In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2005

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl
Samen Sterker
Eén ROC voor West-Brabant

Het was de perfecte mix van informatie en entertainment. Interessante toespraken, dynamische vraaggesprekken, live muziek en een bijzondere visie op 'opleiden' van de meest besproken trainer van dit voetbal-seizoen. Heel wat studenten hadden de handen flink uit de mouwen gestoken, zodat het de ruim 700 gasten aan niets ontbrak. Als deze avond een voorbode was voor de komende jaren dan gaat het 'nieuwe' ROC West-Brabant een glansrijke toekomst tegemoet.

Pierre Peeters voorzitter ROC.

Het jaar 2005 is nog maar nauwelijks van start gegaan of ingrijpende veranderingen op onderwijsgebied in deze regio hebben zich al voorgedaan. Het Baronie College en het ROC West-Brabant - die voorheen ieder afzonderlijk opereerden - hebben de handen ineen geslagen en besloten als één organisatie de schouders te zetten onder een verdere professionalisering van het beroepsonderwijs in onze provincie. Per 1 januari jl. is deze fusie een feit en zal verder gegaan worden onder de naam 'ROC West-Brabant', als overkoepelende naam voor een aantal zelfstandige instituten én een BV voor commerciële activiteiten. Met deze instituten, maar liefst 45 vestigingen en een totaal van 27.000 leerlingen is het ROC West-Brabant plotsklaps het grootste van geheel Zuid-Nederland.

Het belangrijkste kernpunt blijft het op hoog niveau opleiden van toekomstige vakspecialisten; mensen waarop u verder kunt bouwen. Het MBO is en blijft tenslotte de ruggengraat van de Nederlandse economie. Wellicht dat dit nieuws u de afgelopen weken al ter ore is gekomen, want het is namelijk gepaard gegaan met een intensieve voorlichtingscampagne in de lokale en regionale pers. Of misschien was u zelfs wel één van die velen, die op zaterdag 29 januari de succesvolle open dag bezocht heeft. Bij benadering hebben de verschillende scholen die dag namelijk zo'n 25.000 mensen mogen begroeten.

TV-persoonlijkheden
De eerste, officiële presentatie van het nieuwe ROC West-Brabant stond gepland op maandag 31 januari. Locatie: Het Chassé Theater, te Breda. De Holland Casino Zaal was flink gevuld en met zichtbaar genoegen werd deze VIP-avond door de gasten beleefd. De presentatie was in handen van tv-persoonlijkheden Mariëlle Bastiaansen (RTL 4) en Joep Schreuder (Studio Sport). Vakkundig en met een lekkere dosis humor praatten zij de avond aan elkaar, waren scherp in de interviews en wisten de vaart erin te houden. Middels flitsende filmpjes werden de leden van de nieuwe Raad van Bestuur nader voorgesteld. Deze bestaat uit Pierre Peeters (voorzitter), Rob Franken, Anja Wassing en Ruud van den Broek.

De informatie avond werd druk bezocht door de ROC medewekers in het Chassé Theater in Breda

Vakmanschap
En toen was het woord aan de eerste spreker van de avond Pierre Peeters - voorzitter Raad van Bestuur ROC West-Brabant - die vooral in ging op de belangrijke strategische rol die de zelfstandige instituten van het ROC kunnen spelen in de economische ontwikkelingen in deze regio. Maar niet voordat hij zijn ongenoegen uitsprak over de huidige gang van zaken, of om in zijn woorden te blijven "Volgens mij hebben ze er in Den Haag wel een potje van gemaakt."

Volgens Peeters zitten we opgescheept met een systeem wat eigenlijk niemand echt wil, alhoewel hij erkent dat er vanzelfsprekend ook positieve veranderingen plaats hebben gevonden de afgelopen jaren. Vandaar ook dat hij aangeeft, dat het ROC West-Brabant zich vooral wil onderscheiden door naar Ú te luisteren. "Kleinschaligheid zal ons devies zijn. ROC West-Brabant zelf is slechts het bestuursapparaat van negen relatief zelfstandige, kleinschalige scholen, met een eigen naam, een eigen directeur, een eigen profiel.

Iedere school staat voor een sector, want dat is herkenbaar voor leerling en ouder en voor het bedrijfsleven. ROC West-Brabant is niet trots op zijn omvang, maar is trots op zijn scholen en hoe daar onderwijs gegeven, welhaast beleden wordt. Dat onderwijs is praktisch van aard, met als uitgangspunt de jeugd vormen in vakmanschap. En dat altijd samen met het bedrijfsleven."

Co Adriaansen en Joep Schreuder.

Kennisintensieve samenleving
Vervolgens was het de beurt aan Rob Franken - lid van de Raad van Bestuur - die precies in beeld bracht wat P3 Transfer BV kan betekenen voor het bedrijfsleven. P3 - dat staat voor 'Personal Planning in Partnership' - Transfer BV gaat namens het ROC de commerciële bedrijfsopleidingen verzorgen. "Wij gaan meedingen op de enorme scholingsmarkt buiten de reguliere scholingstrajecten en gaan daarbij voor een marktaandeel van 10% in 2008. Onze doelgroep: bedrijven en overheden in de regio Zuid-Nederland. Onze samenleving is in toenemende mate een kennisintensieve samenleving en daarin willen we mee. Het scholingsniveau van uw medewerkers moet ook omhoog om op regionaal, landelijk en Europees niveau te kunnen concurreren. Wachten kan niet meer. Succesvolle bedrijven investeren continu in hun mensen en de resultaten zijn er ook naar. Daarbij komt dat we spoedig - als de economie zich hersteld heeft - met een groot tekort aan mensen zullen zitten. Het Centraal Planbureau heeft berekend dat tot 2035 sprake is van een 'tekort economie'. We komen als de economie weer aantrekt goede en zeker goed geschoolde mensen tekort. Daar zullen we op moeten anticiperen." Om dit te bewerkstelligen heeft P3 Transfer BV zich een aantal criteria gesteld, die hoog in het vaandel gedragen zullen worden, te weten: een breed aanbod, toegankelijkheid, partnerships en ketenlogistiek, altijd dichtbij en uiteraard kwaliteit boven alles. Maatwerk: dat is wat u van P3 Transfer BV mag verwachten.

