In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2003

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be
Buigen of Barsten
Toneel ter verhoging van het kwaliteitsbewustzijn

Het buffet staat al klaar en de overwinningsdans is ingestudeerd voor als 's avonds dat felbegeerde ISO 9001 certificaat in ontvangst kan worden genomen. Op de melodie van ABBA's 'Money, Money, Money' - toepasselijk omgezet in 'Vraag om kwaliteit' - vangt de voorstelling aan. Nerveus zijn ze wel, maar toch ook vol goede moed op een 'happy end'. Helaas zijn er soms van die dagen, dat echt alles in het honderd loopt.


Aan de gehele voorstelling is uiterste zorg besteed aan aankleding en decors, hetgeen een lust voor het oog is.

Steeds meer bedrijven kiezen tegenwoordig voor op maat gemaakte scènes/acts om een productpresentatie, fusie of workshop op te 'leuken'. Vive La Vie Producties - de Bredase bedrijven Vive La Vie Entertainment en GNG Consultancy - heeft hier nog een schep bovenop gedaan. Alweer anderhalf jaar geleden is het idee ontstaan een complete theatervoorstelling te creëren, waarin herkenbare problemen binnen bedrijven op een leuke manier aangekaart worden. Hiermee heeft zij tevens het begrip 'educatainment'- het op een theatrale wijze (entertainment) overbrengen van informatie (educatie) - in ons land geïntroduceerd.

Niet over rozen
Natasha van Maanen is aangetrokken voor de regie en uit een aantal synopsissen is uiteindelijk de keuze gevallen op het voorstel van scriptschrijver Winfred van Buren. Hij brengt de wandtegelfirma 'Leidam & Co' ten tonele, die zich opmaakt voor een ISO kwaliteitscontrole: een pad dat niet over rozen zal gaan. Aan de zeven acteurs/actrices - die hun sporen ruimschoots verdiend hebben op de vele themafeesten van Vive La Vie Entertainment - de taak de arrogante directeur, enthousiaste kwaliteitsmanager en hectisch personeel tot leven te wekken.Schaamrood
Het moment van de waarheid vond plaats op 20 mei jl. 's avonds om 20.30 uur waar het stuk 'Barst' in een goedgevulde AKD Prinsen van Wijmenzaal van het Chassé Theater in Breda haar première beleefde. Ruim 250 gasten, waaronder een grote afvaardiging van het Brabantse bedrijfsleven kreeg een anderhalf uur durende voorstelling - waarin diverse hedendaagse problemen binnen organisaties op een levendige, maar uitvergrote manier aan bod kwamen - voorgeschoteld, die menigeen tijdens gênante momenten van herkenning het schaamrood op de kaken zal hebben bezorgd.Nachtmerrie
"Vandaag is een belangrijke dag voor Leidam & Co" opent de voorstelling. Een externe controleur komt namelijk het bedrijf doorlichten volgens de welbekende ISO 9001 norm voor kwaliteitszorg. Het scenario dat vervolgens uit de kast getrokken wordt moet een nachtmerrie voor ieder bedrijf zijn. De problemen stapelen zich steeds hoger op en de collegialiteit is ook ver te zoeken. Aan het hoofd van Leidam & Co staat een zelfvoldane directeur, die het personeel koeioneert en zijn kwaliteitsmanager liefst monddood maakt. En dat terwijl zij toch het hart op de juiste plaats heeft zitten. Want waar zij het bedrijf op de eerste plaats zet - "Het ISO certificaat willen we toch juist behalen om een mooier product voor de klant te maken" - is directeur Leidam vooral uit op status en eigen gewin.

Lust voor het oog
Gelukkig heeft zij in de jongen van de postkamer in ieder geval één trouwe fan gevonden en zoals het een musical betaamt, ontbreekt ook het hartstochtelijke liefdesduet tussen hen beide in deze voorstelling niet. Echt hilarisch zijn de drie secretaresses, die zich in wonderbaarlijke creaties meer bekommeren om haar, nagels en make-up dan de klant. In een fraai decor geven zij een staaltje telefonische service ten gehore, waar de Consumentenbond tegenop zou moeten treden. Niet alleen in deze scène, maar aan de gehele voorstelling is uiterste zorg besteed aan aankleding en decors, hetgeen een lust voor het oog is. Ondanks alle tegenwerkingen zet kwaliteitsmanager Eva van Laken door, want "Het ISO certificaat is niet alleen van de baas, maar ook wij plukken er de vruchten van." Of het felbegeerde certificaat uiteindelijk in de wacht wordt gesleept? Als aan het eind van de voorstelling nogmaals de klanken van 'Money, Money, Money' door de zaal galmen staan in ieder geval alle neuzen weer wat meer één kant op. Maar zoals ook in het echte bedrijfsleven geldt: "Het kan altijd beter!".

Glansrijk geslaagd
Zeer enthousiast waren de aanwezigen deze avond en terecht. Vive La Vie Producties heeft een plezierige, zeer professionele voorstelling op de planken gebracht, die gelukkig geen ruimte laat voor moraliserende betogen, maar wel een perfect evenwicht heeft weten te vinden tussen educatie en entertainment. Na de zomervakantie gaat deze voorstelling het land door: 23 september Nieuwegein, 30 september Delft, 6 oktober Veldhoven en 20 oktober Arnhem. Tevens bestaat de mogelijkheid de voorstelling exclusief voor een bedrijf te spelen. In alle gevallen geldt dat aangezien zij valt onder de noemer 'bedrijfstraining' de voorstelling ook nog eens fiscaal aftrekbaar is. Kijk voor meer informatie op www.vivelavie-producties.nl. Te oordelen naar de reacties op de premièrevoorstelling zullen er vast en zeker nog vele reprises volgen. Want waar het binnen Leidam & Co een kwestie van buigen of barsten was is deze voorstelling glansrijk geslaagd.


...informeert
Toneel ter verhoging van het kwaliteitsbewustzijn

...start
"We bedenken handelingen voor de machines"

...vestigt
Vrees voor Outlet Center West-Brabant ongegrond?

...onderzoekt
Onderzoek bevestigt West-Brabants tekort aan bedrijventerreinen

...leert
Leren van elkaar

...netwerkt
Netwerkdag in Roosendaal met als toegift: Robert Maaskant

...onderneemt
Hogeschool wil lage drempel voor ondernemers

...rijdt
Zakelijk onderweg

...ontwikkelt
Juniorkamer Breda biedt diepgang

...vervangt
Trots op zijn gemeente Moerdijk

...waardeert
Actief meedenken in oplossingen

...onderscheidt
Randvoorwaarden voor toerisme scheppen

...concentreert
Moerdijk concentreert bedrijvigheid

...praat mee
Ondernemers willen aan voorkant van beleid meepraten

...overtuigt
Bedrijven overtuigen van nut brandvoorzieningen

...verenigt
Goede communicatie als doelstelling

...puzzelt
Puzzelen met de winkelpanden in centrum Zevenbergen

...serveert
Breda Culinair wordt bijzonder dit jaar

...bruist
Rotary Hulst bruist van energie

...behoudt
Nieuwbouw behoudt de beste kansen

...huisvest
Leegstaande kantoorruimte in grote steden valt mee

...spreekt
In 't kort