In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Januari 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.deondernemer.com
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Samenwerken in West-Brabant en Zeeland
Eindejaarsbijeenkomst van de Kamer van Koophandel West-Brabant

De traditionele eindejaarsbijeenkomst van de Kamer van Koophandel op maandag 18 december is, als vanouds goed bezocht. Ondernemers van West-Brabant, en dit keer ook Zeeland in verband met de komende fusie van de Kamers, ontmoeten elkaar tijdens de bijeenkomst waarbij 'samenwerken' de leidraad is.Na het welkomstwoord van Jos Hamers, directeur van de KvK West-Brabant krijgt Luit Ezinga, voorzitter van de Kamer van Koophandel voor Zeeland, het woord. "Wij Zeeuwen kijken over de grenzen, over de dijken. Dat onze Kamer van Koophandel samengaat met die van West-Brabant is een logische keuze." Toch voelt hij zich in het hol van de leeuw. Hij wil het publiek deelgenoot maken met zijn ervaringen als safariganger. Hij weet het publiek te boeien met zijn verhaal over de big five, de vijf dieren uit Afrika die hij associeert met de ontwikkelingen van de Zeeuwse en West-Brabantse economie. "We gaan voor het grote wild, toch?"

Big five
Ezinga wil graag samenwerken met het onderwijs. "Maar niet als het onderwijs het bedrijfsleven vertelt wat nodig is. Nee, een onderwijs dat aansluit bij het bedrijfsleven en samenwerkt met ondernemers. Het bedrijfsleven moet het onderwijs juist aangeven wat het nodig heeft!."Onderwijs en innovatie verbindt hij, met enige fantasie, aan het eerste dier van de big five: de olifant Zo'n slurf is een enorm innovatief product, toch?!"
Een neushoorn noemt hij robuust en met zijn hoorn veel geld waard. Hij schertst: "Zo ook het best bewaarde geheim van Zeeland: de Zeeuwse havens. Het is van wezenlijk belang dat in Zeeland een container terminal wordt ontwikkeld. De containers kunnen vervoerd worden via de Betuwelijn, die hebben toch niks te doen, de IJzeren Rijn, moeten we nog even ontwikkelen, of de binnenvaart. Kustvaart vanuit de Zeeuwse havens heeft ook voor West-Brabant voordelen. We kunnen er samen van profiteren."
De leeuw moet, wat Ezinga betreft, jacht maken op de bedrijven die zich hier willen vestigen. Hij vindt de buffel een saaie herkauwer. In samenwerking met Vlaanderen ziet de buffel het gevaar van Oost-Vlaanderen; het dier wil zich niet laten inpakken. De buffel gelooft echter wel in effectief samenwerken. "Dus Breda met Antwerpen en Zeeland met Gent en Brugge."
Tenslotte noemt hij het luipaard als een behendig beest. Toerisme is zijn gedachtesprong. "Een belangrijke sector. Na tientallen jaren van groei, helaas een stagnatie." Ezinga strijdvaardig: "Maar dat laten we ons niet overkomen! Er moet een Deltaplan toerisme komen. De provincie Zeeland en Noord-Brabant kunnen elkaar versterken. Wij hebben de zee en de stranden, jullie de bossen."
Ezinga besluit zijn beeldende verhaal. "In Zuidwest Nederland is het goed wonen, goed werken en vind je goed onderwijs."

Ondernemen is populair
Daarna neemt Chris Rutten, voorzitter van de KvK West-Brabant het woord. Hij neemt de ontwikkelingen van het afgelopen jaar door en vertelt dat ondernemen weer populair is. "Er is weer vertrouwen in de economie. Mensen durven weer voor zichzelf te beginnen. Het aantal starters in West-Brabant stijgt met tien procent."
Rutten vertelt dat de West-Brabantse economie floreert. De werkgelegenheid is na een aantal jaren in voorzichtige opgaande lijn. "Toch loop de regio nog net iets achter, blijkt uit onderzoek. Dus geen reden om achterover te leunen. We moeten samen werken aan de juiste randvoorwaarden. Dat vereist een gezamenlijke inspanning op regionaal niveau. Op het niveau van Zuidwest-Nederland. Samenwerking is ook dé manier om invloed te hebben in Den Haag. Alleen dan kunnen we ervoor zorgen dat niet óver ons wordt gepraat, maar mét ons."
Rutten weet dat de logistieke sector het afgelopen jaar weer één van de grootste groeiers in West-Brabant was. Gezien de ligging logisch.
De Kamer wil dat de Moerdijkse Hoek zo snel mogelijk wordt aangelegd om de logistieke sector verder te laten groeien. "Voor de Statenverkiezingen in maart 2007 moet de kogel door de kerk zijn."

