen. Veel overleg is er geweest en de eerste samenwerking tussen Hazeldonk en Meer was een feit."

Duurzame revitalisatie
Inmiddels is de periode van aftasten voorbij en vindt er effectief contact plaats over hoe de hot issues op beide terreinen eventueel gezamenlijk aangepakt kunnen worden. De gemeente Breda volgt deze ontwikkelingen met interesse en moedigt een samenwerking absoluut aan. "We zijn natuurlijk ook best op elkaar aangewezen en lopen veelvuldig tegen dezelfde problemen aan," aldus Van Tilburg. "Temeer daar Hazeldonk en Meer vrijwel gelijktijdig ontstaan zijn. Aan de bedrijvigheid anno 2006 worden nu eenmaal andere eisen gesteld dan toen de terreinen ontwikkeld zijn half jaren 70. Daar zal op geanticipeerd moeten worden. Onderhoud is dan ook nodig, zeker met het oog op nieuwe, potentiële investeerders. Zodoende is in 2004 groen licht gegeven voor een duurzame revitalisatie van Hazeldonk. Veiligheid, uitstraling, bereikbaarheid; stuk voor stuk zaken die aangepakt moesten worden. Veel is er sindsdien gebeurd. Er zijn collectieve afvalcontracten afgesloten, de geheel vernieuwde website is de lucht ingegaan en door het aanstellen van slechts één contactpersoon is het contact tussen gemeente en bedrijvenvereniging absoluut verbeterd. We weten exact wie we waarvoor aan kunnen spreken.
Maar de grootste winst vind ik toch wel de bewustwording onder zowel ondernemers als overheid. Het besef dat we er met zijn allen iets van moeten maken"

Visitekaartje van België en Nederland
"Een motto ook voor intensieve samenwerking tussen Meer en Hazeldonk," vervolgt Pollet. "Gezamenlijk moeten die schouders eronder. Er zijn ongetwijfeld heel wat trajecten die we samen op kunnen pakken. Zo is er op beide terreinen een grote behoefte aan parkmanagement, het onderhoud van grijs en groen op een professionele manier.
Dit kan perfect gezamenlijk opgezet worden met een 'Nederbelg' aan het roer. Ook het aanleggen van een glasvezelverbinding om de communicatie tussen beide terreinen nog meer te bespoedigen staat hoog op de agenda. En vooral het gezamenlijk promoten van dit terrein, niet alleen intern maar zeker ook naar buiten toe. We zijn toch het visitekaartje van België en Nederland."

INTERREG traject
Liggen er op dit moment concrete projecten voor intensieve samenwerking op tafel? "Het 'INTERREG' traject loopt alweer een tijdje en daar zijn we nauw bij betrokken," laat Van Tilburg weten. "Bredase bedrijven en de gemeente Breda zijn initiator van dit plan dat met ondersteuning van Europese subsidies wordt gerealiseerd. Kortweg gezegd is het de bedoeling om de logistieke stromen te stroomlijnen - kosten naar beneden te brengen, efficiënter te werken en minder milieubelastend bezig te zijn. Een prestigieus project waarvoor de verwachtingen hooggespannen zijn."

Eigenheid van Nederlanders en Belgen
Wat voor samenwerking zien Van Tilburg en Pollet in de toekomst voor ogen; verworden beide terreinen bij wijze van spreken tot één door samensmelting van de twee bedrijvenverenigingen of zijn er andere mogelijkheden? Pollet: "Het klinkt mooi hoor één grote vereniging, maar daar is het nu nog echt te vroeg voor. We moeten de praktijk niet uit het oog verliezen. Op dit moment geloof ik veel meer in een lat-relatie waarbinnen de eigenheid van Nederlanders en Belgen behouden blijft en er samen opgetrokken wordt indien een algemeen belang op tafel ligt." Het instemmend geknik van Van Tilburg geeft aan dat Meer en Hazeldonk weer een stap dichter tot elkaar zijn gekomen.


...stimuleert
Prioriteiten in Bergen op Zoom

...promoot
Je kunt alle uitdagingen aan gaan

...is echt
Ondernemers zijn net echte mensen

...onderzoekt
Programma Stratos opent ogen van jonge ondernemers

...verft
Pionier Rubia krijgt steuntje in de rug van Syntens

...exporteert
Zaken doen met het buurland?

...introduceert
KvK introduceert pasje voor starters

....raadpleegt
Handelsregister nu ook internationaal

...biedt
Geld geven is uit de tijd

...adviseert
De Beleggingsadviseurs

...vormt
Breda zet er de schouders flink onder

...combineert
Breda, stad met karakter

...monitort
Breda introduceert derde vastgoedmonitor

...verzilvert
Economische Impulsnota 2006-2010

...kenmerkt
Samenwerking tussen twee bedrijventerreinen

...ontwikkelt
KVO traject boekt succes

...revitaliseert
Bedrijventerrein met potentie

...staat samen sterker
De kracht van een bedrijvenvereniging

...sluit zich aan
Alliantie BZW en BIC: ondernemers vormen een sterk platform

...plant
Unieke evenementenlocatie weer een stap dichterbij

...doet zijn voordeel
Bedrijvig Brabant wetenschappelijk op de kaart gezet

...spreekt
In 't kort

...vult in
'Er zijn nog voldoende kansen voor de ontwikkeling van binnenstedelijke locaties in Brabant'

...rijdt
Zakelijk onderweg