In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2005













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Duurzame energie leidt tot Zeeuwse Milieuprijs

Delta NV heeft met het project 'WatStad' de prestigieuze Zeeuwse Milieuprijs 2003/2004 in de wacht gesleept. Het project maakt gebruik van duurzame energie dat op een milieuvriendelijke wijze wordt opgeslagen in het grondwater om de nieuwe kantoorpanden van de gemeente Middelburg en het Waterschap Zeeuwse Eilanden zowel te verwarmen als af te koelen. Door middel van een warmtepomp wordt het overschot aan warmte in de zomer 's winters gebruikt en de koude uit de winter 's zomers gebruikt.

Wil Defauwes, Paul Berer en Frank van den Heuvel v.l.n.r. van winnaar Delta NV.

Projectleider Wil Defauwes en directiesecretaris Frank van den Heuvel namen de prijs in ontvangst uit handen van juryvoorzitter mevrouw J. Luijt-Verheij. Zij maakt evenals S. Heijning en K. Martinet deel uit van de statencommissie Ecologie en Water, terwijl de overige drie juryleden vakdeskundigen zijn. A. van Haperen is deskundige natuur- en milieu-educatie, W. Reijniers is deskundige innovatieve projecten en mevrouw M. Verbruggen is deskundige duurzame landbouw. Voor Defauwes betekent de prijs de kroon op het werk na enkele jaren van voorbereiding en uitvoering. "Bij het behalen van deze prijs heb ik een heel goed gevoel. Het gaat mij niet zozeer om de prijs, maar om de erkenning. Het betreft een stukje techniek dat in Zeeland voor de eerste keer op deze schaal is toegepast. Het project is complex met twee opdrachtgevers, gemeente en waterschap, met hun specifieke eisen. Beiden vragen om een andere benadering. Daar moet je in kunnen voorzien bij de installatie. Er is economisch verantwoorde techniek toegepast die tevens bijdraagt aan het milieu", aldus Wil Defauwes die projectingenieur is van de divisie Energie Projecten van Delta NV.

Het stadskantoor in Middelburg.

Kunstwerk
De prijs bestaat een geldbedrag van 4.000 euro met bijbehorende oorkonde en een uniek kunstwerk dat vervaardigd is door mevrouw J. Traanman. Het is een schelp op een blok basalt die zon, zee, lucht en land aangeeft en symbolisch is voor milieubesparingszaken. Als de zon opkomt schittert deze in het kunstwerk. Defauwes legt uit dat met het project een heel traject moest worden afgelegd om de eisen af te stemmen op elkaar om tot een centrale energievoorziening te komen en wel op duurzame wijze. In het woord duurzaam zitten componenten als 'milieubesparing', 'maatschappelijk verantwoord' en 'lang mee gaan'. Defauwes: "We hebben gekozen voor een projectuitvoering op basis van warmtepomptechniek in combinatie met aquifer (ondergronds waterbassin). Een warmtepomp werkt op dezelfde manier als een koelkast. Warmte wordt door de verdamper onttrokken aan het inwendige van de koelkast, waardoor deze gekoeld wordt. Verdampen vraagt immers warmte, waardoor afkoeling van de omgeving plaatsvindt."

Het waterschapskantoor

Het project WatStad is gestart in 2002, terwijl de oplevering van beide kantoren afgelopen zomer plaatsvond. Er is een driepartijencontract getekend waarbij de leverende partij Delta met de vragende partijen gemeente Middelburg en waterschap heeft afgesproken om hun nieuwe panden te verwarmen en af te koelen via warmteopslag in de grond. Delta heeft daartoe in de zanderige grond vier gaten laten boren en op 70 meter diepte twee waterbellen gecreëerd. De warmtepomp is het hart van de installatie. De installatie voorziet eveneens in twee ketels die ervoor zorgen dat ook warmte wordt geleverd bij een plotselinge stijging van de warmtevraag of bij een uitval van de warmtepomp (noodagregaat). Tevens zijn er op het dak van beide kantoren telkens voor 500 vierkante meter zonnepanelen aangelegd.


Installatie in het waterschapskantoor.