Zorg is banenmotor
De zorg is dé banenmotor van West-Brabant. "Denk aan de medisch-farmaceutische productie, R&D, groothandel, diensten en ook wellness. In totaal gaat het om twintig procent van de totale werkgelegenheid. Het gaat niet alleen om een zeer omvangrijke sector waar ook veel geld in om gaat."
De Kamer wil de kansen rond de zorgeconomie benutten. "Belangrijke stappen op dat gebied liggen in eerste instantie vooral op het gebied van bewustwording van het bedrijfsleven en het bij elkaar brengen van zorginstellingen en het 'reguliere' bedrijfsleven. Beide 'werelden' kunnen veel van elkaar leren en uiteraard ook zaken met elkaar doen."
Aan het einde van zijn verhaal vertelt Rutten dat hij hoopt dat het provinciebestuur te overtuigen is van het feit dat opsplitsing van de Brabantse Ontwikkelings Masatschappij (BOM) een goed idee is. "Aangezien Zuidwest-Nederland en Midden- en Oost-Brabant nu als het ware concurrerende regio's worden, zijn de Brabantse Kamers voorstander van het opsplitsen van de BOM, langs de lijnen van de Kamergebieden."

Bronzen Bakstenen
Rutten sluit zijn speech af met het uitreiken van de Bronzen Baksteen 2006. De prijs is bedoeld voor die gemeenten die het beste presteren op het gebied van woningbouw. In de categorie stedelijke gemeente overhandigt hij burgemeester mevrouw Huijbregts van Oosterhout de bronzen baksteen. De beste prestatie op het gebied van woningbouw afdeling landelijke gemeente is voor de gemeente Moerdijk. Wethouder mevrouw de Wit ontvangt de prijs met zichtbaar genoegen.
Na een komische jongleerlact onder het motto van 'De kunst van het loslaten' is het tijd van een drankje, een hapje en vooral een praatje. De Ondernemer verzamelde een aantal reacties.

"Het is aan de ondernemers"
Desgevraagd vertelt Harry Koopman, bestuursvoorzitter van Avans Hogeschool, dat hij de volgens hem goedbedoelde opmerking van Ezinga over het bedrijfsleven dat moet samen werken met het onderwijs waardeert. "Maar ik heb nog nooit iets anders gehoord. We blijven in gesprek, dat doen we namelijk al twintig jaar."
In een reactie vertelt gedeputeerde Onno Hoes dat er inmiddels een breed draagvlak is voor de aanleg van Moerdijkse Hoek. "We zijn in gesprek met Shell om te kijken wat hun bijdrage kan zijn. Het provinciebestuur neemt begin februari een besluit. Het moet voor de statenverkiezing afgerond zijn. Maar wat Rutten over de opsplitsing van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, vergeet het maar. De BOM wordt niet gesplist hoor. Dat vind ik geen goed idee."
Wim van Fessem, tweedekamer lid van het CDA, vindt dat West-Brabant de buit wel binnen heeft. "De A4, de A 16 en de HSL. We hebben écht veel binnen gehaald, het is nu aan de ondernemers!"


...leeft
Leven wordt zoveel leuker als je probeert je grenzen te verleggen

...verkoopt
Als de omzet achterblijft...

...komt samen
Eindejaarsbijeenkomst van de Kamer van Koophandel West-Brabant

...start
Syntens en ABAB starten met vijf leren-van-elkaar-kringen

...leert
Hoe doe ik zaken met mijn buurland Belgie?

...fuseert
KvK ook na fusie goed bereikbaar voor ondernemer

...groeit
'Het is bijna onvermijdelijk om te groeien'

....behartigt
ZLTO is meer dan belangenbehartiging

...snoept
De gezonde zoete oplossing

...verpakt
Een lekkere frisrode kleur

...verfraait
Vormgeven aan de integrale kwaliteitsverbetering van het gebied

...kijkt
Wie kijkt naar wie...?!

...bouwt
Op een steenworp afstand

...verft
Erfgoed in kleur

...woont
Bijzondere stoffeerders van het landschap

...zorgt
Zorgen voor het milieu

...introduceert
Samen-werken en zelf-verantwoordelijk leren

...kweekt
Praktijk en opleiding sluiten op elkaar aan

...fokt
Wij gaan voor de absolute top!

...verandert
Plezier in het ondernemerschap

...kiest
De ondernemer heeft de sleutel voor de toekomst

...wint
Winnaar Nationale Ondernemers Quotiënt-Test

...wenst

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...verwacht
Groei kantoorwerk gelegenheid heeft weerslag op kantooropname