In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl





Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
E&L Notarissen
Rommens en Partners
Witlox VCS
ING Bank
PricewaterhouseCoopers
Fiscale eindejaarstips 2004

PricewaterhouseCoopers verzorgt in 'de Ondernemer' een fiscale vragenrubriek. PricewaterhouseCoopers is een wereldwijd toonaangevende organisatie op onder meer het gebied van accountancy en belastingadvies. De vestigingen in Bergen op Zoom en Breda dragen zorg voor de inhoud van deze maandelijkse rubriek. Mr. Rick Mijnsbergen en Mr. Marco Vermeulen zullen uw vragen persoonlijk beantwoorden. Vragen kunt u richten aan: 'de Ondernemer', Postbus 3805, 4800 DV Breda. Voor actueel belastingnieuws: www.belasting.nl


Mr. Rick Mijnsbergen, PricewaterhouseCoopers N.V.

Aangezien het einde van het jaar in zicht is, is dit het moment na te gaan of u nog fiscaal voordeel kunt behalen. In deze column geven wij u daarom een aantal eindejaarstips, welke u kunt gebruiken voordat het nieuwe jaar aanvangt. Deze tips zijn gebaseerd op de huidige stand van wetgeving en wetsvoorstellen.

Inkomstenbelasting
Onder voorwaarden kan uitbetaling van maximaal 10% van het salaris van de directeur-grootaandeelhouder worden uitgesteld naar een later tijdstip. Door het uitstel van belastingheffing en een eventueel lager belastingtarief kan dit een voordeel opleveren. In 2004 kan nog van deze regeling worden geprofiteerd. Voorgesteld is deze mogelijkheid per 1 januari 2006 te laten vervallen.

Als u in 2005 een (veel) lager inkomen in box 1 verwacht dan in 2004, kan het aantrekkelijk zijn de hypotheekrente van het eerste halfjaar van 2005 vooruit te betalen in het jaar 2004, zodat deze nog tegen een hoger progressief tarief kan worden afgetrokken. Het moet dan wel gaan om een schriftelijk vastgelegde betalingsverplichting.

Onder voorwaarden kunt u giften aan bepaalde instellingen aftrekken. In verband met de drempel kan het wenselijk zijn om giften die u in 2005 wilde doen, alvast in 2004 te doen en giften van partners samen te voegen.

Het kan aantrekkelijk zijn uitkering van dividend op aanmerkelijk-belangaandelen uit te stellen tot na 1 januari 2005. Hiermee voorkomt u dat de verkregen middelen op 31 december 2004 en op 1 januari 2005 tot de grondslag van box 3 worden gerekend. Hetzelfde geldt als een verkoop van aanmerkelijk-belangaandelen wordt uitgesteld tot na 1 januari 2005. Als u echter een aanmerkelijk-belangverlies verwacht, kan verkoop vóór 1 januari 2005 wenselijk zijn in verband met verliescompensatie.

Het kan aantrekkelijk zijn om uw openstaande (definitieve) belastingaanslagen nog dit jaar te betalen. Nog niet betaalde belastingschulden mogen namelijk niet in box 3 in aftrek worden gebracht.

Als u overweegt om een in box 1 belaste vordering op de eigen BV af te lossen of te vervreemden, kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om aflossing dan wel vervreemding uit te stellen tot na 1 januari 2005. Hiermee kan worden voorkomen dat de verkregen middelen op 31 december 2004 en op 1 januari 2005 in box 3 worden belast.

Het kan aantrekkelijk zijn om uw tot box 3 behorende schulden indien deze in totaal minder dan het drempelbedrag van e 2.700 (voor partners e 5.400) bedragen, zoveel mogelijk voor 1 januari 2005 af te lossen. De rendementsgrondslag in box 3 is namelijk de waarde van de bezittingen verminderd met de waarde van de schulden. De schulden worden echter alleen in aanmerking genomen voorzover de waarde meer bedraagt dan het drempelbedrag.

Vennootschapsbelasting
De tarieven van de vennootschapsbelasting voor bedrijven gaan de komende jaren in drie stappen omlaag. Met ingang van 1 januari 2005 vindt bij wijze van eerste stap een verlaging plaats van 34,5% naar 31,5% en voor winsten tot e 22.689 wordt het "tariefopstapje" verlaagd van 29% tot 27%. Gezien deze tariefsverlagingen verdient het, nog meer dan in andere jaren, aanbeveling zoveel mogelijk gebruik te maken van de fiscale regelingen die leiden tot verschuiving van fiscale winst naar toekomstige jaren.

