In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

De Bavelse berg, een unieke evenementenlocatie?!

In de 'Bedrijvenenquête 2004' gaf een meerderheid van het bedrijfsleven - maar liefst 64% - aan, dat Breda onvoldoende grote(re) accommodaties heeft om vakbeurzen, zakelijke congressen en/of feestelijke bijeenkomsten te organiseren. Hoog tijd dus dat hier verandering in aangebracht gaat worden. De eerste belangrijke stappen zijn inmiddels gezet, op weg naar een evenementenlocatie die zijn weerga in Nederland niet kent.


Schetsplan De Bavelse berg.

"De discussie over een dergelijk terrein speelt eigenlijk al vanaf de sluiting van het Turfschip in 1998," laat Nicolaas Veltman, beleidsadviseur toerisme en vrijetijdseconomie binnen de gemeente Breda weten. "Hierdoor zijn namelijk een hoop evenementen naar andere steden uitgeweken. En, of dat nog niet genoeg is, hebben momenteel ook nog eens heel wat buitenevenementen met serieuze problemen te kampen. Voor een stad als Breda is het natuurlijk - economisch - niet wenselijk (sterker nog: onaanvaardbaar) deze te zien vertrekken."

Volmondig 'Ja'
De voormalige stortplaats Bavel-Dorst - in de volksmond beter bekend als de 'Bavelse Berg' - moet voor dé oplossing gaan zorgen. "Gelukkig begint dit plan langzamerhand steeds vastere vorm aan te nemen," vertelt Rob Scheffer, die als projectmanager van de gemeente Breda bij de gebiedsontwikkeling betrokken is. "Vanuit het verleden weten we inmiddels aan welke eisen een dergelijke locatie moet voldoen: gemakkelijk (met de auto) bereikbaar, voldoende parkeergelegenheid en de mogelijkheden voor een kwalitatief hoogstaande uitstraling. Voor het gebied Bavelse Berg kan op alle drie volmondig 'Ja' gezegd worden."

Toonaangevende bedrijven
"De gemeente Breda is initiatiefnemer van dit project - zij constateerde een probleem en ging/gaat op zoek naar oplossingen - maar wil in het vervolgtraject toch vooral voorwaardenscheppend optreden," aldus Veltman. "De exploitatie en een belangrijk deel van de investering moeten door de markt worden gerealiseerd. Wij hebben daarom gezocht naar partijen die een dergelijk omvangrijk project op zouden kunnen (en willen) pakken. Een viertal marktconsortia heeft aangegeven het financieel haalbaarheidsonderzoek te willen houden. Onze keuze is uiteindelijk gevallen op een consortium van gerenommeerde marktpartijen, die ieder afzonderlijk tot de top van Nederland - en daarbuiten - behoort. TCN Property Projects, Ahoy Rotterdam, Ballast Nedam Bouw en Interbrew Nederland; vier belangrijke, betrouwbare en toonaangevende bedrijven."

Unieke koppeling
"November 2004 heeft dit marktconsortium haar eerste voorstel 'Bavelse Berg, Breda - van activiteit naar accommodatie -' ingediend." Conclusie: In hoofdlijnen leent het gebied van de Bavelse Berg zich - als 'Park van Breda' - bij uitstek voor een breed scala aan activiteiten door voor Nederlandse begrippen unieke koppeling van een evenementenhal met een buitenevenemententerrein gelegen in een landschapspark. "Want onderscheidend zal het absoluut worden," brengt Veltman stellig naar voren. "Ons land kent een groot aantal binnenaccommodaties en tevens heel wat gelegenheden waar buitenevenementen plaatsvinden. Maar, een combinatie van een grootschalige 'in- & outdoor' evenementenlocatie komt in Nederland tot op heden nog niet voor. Buiten dit complex - waar tevens thematische detailhandel op het gebied van 'outdoor & events' aan toegevoegd gaat worden - onderscheiden we nog een tweetal deelplangebieden. Zo is daar de 'Berg' zelf, waar allerlei ontwikkelingen op het gebied van leisure komen (waaronder een skihal) en het landschapspark, dat ook een bijzondere invulling krijgt (te denken valt bijvoorbeeld aan een thermen). Al met al een volstrekt uniek plan dat ongetwijfeld in een grote behoefte gaat voorzien en nieuwe ontwikkelingen mogelijk maakt."

