In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Januari 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda
www.deondernemer.com

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Groei kantoorwerk gelegenheid heeft weerslag op kantooropname

De kantooropname 2006 stevent af op een record met Utrecht en Amsterdam als koplopers. Meer dan 2.1 miljoen vierkante meter is er waarschijnlijk in de markt opgenomen en daarmee wordt het record van 2005 overtroffen. De noordelijke helft van de Randstad, de as Utrecht-Amsterdam, zal ook de komende vijf jaar op het gebied van kantoorwerkgelegenheid het snelst blijven groeien. Haarlemmermeer is daarbij verreweg koploper.


Dagvoorzitter Mat Jongen.


Dit blijkt uit het onderzoek 'Top 70 kantoorsteden van Nederland 2006', dat in opdracht van de vakgroep Bedrijfs Onroerend Goed (BOG) van de NVM door PropertyNL en het bureau Louter is uitgevoerd. Op basis van dit onderzoek doet de NVM-vakgroep prognoses ten aanzien van de ontwikkeling van de werkgelegenheid op de kantorenmarkt in de zeventig kantoorsteden. Naar verwachting blijft de werkgelegenheid in bijna alle zeventig onderzochte gemeenten de komende vijf jaar groeien. In de periode 2006-2011 neemt het aantal kantoorbanen in Nederland toe met 1,4 procent per jaar (2,0 procent in de periode 1996-2005). Alleen in Limburg, in het bijzonder in Sittard-Geleen en Heerlen, zal de kantoorwerkgelegenheid afnemen. Belangrijkste reden is de afname van de beroepsbevolking in Limburg, waardoor de behoefte aan meer kantoorruimte minder zal worden.

Verwachtingen
De agglomeratie Amsterdam scoort relatief hoog in de prognose voor ontwikkeling van de kantoorwerkgelegenheid. Voor Utrecht en een aantal gemeenten daar omheen zijn de verwachtingen hoog gespannen. Rotterdam en Den Haag zijn in vierkante meters respectievelijk de tweede en derde kantorenstad van Nederland.

Haarlemmermeer staat net als het afgelopen decennium bovenaan de ranglijst van kantoorsteden voor wat betreft de groei van de kantoorwerkgelegenheid. Onderaan de ranglijst staan de Limburgse steden Roermond, Sittard-Geleen en Heerlen. Belangrijkste reden is dat de beroepsbevolking in Limburg afneemt, waardoor het perspectief voor de kantorenmarkt verslechtert. Daarnaast wordt de lage score mede bepaald door de perifere ligging van deze regio.

Kantorenleegstand
Aanpalend aan de studie naar toekomstige kantoorwerkgelegenheid heeft NVM BOG ook onderzoek gedaan naar de huidige kantorenleegstand. Zo blijkt in de praktijk dat er structurele problemen zijn bij leegstand van bepaalde kantoorpanden. Deze staan vaak langer dan drie jaar leeg. NVM BOG heeft een vergelijkend onderzoek verricht naar objecten die structurele leegstand vertonen met objecten die recentelijk zijn verhuurd of verkocht. Daaruit is gebleken dat kantoorpanden gebouwd in de periode 1951-1980 met een strenge parkeernorm substantieel bijdragen aan langdurige leegstand. Een hoge score voor buitenonderhoud en een ligging in de nabijheid van een station verkleinen die leegstand aanzienlijk.

Samenwerking
Met de voorliggende studie beoogt NVM BOG te signaleren in welke gemeenten en regio's het op de kantorenmarkt de goede kant opgaat en waar een tekort of een overschot dreigt te ontstaan. Ook wordt duidelijk waarom een bepaalde locatie of stad populairder is dan een andere.
Bovendien zijn naast de totale kantoorwerkgelegenheid prognoses opgenomen voor de sectoren die in de branchering worden onderscheiden (overheid/non-profit, zakelijke dienstverlening, ICT en bank- en verzekeringswezen). De vakgroep BOG hoopt met dit onderzoek een stap naar verdere samenwerking tussen gemeenten, projectontwikkelaars en NVM-bedrijfsmakelaars gezet te hebben


...leeft
Leven wordt zoveel leuker als je probeert je grenzen te verleggen

...verkoopt
Als de omzet achterblijft...

...komt samen
Eindejaarsbijeenkomst van de Kamer van Koophandel West-Brabant

...start
Syntens en ABAB starten met vijf leren-van-elkaar-kringen

...leert
Hoe doe ik zaken met mijn buurland Belgie?

...fuseert
KvK ook na fusie goed bereikbaar voor ondernemer

...groeit
'Het is bijna onvermijdelijk om te groeien'

....behartigt
ZLTO is meer dan belangenbehartiging

...snoept
De gezonde zoete oplossing

...verpakt
Een lekkere frisrode kleur

...verfraait
Vormgeven aan de integrale kwaliteitsverbetering van het gebied

...kijkt
Wie kijkt naar wie...?!

...bouwt
Op een steenworp afstand

...verft
Erfgoed in kleur

...woont
Bijzondere stoffeerders van het landschap

...zorgt
Zorgen voor het milieu

...introduceert
Samen-werken en zelf-verantwoordelijk leren

...kweekt
Praktijk en opleiding sluiten op elkaar aan

...fokt
Wij gaan voor de absolute top!

...verandert
Plezier in het ondernemerschap

...kiest
De ondernemer heeft de sleutel voor de toekomst

...wint
Winnaar Nationale Ondernemers Quotiënt-Test

...wenst

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...verwacht
Groei kantoorwerk gelegenheid heeft weerslag op kantooropname