De omzetting van een vordering in aandelenkapitaal leidt op grond van de huidige regeling in de vennootschapsbelasting tot winst bij de debiteur als de werkelijke waarde van de vordering lager is dan de nominale waarde. Deze regeling zal worden gewijzigd in die zin dat de omzetting van de vordering niet langer gevolgen zal hebben voor de debiteur, maar voor de crediteur. Als de crediteur (of een aan de crediteur gelieerde vennootschap) een deelneming heeft in de debiteur en de vordering is afgewaardeerd ten laste van de fiscale winst, dan zal de deelnemingsvrijstelling niet van toepassing zijn voor het bedrag van de afwaardering. Afhankelijk van de situatie kan het voordelig zijn een vordering om te zetten onder de bestaande regeling, dan wel te wachten met omzetting totdat de nieuwe regeling geldt.

Om een desinvesteringsbijtelling te voorkomen kan het raadzaam zijn om een bedrijfsmiddel niet meer eind van dit jaar te verkopen, maar pas begin 2005. Bij de verkoop van een bedrijfsmiddel binnen vijf jaar na het jaar van aanschaf is namelijk een desinvesteringsbijtelling verschuldigd.

Overige belastingen
Schenking aan uw kinderen in 2004 is vrij van schenkingsrecht tot een bedrag van e 4.243. De eenmalige vrijstelling voor kinderen tussen 18 en 35 jaar bedraagt e 21.209. Bij schenking onder schuldigerkenning behoudt u de beschikking over de geschonken bedragen. Een dergelijke schenking dient bij notariële akte plaats te vinden. Voorts moet u jaarlijks rente betalen over de schuldig gebleven bedragen. Deze rente is bij u niet aftrekbaar, maar ook niet belast bij uw kinderen.

Indien u over 2004 vorderingen op afnemers heeft die niet meer betaald zullen worden, dan kunt u bij de inspecteur een verzoek indienen tot teruggave van de ter zake door u afgedragen BTW.

Voor meer informatie over het voorgaande kunt u uiteraard terecht bij uw belastingadviseur.


...spreekt
'Nederlandse overheid is anti-familiebedrijf'

...start
"Eén op de zes ondernemers krijgt de financiering niet rond"

...streeft
De sterren van Verhoeven Constructie

...stimuleert
Nyquist van maak- naar kennisindustrie

...werkt
'Beter dan beroepskeuzetest'

...netwerkt
'Grootste netwerk- bijeenkomst West-Brabant'

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wint
"We kwamen om te winnen"

...belegt
De beleggings- adviseurs

...onderneemt
Een zakelijk goed huwelijk

...wijzigt
Worden grijze ken- tekens volgend jaar geel?

...informeert
De bijleenregeling en de bijleenregeling bij echtscheiding

...analyseert
Ondernemen: leidend of lijdend?

...regelt
Mijn bedrijf is mijn pensioen

...combineert
Alles over de nieuwe Wet kinderopvang, ingaande 1 januari 2005

...groeit
Personeel aannemen, wat moet en kan er geregeld worden?

...adviseert
Oei, ik groei

...helpt
Valkuilen voor snelgroeiende ondernemers

...digitaliseert
"Begin vooral tijdig met de digitale aangifte"

...verandert
Werkruimteregeling vanaf 1 januari 2005

...introduceert
Nieuwe wetgeving moet kwaliteitsimpuls geven

...organiseert
'Jij bent aan Z' geeft aanzet om eigen loopbaan te organiseren

...waardeert
Afwaarderen van leningen en deel- nemingen

...begint
Soiree de Beaujolais zeer geslaagd voor 250 ondernemers

...reist
Queens maken 'reis om de wereld'

...huisvest
'Kantorenmarkt lijdt aan fruitschaal- syndroom'

...intensiveert
Nog meer inzet voor West-Brabant

...bouwt
Bouw gestart eerste bedrijfsgebouwen op Heilaar Noord

...leest
In 't kort

...interesseert
Veel interesse voor eigen bedrijf