In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2002













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl





Columns
Barend Hohmann
Christ-jan Danen
Drs. Rutger J.H. van Haaren
Ziek? Je bent ontslagen?
Christ-Jan Danen
HRM manager Liftoff



Een werknemer komt niet opdagen. Na controle blijkt dat hij zich niet ziek heeft gemeld. De derde dag van ongeoorloofde afwezigheid krijgt u hem aan de telefoon en deelt u hem mee dat hij op staande voet ontslagen is. Kan dat?

Wie stelt, moet bewijzen.
Bij ontslag op staande voet wegens ongeoorloofd werkverzuim zal de werkgever moeten stellen dat de werknemer ongeoorloofd afwezig was. Als de werknemer daar dan tegenoverstelt dat hij ziek was, dan zult u als werkgever moeten bewijzen dat de werknemer wel arbeidsgeschikt was. In sommige gevallen kan het echter zo zijn dat de werknemer moet bewijzen dat hij arbeidsongeschikt is. Dat kan ondermeer het geval zijn, wanneer de werknemer zich niet tijdig ziek meldt, terwijl ziekmelding redelijkerwijs mogelijk was. De werknemer komt dan redelijke controlevoorschriften niet na of heeft andere redelijke verplichtingen van het arbeidscontract overtreden.

De praktijk
De Hoge Raad heeft recentelijk beslist dat het niet van belang is of de werkgever bij ontslag mocht aannemen dat de werknemer arbeidsgeschikt was. Het gaat erom of de werknemer op dat moment werkelijk arbeidsgeschikt was. In dit geval bleek achteraf dat de werknemer waarschijnlijk al geruime tijd aan een psychose leed. De werknemer stelde achteraf dat hij tijdens het werkverzuim aan die psychose leed en dat hij daardoor arbeidsongeschikt was. De Hoge Raad stelde hem in het gelijk. Zelfs als het op het moment van ontslag op staande voet leek of de werknemer arbeidsgeschikt was, kan het dus toch zo zijn dat u uiteindelijk moet aantonen dat de werknemer bij aanvang van het verzuim arbeidsgeschikt was. Controlevoorschriften kunnen bepaalde risico's verkleinen. Omkering van de bewijslast is namelijk mogelijk als de werknemer zich niet aan de redelijke controlevoorschriften houdt. En als de werknemer die voorschriften heeft gezien, dan weet hij waar hij aan toe is en zal hij die voorschriften moeten naleven. Het enkele feit dat hij dit niet doet, maakt al dat hij aantoonbaar in overtreding is.

Zorg ervoor dat u zeker weet dat uw werknemer arbeidsgeschikt is als u hem op staande voet ontslaat. Zorg daarnaast voor goede controlevoorschriften, zodat de werknemer weet waaraan hij zich moet houden.

Info @: c.danen@liftoff.nl


...vliegt
Niet vooruitkijken, maar vooral omhoog

...start
Een studiereis om van te dromen

...stimuleert
Syntens stimuleert en geeft het voorbeeld

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...schrijft
Studenten schrijven ondernemingsplan voor West-Brabantse mkb

...organiseert
Veel belangstelling voor TOV Teteringen

...steunt
JBC succesvol met robotica

...creatief
Creativiteit lost vraagstukken op

...onderneemt
Een beetje lef en gewoon keihard werken

...regelt
Na zonneschijn komt regen ...

...promoot
Imagocampagne Zeeland: geen poespas

...werkt
Etten-Leur bruist van de plannen

...ontwikkelt
Volop werk voor MKB Etten-Leur

...denkt
Industriële Kring denkt na over invulling parkmanagement

...ontmoet
"De Roode Looper" uit voor Etten-Leurse ondernemers

...bouwt
Blikvanger op Vosdonk Zuid

...bouwt
"De drempel moet onder de vloer liggen"

...beslist
Commisseurs zijn het klankbord voor ondernemers

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Dominante positie Noord-Brabant

...onroerend goed
BOG blijft "peoples business"