In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl





Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
E&L Notarissen
Rommens en Partners
Witlox VCS
ING Bank
ING Bank
Financieel voordeel door beter werkkapitaalbeheer

Het zijn nog altijd zware tijden voor ondernemers binnen het Midden- en Kleinbedrijf. Een beperkt aantal branches kent een positieve ontwikkeling, maar in de meeste branches zit nog (te) weinig groeiperspectief. Concurrentie neemt toe, mede als gevolg van lagere productiekosten in onder andere de nieuwe EU-landen. Er moet harder gewerkt worden om orders binnen te halen, vaak tegen een lagere marge. De meeste ondernemingen opereren al op een efficiënt kostenniveau. Valt er dan nog ergens financieel voordeel te behalen? Ik denk het wel. Want er is een kans dat u geld verliest zonder het te weten.


Ivo Lissone is directeur Retail
bij ING Bank District West- en Midden-Brabant

Juist in deze moeilijke tijden worden visie en creativiteit van de ondernemer op de proef gesteld. Hij ziet zichzelf geconfronteerd met vragen als: Hoe handhaaf ik mijn huidig omzetniveau? Hoe realiseer ik mijn gewenste marges? Wanneer pleeg ik die vervangingsinvestering? Kan ik mijn kosten verder beperken? Het antwoord zit 'm in een gestructureerde aanpak van inkomende en uitgaande geldstromen. Het beheer van werkkapitaal kan scherper. Wie het niet optimaal beheert, verliest geld zonder het te weten. Als de geldstromen planmatig gestuurd worden, krijgt een ondernemer meer grip op de financiën. Er kan dan beter geprofiteerd worden van het vermogen van de onderneming. Als bank kijken wij samen met de ondernemer naar oplossingen om het beheer te verbeteren.

In tijden van beperkte economische groei zou in het bedrijfsleven het genereren van cash prioriteit nummer 1 moeten zijn. Philips hanteerde ooit de slogan: 'cash is king'. Werkkapitaal beweegt van leverancier naar afnemer, van krediet naar overschot en van voorraad naar verkoop. Een goed beheer van deze geldstromen zorgt voor extra baten en vermindering van kosten. Er ontstaat een betere controle over de geldstromen. Tevens biedt goed beheer de mogelijkheid om optimaal of efficiënter gebruik te maken van kredietfaciliteiten. Ook wordt het informatiebeheer verbeterd.

Werkkapitaal is voor ING Bank meer dan een boekhoudkundig begrip. In een zogenaamde werkkapitaalanalyse kijken we naar alle processen binnen de onderneming. Het debiteuren-, crediteuren- en voorraadbeheer vormen de basis voor een concreet plan om de kasstromen te stroomlijnen. Vanuit de visie dat ieder bedrijf uniek is, wordt per onderneming bepaald wat de meest optimale beheersstructuur is, met als basis de visie en wensen van de ondernemer.

Twee voorbeelden om te laten zien hoe werkkapitaalbeheer in de praktijk werkt.

1. Een van onze relaties begeeft zich op de energiemarkt; een markt van kleine marges en grote (inkoop)risico's. Twee zaken waren voor deze onderneming belangrijk: zo snel mogelijk geld incasseren en niet-betalende klanten zo snel mogelijk herkennen. Onze oplossing bestond uit twee delen. We realiseerden een automatisch incasso waardoor maandelijks 100.000 incasso's vlekkeloos werden ontvangen. Daarnaast ontwikkelden we een elektronische terugkoppeling van geslaagde en niet geslaagde betalingen. Zo boekte het bedrijf winst op twee terreinen. Snel incasseren betekende eerder beschikken over liquiditeiten. De tijdige informatie leverde een korte reactietijd op richting debiteuren.

2. Een relatie uit de agrarische sector zag extra omzetkansen in de markt en streefde naar extra productiecapaciteit en een efficiënter productieproces. De oplossing lag in het terugbrengen van het kweekproces van potplanten van 12 naar 10 maanden. Zo waren de planten korter in het bedrijf en genereerden ze sneller omzet. De financierings- en aflossingsconstructies zijn vervolgens door de ING Bank op maat gesneden. Daardoor ontstond er financiële armslag om de groei aan te kunnen.

Advisering van ondernemers over werkkapitaalbeheer sluit nauw aan bij de nieuwe strategische richting die de ING Bank dit jaar is ingeslagen. Centraal staan betere bereikbaarheid en betere advisering, vooral in de breedte. We richten ons juist op ondernemingen uit het Midden- en Kleinbedrijf. Bij hen ontbreekt vaak eenvoudigweg de tijd om eens goed stil te staan bij een analyse van het werkkapitaal en bij de kansen die zo'n analyse kan opleveren.

Met de analyse van het werkkapitaalbeheer denken wij weer nadrukkelijk mee met ondernemers. Van hen horen wij dan ook vaak terug dat deze benadering aanzienlijk financieel voordeel oplevert. Wie durft er nog te beweren dat dit niet meer te behalen is?

Ivo Lissone is directeur Retail bij ING Bank District West- en Midden-Brabant gevestigd aan de Bijster 9 in Breda, tel. 076-5136296, e-mail: ivo.lissone@mail.ing.nl Internet: www.ingbank.nl


...spreekt
'Nederlandse overheid is anti-familiebedrijf'

...start
"Eén op de zes ondernemers krijgt de financiering niet rond"

...streeft
De sterren van Verhoeven Constructie

...stimuleert
Nyquist van maak- naar kennisindustrie

...werkt
'Beter dan beroepskeuzetest'

...netwerkt
'Grootste netwerk- bijeenkomst West-Brabant'

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wint
"We kwamen om te winnen"

...belegt
De beleggings- adviseurs

...onderneemt
Een zakelijk goed huwelijk

...wijzigt
Worden grijze ken- tekens volgend jaar geel?

...informeert
De bijleenregeling en de bijleenregeling bij echtscheiding

...analyseert
Ondernemen: leidend of lijdend?

...regelt
Mijn bedrijf is mijn pensioen

...combineert
Alles over de nieuwe Wet kinderopvang, ingaande 1 januari 2005

...groeit
Personeel aannemen, wat moet en kan er geregeld worden?

...adviseert
Oei, ik groei

...helpt
Valkuilen voor snelgroeiende ondernemers

...digitaliseert
"Begin vooral tijdig met de digitale aangifte"

...verandert
Werkruimteregeling vanaf 1 januari 2005

...introduceert
Nieuwe wetgeving moet kwaliteitsimpuls geven

...organiseert
'Jij bent aan Z' geeft aanzet om eigen loopbaan te organiseren

...waardeert
Afwaarderen van leningen en deel- nemingen

...begint
Soiree de Beaujolais zeer geslaagd voor 250 ondernemers

...reist
Queens maken 'reis om de wereld'

...huisvest
'Kantorenmarkt lijdt aan fruitschaal- syndroom'

...intensiveert
Nog meer inzet voor West-Brabant

...bouwt
Bouw gestart eerste bedrijfsgebouwen op Heilaar Noord

...leest
In 't kort

...interesseert
Veel interesse voor eigen bedrijf