In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda
www.deondernemer.com

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

De Bavelse Berg
Unieke evenementenlocatie weer een stap dichterbij

Het is zonder enige twijfel een van de meest besproken gebieden in Breda van de afgelopen jaren. Ingekapseld aan de noordzijde door bedrijventerrein Hoogeind en aan de zuid- en oostzijde omgrensd door agrarisch gebied en de Molenleij ligt de voormalige stortplaats Bavel-Dorst. In de volksmond beter bekend als 'De Bavelse Berg'.Heel wat studies zijn er al gedaan, haalbaarheidsonderzoeken verricht en rapporten geschreven om te komen tot een weloverwogen antwoord op de vraag 'De Bavelse Berg, een unieke evenementenlocatie?'. De voordelen liegen er niet om, maar zoals bekend vergt grootschalige planontwikkeling in ons land veel tijd en energie. Toch lijkt bovenstaand vraagteken steeds meer plaats te maken voor een uitroepteken. De plannen nemen vastere vorm aan, vooral ook omdat meer en meer partijen overtuigd raken van alle kansen die het Breda zal bieden. Over de huidige ontwikkelingen en haalbaarheid van dit prestigieuze project sprak de Ondernemer met Nicolaas Veltman - beleidsadviseur toerisme en vrijetijdseconomie binnen de gemeente Breda - en planontwikkelaar/eigenaar van de berg Jan Nijhof (Grontmij, advies- & ingenieursbureau); twee voorstanders van het eerste uur.

De hoogste tijd
"Op het moment dat het Turfschip in 1998 zijn deuren sloot, werd de roep om een nieuwe evenementenlocatie steeds luider," aldus Veltman. "Breda had niet langer de beschikking over een grote accommodatie voor het organiseren van vakbeurzen, zakelijke congressen en/of feestelijke bijeenkomsten. Hiervoor moest uitgeweken worden naar andere steden. Toen vervolgens ook nog eens de nodige buitenevenementen onder vuur kwamen te liggen, was het de hoogste tijd met een sterk plan van aanpak op tafel te komen. Temeer daar Breda - in vergelijking tot andere (middel)grote steden - al jaren onder de maat scoort op het gebied van evenementenbezoek en accommodatiemogelijkheden daarvoor. Dé oplossing voor bovenstaande problemen moet De Bavelse Berg gaan worden."

Groen licht
"Inmiddels heeft het College groen licht gegeven aan de huidige plannen - zowel functioneel, ruimtelijk als financieel - waardoor deze evenementenlocatie weer een flinke stap dichterbij is gekomen," vervolgt Veltman. "Het is dan ook een fantastisch plan dat er ligt," valt Nijhof hem bij. "Het heeft alles in zich om Breda op het gebied van binnen- en buitenevenementen weer met stip terug op de kaart te zetten. Want juist die koppeling van een evenementenhal met een buitenevenemententerrein en een landschapspark met nog veel meer recreatiemogelijkheden maakt dit project voor Nederlandse begrippen zo uniek."

Eyecatcher
En hoe komt het er allemaal uit te zien? Nijhof licht alvast een tipje van de sluier op. "Het hele plangebied van grofweg 100 hectare, krijgt een duidelijk concept mee waarbinnen evenement, muziek, sport, cultuur en vermaak dominante thema's zullen zijn. Specifieke - thematisch passende - detailhandel en horeca worden hieraan toegevoegd. Ook het landschapspark wordt op een bijzondere manier ingevuld met als absolute eyecatcher die 23 meter hoge berg; net op het scharnierpunt tussen stad en land.Spelen met het hoogteverschil zal daar voor verrassende effecten zorgen. De Bavelse Berg wordt een multifunctionele plek die het hele jaar door aantrekkelijk, dynamisch, verrassend en toegankelijk is. Door het geplande parkmanagement wordt het werk- en recreatiegebied bovendien een sociaal veilige omgeving, de klok rond. Voldoende parkeergelegenheid en een goede bereikbaarheid met auto, openbaar vervoer en fiets spreken uiteraard voor zich."

Impuls
"Ons streven is hier een kwalitatief hoogwaardig vrijetijdspark neer te zetten waar voor ieder wat te beleven is," laat Veltman weten. "Een park vóór de Bredanaar - alhoewel we natuurlijk wel streven naar een regionale en op momenten misschien zelfs wel (inter)nationale functie - maar zeker ook ván de Bredanaar. Op dit moment is er tussen Tilburg en Roosendaal geen plek te vinden waar meer dan zo'n 2.000 mensen tegelijkertijd samen kunnen komen voor een congres, vakbeurs of personeelsuitje. Dat is straks verleden tijd. De Bavelse Berg is dan het adres bij uitstek voor al deze gelegenheden. Ongetwijfeld halen we zo een groot aantal evenementen (terug) naar Breda. En dan hebben we het nog niet eens gehad over al die banen en opleidingsplaatsen die zullen ontstaan. Een substantiële groei van de werkgelegenheid betekent het voor onze stad."

Meerwaarde
"Dit unieke plan voorziet in een grote behoefte en maakt bovenal nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Het betekent een overduidelijke meerwaarde voor Breda." Daar zijn zowel Veltman als Nijhof van overtuigd. "De ambities liggen hoog, maar van luchtfietserij is geenszins sprake. Als alles volgens plan verloopt dan zullen op 09/09/2009 de poorten voor het publiek geopend worden. "En dan maar hopen dat 'het dagje Bavelse Berg' zo snel mogelijk ingeburgerd raakt!"


...stimuleert
Prioriteiten in Bergen op Zoom

...promoot
Je kunt alle uitdagingen aan gaan

...is echt
Ondernemers zijn net echte mensen

...onderzoekt
Programma Stratos opent ogen van jonge ondernemers

...verft
Pionier Rubia krijgt steuntje in de rug van Syntens

...exporteert
Zaken doen met het buurland?

...introduceert
KvK introduceert pasje voor starters

....raadpleegt
Handelsregister nu ook internationaal

...biedt
Geld geven is uit de tijd

...adviseert
De Beleggingsadviseurs

...vormt
Breda zet er de schouders flink onder

...combineert
Breda, stad met karakter

...monitort
Breda introduceert derde vastgoedmonitor

...verzilvert
Economische Impulsnota 2006-2010

...kenmerkt
Samenwerking tussen twee bedrijventerreinen

...ontwikkelt
KVO traject boekt succes

...revitaliseert
Bedrijventerrein met potentie

...staat samen sterker
De kracht van een bedrijvenvereniging

...sluit zich aan
Alliantie BZW en BIC: ondernemers vormen een sterk platform

...plant
Unieke evenementenlocatie weer een stap dichterbij

...doet zijn voordeel
Bedrijvig Brabant wetenschappelijk op de kaart gezet

...spreekt
In 't kort

...vult in
'Er zijn nog voldoende kansen voor de ontwikkeling van binnenstedelijke locaties in Brabant'

...rijdt
Zakelijk onderweg