Extra meerwaarde
Iemand die dit project alvast een zeer warm hart toedraagt is Marlice Dreessen, directeur VVV Breda. "Als echt 'evenementenmens' ben ik uiteraard een groot voorstander van een dergelijk unieke evenementenlocatie in Breda. Ongetwijfeld zal het heel wat evenementen naar Breda (terug)halen. Zo is bekend dat onder andere de Stripdriedaagse staat te popelen hier haar tenten weer op te slaan. En ook beurzen zullen - onder andere vanwege de perfecte ligging tussen België en de Randstad - met grote regelmaat van de klok hun oog op onze stad laten vallen. Die toename van evenementen en beurzen zal Breda een extra meerwaarde meegeven; zowel op economisch vlak als qua publiciteit."

Legio voordelen
En wat gaat het de lokale ondernemers brengen? Want de gemeente Breda heeft als een van de belangrijkste uitgangspunten op tafel gelegd, dat het nieuwe evenementencomplex niet alleen vóór, maar ook ván de Bredanaar moet zijn. Zowel Veltman als Scheffer zijn van mening, dat er legio voordelen aan te wijzen zijn.
"Bedrijven kunnen daar straks hun vakbeurzen, congressen en andere grootschalige evenementen organiseren; ondernemers hoeven niet meer buiten de stad op zoek naar een groot complex. En wat te denken van de enorme werkgelegenheid, die er gaat ontstaan; niet enkel voor de hoger opgeleiden (zoals NHTV-afgestudeerden), maar zeker ook naar ambachtelijk en lager geschoolden zal een grote vraag komen.
In het kader van economische structuur en werkgelegenheid betekent dit een flinke impuls voor Breda."

Een overtuigend 'Ja'
De plannen klinken veelbelovend, maar dé grote vraag is uiteraard of er 'groen licht' gegeven gaat worden voor de uitvoering. "Ja, zeker weten," laten beide resoluut weten. "Grootschalige planontwikkeling in Nederland is altijd lastig, maar het gaat nog steeds gestaag vooruit," aldus Scheffer. "Het zal ongetwijfeld op de agenda staan bij de eerstvolgende gemeenteraadverkiezingen en mijn gevoel zegt, dat daarna ook bij de Raad een overtuigend 'Ja' zal klinken." "In vergelijking met andere grote steden scoort Breda namelijk al enkele jaren onder het gemiddelde op het gebied van evenementenbezoek en accommodatiemogelijkheden hiervoor. Bovendien wat is het alternatief?!" valt Veltman hem bij.
"Het is dus van het grootste belang dit naar een hoger plan te tillen. En dat moet absoluut lukken met de Bavelse Berg."


...innoveert
West-Brabant een van de meest veelbelovende regio's

...start
'Op een bepaalde leeftijd moet je beslissen wat je wilt met je carrière'

...profiteert
Breda trekker van "Beneluxering"

...stimuleert
Syntens stimuleert innovatie in de food sector

...groeit
'Je moet de markt respecteren'

...opent
Primeur Bedrijvenloket voor Moerdijk

...reist
Handelsreis Griekenland, 2 - 5 november 2005

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...berekent
MKB, weinig ziekteverzuim: toch maatregelen treffen!

...rijdt
Zakelijk onderweg

...informeert
Kansen die Breda moet pakken

...ontwikkelt
Aan de vooravond van een indrukwekkende ontwikkeling

...bereikt
'Het effect dat je met je website bereikt. Dat is wat telt...'

...vindt
De Bavelse berg, een unieke evenementenlocatie?!

...presteert
Breda presteert nog steeds bovengemiddeld

...verenigt
Oprichting bedrijvenvereniging Hylair

...vestigt
Breda maakt bedrijven terreinen klaar voor de toekomst

...winkelt
Breda, (winkel)stad met karakter

...verhuurt
Bouw blushuis van start gegaan

...zoekt
Mkb: minder banen, minder gemotiveerde sollicitanten

...roept
Gezamelijk moeten die schouders eronder

...bouwt
'Aan de detailhandel wordt meer verdiend dan in de detailhandel zelf'