Winterkoning Voetbal
Na de pauze was het podium voor niemand minder dan 'Winterkoning Voetbal', AZ-trainer Co Adriaansen. Een uitstekende keuze, want al snel werd duidelijk dat hij niet alleen een voetbalelftal boven zichzelf uit kan laten stijgen, maar ook een zaal van zo'n 700 personen moeiteloos weet in te pakken. Met zijn bijzondere visie op coachen wist hij het publiek zowel te informeren als amuseren. Want met een opmerking als "Vergaderen is voor de talentlozen," had hij uiteraard de lachers op zijn hand. Veel links werden er gelegd tussen de wereld die voetbal heet en de onderwijswereld. Ook Adriaansen is afkomstig uit het onderwijs. Hij heeft geruime tijd gymles gegeven. "En heb altijd de binding met het onderwijs gehouden." Heel wat overeenkomsten zijn er volgens hem tussen beide aan te wijzen. "Zowel in de voetballerij als het onderwijs zijn opleidingen buitengewoon belangrijk." Ook kwam hij te spreken over de zogenaamde slecht nieuwsgesprekken en hoe je deze het beste voor het voetlicht kunt brengen - direct, helder en duidelijk - en beter nog, hoe ze eventueel voorkomen kunnen worden.

Rob Franken.

Brabants trots
Aan het eind van de avond bleek eens te meer, dat Co Adriaansen geen uitdaging uit de weg gaat. Ook in de rol van veilingmeester voelde hij zich als een vis in het water. Op deze feestelijke avond liet het ROC West-Brabant namelijk maar weer eens zien ook oog te hebben voor diegenen die het minder goed hebben. Zoals in Guatemala, waar de meerderheid van de bevolking gebukt gaat onder structurele armoede en er nauwelijks onderwijsvoorzieningen zijn. Middels het veilen van een viertal kunstwerken van Piet Snoeren wilde het ROC West-Brabant graag een steentje bijdragen aan de bouw van een permanente opvangplaats, waar zo'n 100 kinderen veiligheid, onderwijs, voeding en medische zorg geboden kan worden. Dat ook de aanwezigen dit een bijzonder goed doel vonden, bleek al snel. Er werd flink in de buidel getast waardoor het totaalbedrag van Euro 28.500,- ieders verwachting te boven ging. Muzikaal werd deze VIP-relatiebijeenkomst afgesloten. En niet door de minste. Brabants trots Guus Meeuwis - en band - bracht een aantal van zijn grootste hits ten gehore. De aftrap van de nieuwe organisatie had niet spectaculairder van start kunnen gaan. Maar, nu begint het uiteraard pas. Gelukkig zien de betrokkenen de toekomst met vertrouwen tegemoet. De krachten zijn gebundeld in één ROC West-Brabant dat zich 'Samen Sterker' zal gaan maken voor goed en aantrekkelijk VMBO/MBO-onderwijs in deze regio.

De negen scholen van ROC West-Brabant vanaf augustus 2005:

1. Florijn College
(VMBO en MBO-economie)

2. Kellebeek College
(MBO-dienstverlening en Educatie)

3. Markiezaat College
(VMBO en MBO-techniek)

4. Prinsentuin College
(VMBO en MBO-groen)

5. Zoomvliet College
(MBO-economie en Middelbare Hotelschool)
6. Baronie College
(MBO-horeca en toerisme)

7. Radius College
(MBO-techniek)

8. Vitalis College
(MBO-dienstverlening en gezondheidszorg)

9. P3 Transfer BV
(Professioneel contractonderwijs en bedrijfsopleidingen, op maat voor - medewerkers van - bedrijven en overheden)


...fuseert
Eén ROC voor West-Brabant

...start
Pragmatisch omgaan met moeilijke milieu-, Arbo- en veiligheidsregels

...vernieuwt
Het Blushuis komt tot leven.

...exporteert
Internationale handelsdag nuttig voor beginnende exporteur

...presenteert
Moerdijkse Hoek weer stap dichterbij

...belegt
De beleggings- adviseurs

...spreekt
Bedrijfsbezoeken verhelderen blik van bestuurders

...viert
Samen sterker dan alleen

De Ondernemer Bedrijfsautospecial '05

- Ford
- Iveco
- Mercedes-Benz
- Nissan
- Peugeot
- Renault
- Scania
- Skoda
- Volkswagen

...organiseert
Vijfde BIT-Trofee in het teken van 'gevonden worden' op internet

...adviseert
Familiebedrijf; strategisch management en planning (deel 2)

...coacht
Coaching kan wel een steuntje in de rug geven

...wint
Stijn Deelen van Interbrew Key-Account Manager van het Jaar

...kleedt
Patty Zomer: "Het vak van modestyliste wordt vaak onderschat"

...draagt
Zomertrends voor de mannen

...shopt
Zomertrends voor de vrouwen

...ontvangt
Duurzame energie leidt tot Zeeuwse Milieuprijs

...huisvest
Kantorenmarkt moet anders worden benaderd

...leest
In 't kort

...onderzoekt
Bedrijfsactiviteiten niet massaal naar het buitenland