In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2003

advertenties
www.deondernemer.com
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda
Jan van de Kar:
"We bedenken handelingen voor machines"

Jan van de Kar (38 jaar) werkt al zes jaar met de meeste collega's samen. Toen zijn werkgever met het bedrijf van Roosendaal naar Barendrecht verhuisde, besloot Jan zelf een soortgelijk bedrijf op te zetten. Hier was vanuit de markt ook wel vraag naar: een aanbieder in de regio van elektrotechnische service, waarborgt de voortgang van het productieproces bij fabrieken. Van de Kar is op 1 januari 2003 in Roosendaal gestart.


Jan van de Kar en Henk van Elteren.

Van de Kar ontwerpt en vervaardigt elektrotechnische besturingen. Klanten zijn bedrijven of fabrieken die een productieproces willen veranderen of uitbreiden. De projectleider van Van de Kar bezoekt het bedrijf of de fabriek en inventariseert aan welke eisen het ontwerp moet voldoen. Vervolgens maken de tekenaars een ontwerp. Jan: "Wij maken geen series. Het gaat bij ons om eenmalige ontwerpen. We bedenken ze en zorgen ervoor, dat de machine uiteindelijk kan, waar de klant om vraagt. We staan garant voor de engineering, software, paneelbouw, montage en in bedrijf name." Zo meldde zich bij het bedrijf een klant die lichtgevoelig papier produceert en versnijdt. Er moesten veranderingen aangebracht worden aan hun automatische magazijn. In deze ruimte heerst volledige duisternis, omdat de materialen niet met licht in aanraking mogen komen. Voor mensen is het onmogelijk hierin te werken, ook omdat het over materialen gaat die 1500 kilo wegen. Van de Kar en zijn medewerkers bedachten oplossingen, die rekening hielden met alle gestelde eisen. Ook heeft het Roosendaalse bedrijf klanten in de voedings- en verpakkingsindustrie. De technische mensen en ontwerpers bedachten al oplossingen om machinaal promotionele artikelen in verpakkingen te plaatsen. Je kunt dan denken aan kaartjes in chipszakken. Ook is de elektrische installatie gemaakt van een machine die papiermonsters neemt uit grote blokken oud papier. Met de papiermonsters test de klant of het papier voor recycling geschikt is. Voor radio en televisie heeft het bedrijf enkele regiewagens met bekabeling en (nood)stroomvoorzieningen uitgerust. Jan: "Het maakt ons eigenlijk niet uit, wat we moeten maken. Als er maar draadjes of software in zitten." Soms worden de uitvindingen van Van de Kar door de klant naar het buitenland geëxporteerd. Zo staat er in Kroatië een machine die deeg naar de vormpjesmachine leidt.

Productie is heilig bij fabrieken
Van de Kar heeft een regionale functie. Het bedrijf ontwerpt en maakt de specifieke machines en levert daarnaast ook service. Want als een machine een storing heeft, vinden bedrijven het handig als er direct een monteur komt. Jan: "Productie is heilig bij fabrieken. Daarom kiezen ze voor regionale servicebedrijven die in korte tijd aanwezig kunnen zijn om het probleem te verhelpen. Want als de productie stil ligt, kost dit aanzienlijk veel geld."

Werk van elkaar overnemen
Van de Kar is een uitermate flexibel bedrijf. Programmeurs, tekenaars en monteurs kunnen werk van elkaar overnemen. Het bedrijf waarborgt hiermee de voortgang, want het is vervelend als er een vraag komt over een machine en de techneut is net ziek. Belt een klant met een specifiek probleem dan gaat er meteen iemand heen om het probleem op te lossen. Het uitgangspunt van het bedrijf is wel, dat ze de machines zo maken dat de technische dienst van de fabriek zelf eventuele problemen op kan lossen met minimale kennis van de software.

Nu moeten we het zelf doen
Jan had de ambitie om een eigen bedrijf op te zetten al langer. Toen zijn werkgever uit de regio vertrok, viel er een gat. Daarom nam Jan de kans die zich aandiende en besloot het zelf te gaan doen. Het bedrijf bestaat uit zeven medewerkers: allemaal oud collega's van Jan. Jan is zelf softwareontwikkelaar en Henk van Elteren ondersteunt Jan op het commerciële vlak. Jan: "Je weet wat je aan elkaar hebt, omdat we al collega's van elkaar waren bij onze vorige werkgever. Nu staan we als het ware op eigen benen en moeten we het zelf doen. Maar dat zit wel goed. Hoewel wij een nieuw bedrijf zijn, werken we al jaren als een hecht team samen."

Meer informatie
E-mail: [email protected]
Internet: www.vandekar-elektrotechniek.nl


...informeert
Toneel ter verhoging van het kwaliteitsbewustzijn

...start
"We bedenken handelingen voor de machines"

...vestigt
Vrees voor Outlet Center West-Brabant ongegrond?

...onderzoekt
Onderzoek bevestigt West-Brabants tekort aan bedrijventerreinen

...leert
Leren van elkaar

...netwerkt
Netwerkdag in Roosendaal met als toegift: Robert Maaskant

...onderneemt
Hogeschool wil lage drempel voor ondernemers

...rijdt
Zakelijk onderweg

...ontwikkelt
Juniorkamer Breda biedt diepgang

...vervangt
Trots op zijn gemeente Moerdijk

...waardeert
Actief meedenken in oplossingen

...onderscheidt
Randvoorwaarden voor toerisme scheppen

...concentreert
Moerdijk concentreert bedrijvigheid

...praat mee
Ondernemers willen aan voorkant van beleid meepraten

...overtuigt
Bedrijven overtuigen van nut brandvoorzieningen

...verenigt
Goede communicatie als doelstelling

...puzzelt
Puzzelen met de winkelpanden in centrum Zevenbergen

...serveert
Breda Culinair wordt bijzonder dit jaar

...bruist
Rotary Hulst bruist van energie

...behoudt
Nieuwbouw behoudt de beste kansen

...huisvest
Leegstaande kantoorruimte in grote steden valt mee

...spreekt
In 't kort