Besparing
Met het project WatStad is een besparing gemoeid van 230 kubieke meter gas per jaar en daaraan gerelateerd 400 ton CO2 uitstoot per jaar. Verder levert het project 100.000 kilowatt uren op per jaar, ongeveer 30 wooneenheden. "De investeringskosten zijn duidelijk hoger, maar de onderhoudskosten en productiekosten zijn beduidend lager dan bij conventionele energieopwekking. Op de langere termijn is het veel goedkoper. De levensduur van de warmtepomp is minstens 20 jaar, terwijl de technische bronnen in de grond oneindig lang mee gaan. Ook de zonnepanelen gaan 20 tot 30 jaar mee. Een cv-ketel gaat 'slechts' 15 jaar mee. "Defauwes ligt verder toe dat het contract een looptijd heeft van 15 jaar en dat telkens een helder en transparant inzicht wordt verschaft aan de opdrachtgevers van Delta.

Een belangrijke overweging voor toekenning van de Zeeuwse Milieuprijs aan Delta is de duurzame uitstraling. Dat wil zeggen dat er zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van primaire energiebronnen als gas, olie en steenkool. Daartegenover staat de gebruikmaking van natuurlijke bronnen als zonnecellen en aquifer. Er waren bij de statengriffie elf projecten voorgedragen voor de Zeeuwse Milieuprijs. Hieruit waren vier genomineerden geselecteerd die allen een korte presentatie hielden. Naast Delta waren dat Ingenieursbureau Colsen uit Hulst, Van Antwerpen Milieutechniek uit Ovezande en Rozenkwekerij De Bierkreek uit IJzendijke. Colsen legde beslag op de tweede plaats. Het Hulster Adviesbureau was wel eindwinnaar in 2001 met energieopwekking uit organische afvalstoffen. De Zeeuwse Milieuprijs is in 1997 in het leven geroepen. In het jaar 2000 won Fotodesign Huib de Jonge met een bio-ecologische woning annex fotostudio, in 2002 Zeeuwse Vlegel voor de snelkooktarwe. Sinds 2003 wordt de Milieuprijs om de twee jaar toegekend.


Zonnepanelen

Namens Delta legde directiesecretaris Van den Heuvel van Delta het concept van WatStad uit aan ruim 50 aanwezigen, waaronder gedeputeerde Jacques Suurmond van milieu, in het nieuwe waterschapskantoor. Belangrijke pijlers zijn volgens hem de energiebesparing en de transparantie richting de opdrachtgevers. De juryvoorzitter roemde het niveau van de voorgedragen projecten. Na het officiële gedeelte werd er onder het genot van een hapje en een drankje nagepraat over de Zeeuwse Milieuprijs.


...fuseert
Eén ROC voor West-Brabant

...start
Pragmatisch omgaan met moeilijke milieu-, Arbo- en veiligheidsregels

...vernieuwt
Het Blushuis komt tot leven.

...exporteert
Internationale handelsdag nuttig voor beginnende exporteur

...presenteert
Moerdijkse Hoek weer stap dichterbij

...belegt
De beleggings- adviseurs

...spreekt
Bedrijfsbezoeken verhelderen blik van bestuurders

...viert
Samen sterker dan alleen

De Ondernemer Bedrijfsautospecial '05

- Ford
- Iveco
- Mercedes-Benz
- Nissan
- Peugeot
- Renault
- Scania
- Skoda
- Volkswagen

...organiseert
Vijfde BIT-Trofee in het teken van 'gevonden worden' op internet

...adviseert
Familiebedrijf; strategisch management en planning (deel 2)

...coacht
Coaching kan wel een steuntje in de rug geven

...wint
Stijn Deelen van Interbrew Key-Account Manager van het Jaar

...kleedt
Patty Zomer: "Het vak van modestyliste wordt vaak onderschat"

...draagt
Zomertrends voor de mannen

...shopt
Zomertrends voor de vrouwen

...ontvangt
Duurzame energie leidt tot Zeeuwse Milieuprijs

...huisvest
Kantorenmarkt moet anders worden benaderd

...leest
In 't kort

...onderzoekt
Bedrijfsactiviteiten niet massaal naar het buitenland