In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Food Community slaat spijkers met koppen
Op zoek naar goede werknemers

Bedrijven in de food- sector gaan op korte termijn eerst met collega's en later met het onderwijsveld praten over de werkgelegenheid in hun bedrijven. Ze gaan ook bekijken hoe zij gezamenlijk gebruik kunnen maken van de facilitaire mogelijkheden die grote bedrijven hebben. Met grote bedrijven en Syntens gaan de MKB- bedrijven kijken hoe ze kunnen innoveren. En tenslotte komt er een onderzoek naar efficiënt gebruik van grondstoffen.

door Ron Gregoor


Ondernemers op excursie bij Lonka in Roosendaal.
Foto: het fotoburo

ROOSENDAAL - Waar een netwerkbijeenkomst als die van de Food Community Zuidwest Nederland al niet goed voor is. Een viertal initiatieven is de niet geringe oogst van een dag netwerken in het RBC- stadion in Roosendaal. De Food Community bestaat uit een aantal bedrijven die te maken hebben met de food industrie. Syntens heeft samen met de Innovatiestuurgroep West- Brabant, REAP en Rewin het initiatief genomen voor de opzet van de Food Community. Bestemd voor vertegenwoordigers van bedrijven en intermediairs die actief zijn in de voedingssector. Dat kunnen bedrijven zijn die zich bezig houden met de voedselverwerkende industrie, maar ook bedrijven die daarvoor de machines maken.

Drie keer per jaar houdt de Community bijeenkomsten. Die staan vooral in het teken van kennismaking tussen ondernemers onderling, maar hebben wel altijd een thema. Begin september kwamen er zo'n vijftig leden in het RBC stadion praten wat zij voor elkaar kunnen betekenen. Maar niet voordat zij zich bij snoepfabriek Lonka lieten voorlichten over de machines die dit bedrijf gebruikt en de samenwerking tussen machinebouwer en foodproducent.

Netwerk
De Food Community is eigenlijk een netwerk. "Het is de bedoeling dat iedereen in de sector met elkaar in gesprek raakt en kijkt wat ze voor elkaar kunnen betekenen", legt Jenk de Jong van Syntens, coördinator van het project, uit. De bijeenkomst van 4 september stond in het teken van food systems. Dat omvat alle machines en apparatuur die worden ingezet in de voedselverwerkende industrie. De foodproducenten maken gebruik van food systems om zo efficiënt en veilig mogelijk te kunnen produceren, controleren, verpakken, transporteren en opslaan.

Voor de deelnemende bedrijven was de excursie bij Lonka en de daarbij behorende uitleg leerzaam. Maar ze waren toch vooral bij elkaar gekomen om over problemen te praten, waar zij dagelijks mee te maken hebben. Vier daarvan staken er bovenuit. Bijna iedere deelnemer maakt zich zorgen over nieuw personeel. Er zijn te weinig jongeren die de sector in willen en als ze al een opleiding doen, blijkt die niet aan te sluiten op de werkelijkheid van het bedrijf. Daar zou, daar waren de meeste deelnemers het wel mee eens, snel iets aan gedaan moeten worden. "In Eindhoven is onze collega- organisatie veel verder", zegt De Jong. "Daar zijn de ondernemers in gesprek met het onderwijs om te kijken hoe dat zich kan aanpassen aan de vraag uit de beroepspraktijk. Dat houdt dan in dat het onderwijs verandert, meer praktijkgericht wordt. Wij willen dat hier in Zuidwest Nederland ook gaan doen. Eerst gaan we met z'n allen bekijken hoe we dat moeten aanpakken, dan nemen we contact op met de scholen, in de praktijk zal dat het ROC zijn. In Eindhoven zijn al de nodige initiatieven genomen, hier moet dat ook kunnen."


Faciliteiten
Het gezamenlijk gebruik van faciliteiten was een tweede gesprekspunt. Een voorbeeld: de Suiker Unie heeft in Roosendaal een groot onderzoekscentrum met een eigen research afdeling. Een dure investering, die niet zeven dagen in de week wordt gebruikt. De Suiker Unie heeft het MKB aangeboden gebruik te maken van deze faciliteiten. "Daarvoor is het wel nodig dat partijen elkaar leren kennen, leren vertrouwen. Het gaat natuurlijk niet alleen om de Suiker Unie. Grote bedrijven kunnen wat dat betreft het MKB heel goed helpen, dat willen ze ook wel. Maar dan moeten er wel initiatieven komen", zegt De Jong. Daarover gaan de bedrijven zich nu buigen.

Leren innoveren was een derde onderwerp dat ter sprake kwam. Ondernemers willen vaak wel vernieuwen, maar weten niet hoe dat moet. Afgesproken is dat ze elkaar daarbij gaan helpen, met behulp van Syntens. Want dat is per slot van rekening de instantie die daarvoor in het leven geroepen is. Ook de grote bedrijven, die vaak niet anders doen dan innoveren, worden om hulp gevraagd. De Food Community hield zich tot slot bezig met het efficiënt en duurzaam gebruik van grondstoffen. Ook daarover zijn afspraken gemaakt Gekeken wordt nu hoe ieder bedrijf efficiënter met zijn grondstoffen kan omgaan.

Vandaag (3 oktober) komt de Food Community Zuidwest Nederland voor de laatste keer dit jaar bij elkaar. Dan bespreken de deelnemers hoe het na dit eerste proefjaar verder moet. De evenementen van het afgelopen jaar worden geëvalueerd.


...onderneemt
Nooit meer naar de baas

...vraagt
Vraagbaak voor bedrijven

...zit
De stoel

...bekijkt
de Stand van Zaken

...ontwikkelt
Van stille leverancier tot innovatieve kennispartner

...vervoert
Grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van transport

...groeit
Industrie goed op zijn plek in West-Brabant

....start
3 November Startersdag

...presenteert
Contacta in nieuwe hallen

...organiseert
MKB Festival in RBC- stadion

...bereikt
Idee goed, uitvoering minder

...verplaatst
Nassaulezing in voorjaar

...kiest
Dubai in trek bij Toppers

...zoekt
Op zoek naar goede werknemers

...bekijkt
de Stand van Zaken

...wint
Klok is de beste starter

...biedt
Gemeente is Brabant in het klein

...leeft
Lekker leven in Halderberge

...bouwt
Borchwerf II ligt voor op schema

...bepleit
Dat gaat naar Den Bosch toe

...adviseert
Politiek belangrijk voor landbouw

...bouwt
Halderberge bouwt voor de toekomst

...verkoopt
Goedkoop en veilig bedrijventerrein

...rijdt
Zakelijk onderweg

...peilt
Pas op de plaats

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...netwerkt
Netwerken en inspiratie opdoen

...spreekt
Topmanager geeft gastcollege

...doneert
Netwerken in monumentale kerk van Raamsdonk

...snoeit
Hoog in de bomen

...klaagt
Spannende terreinen

...denkt
Vastgoedwereld moet nadenken over klimaat