In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Syntens stimuleert innovatie in de food sector

Donderdag 1 september vond in Hilvarenbeek de aftrap plaats van ProcessIt, een actieprogramma voor de Zuid-Nederlandse procesindustrie. Ondernemers uit het grootbedrijf en het MKB en politici spraken op deze dag over de kansen voor de sector. De procesindustrie is namelijk volop in beweging en nieuwe impulsen zijn nodig om de toekomst met vertrouwen tegemoet te treden. Syntens is een van de partijen die voor de nieuwe impulsen gaat zorgen. Adviseur Jenk de Jong: "ProcessIt wordt voor de bedrijven een partner die op regionaal niveau samenwerking stimuleert. Innovatie is daarbij één van de belangrijkste aandachtspunten. Door bedrijven samen te brengen ontstaan nieuwe ideeën en nieuwe producten."

Innovatie in de food sector
"ProcessIt richt zich op bedrijven uit de chemie en de food sector," aldus Jenk de Jong, "waarbij Syntens vooral een belangrijke rol heeft in de food sector.
Waar we uiteindelijk naartoe willen, is dat er in West-Brabant een zogenaamde Food Community ontstaat. In Limburg bestaat al zo'n Community, waarbinnen ondernemers, kennisinstellingen en ook Syntens, BOM, Rabobank en gemeenten samen aan de slag gaan om nieuwe initiatieven op te zetten.
Wij willen een soortgelijk samenwerkingsverband ook opstarten in West-Brabant."
Het uiteindelijke doel van de Food Community is om ideeën te genereren die leiden tot nieuwe producten of diensten. Tijdens bijeenkomsten verzorgen ondernemers presentaties en kunnen ze actief op zoek naar mogelijke partners. Op het moment dat een aantal ondernemers verder wil met een bepaald idee komt de Syntens adviseur in beeld.
"De ondernemers die met elkaar in een groep zitten, worden dan begeleid door een Syntens adviseur. Niet alleen de inhoudelijke kennis van de adviseur wordt daarbij ingezet, minstens zo belangrijk is het netwerk van Syntens.
In dit netwerk zitten allerlei specialisten zoals A & F in Wageningen, HAS Kennistransfer en Innovaction die de benodigde kennis en expertise kunnen leveren om een idee uit te werken tot een concreet product," aldus Jenk de Jong.

Sleutel tot succes
"Een mooi voorbeeld van samenwerking in Limburg is een groep ondernemers die samen op regionaal niveau duurzame energie opwekken en deze onder één vlag ook distribueren. Dit levert niet alleen kostenbesparingen op voor de deelnemende bedrijven, maar ook extra inkomsten," aldus Jenk de Jong. Bij het zoeken naar nieuwe ideeën kan ook gebruik worden gemaakt van de zogenaamde World Innovation ScanXTC , legt hij uit: "Dit is een database waarin wereldwijde productinnovaties binnen de food sector opgeslagen worden. Aan de hand van verschillende criteria kan gezocht worden naar innovaties, die als uitgangspunt voor nieuwe producten kunnen worden gebruikt. Syntens heeft een abonnement op deze database en voor geïnteresseerden hebben wij 4 workshops georganiseerd, op 22 september, of op 4 of 13 of 27 oktober." Dat dit geen garantie tot succes is, daar is Jenk de Jong stellig in: "Het succes hangt vooral af van de bereidheid van ondernemers om samen iets op te pakken. De cultuur is hierbij van groot belang. In Limburg hebben we gezien dat als ondernemers open staan voor nieuwe ideeën en echt willen samenwerken, er mooie dingen kunnen gebeuren. Het zou mooi zijn als dit in West-Brabant ook gaat gebeuren!"

Voor informatie kunnen ondernemers contact opnemen met Jenk de Jong van Syntens, tel. 076 - 56 46 738 of per e-mail jdj@syntens.nl


...innoveert
West-Brabant een van de meest veelbelovende regio's

...start
'Op een bepaalde leeftijd moet je beslissen wat je wilt met je carrière'

...profiteert
Breda trekker van "Beneluxering"

...stimuleert
Syntens stimuleert innovatie in de food sector

...groeit
'Je moet de markt respecteren'

...opent
Primeur Bedrijvenloket voor Moerdijk

...reist
Handelsreis Griekenland, 2 - 5 november 2005

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...berekent
MKB, weinig ziekteverzuim: toch maatregelen treffen!

...rijdt
Zakelijk onderweg

...informeert
Kansen die Breda moet pakken

...ontwikkelt
Aan de vooravond van een indrukwekkende ontwikkeling

...bereikt
'Het effect dat je met je website bereikt. Dat is wat telt...'

...vindt
De Bavelse berg, een unieke evenementenlocatie?!

...presteert
Breda presteert nog steeds bovengemiddeld

...verenigt
Oprichting bedrijvenvereniging Hylair

...vestigt
Breda maakt bedrijven terreinen klaar voor de toekomst

...winkelt
Breda, (winkel)stad met karakter

...verhuurt
Bouw blushuis van start gegaan

...zoekt
Mkb: minder banen, minder gemotiveerde sollicitanten

...roept
Gezamelijk moeten die schouders eronder

...bouwt
'Aan de detailhandel wordt meer verdiend dan in de detailhandel zelf'