Food Community slaat spijkers met koppen
Op zoek naar goede werknemers
Bedrijven in de food- sector gaan op korte termijn eerst met collega's en later met het
onderwijsveld praten over de werkgelegenheid in hun bedrijven. Ze gaan ook bekijken hoe
zij gezamenlijk gebruik kunnen maken van de facilitaire mogelijkheden die grote bedrijven
hebben. Met grote bedrijven en Syntens gaan de MKB- bedrijven kijken hoe ze kunnen innoveren.
En tenslotte komt er een onderzoek naar efficiënt gebruik van grondstoffen.
door Ron Gregoor
Ondernemers op excursie bij Lonka in Roosendaal.
Foto: het fotoburo
ROOSENDAAL - Waar een netwerkbijeenkomst als die van de Food Community Zuidwest Nederland
al niet goed voor is. Een viertal initiatieven is de niet geringe oogst van een dag netwerken
in het RBC- stadion in Roosendaal.
De Food Community bestaat uit een aantal bedrijven die te maken hebben met de food industrie.
Syntens heeft samen met de Innovatiestuurgroep West- Brabant, REAP en Rewin het initiatief
genomen voor de opzet van de Food Community. Bestemd voor vertegenwoordigers van bedrijven
en intermediairs die actief zijn in de voedingssector. Dat kunnen bedrijven zijn die zich
bezig houden met de voedselverwerkende industrie, maar ook bedrijven die daarvoor de machines maken.
Drie keer per jaar houdt de Community bijeenkomsten. Die staan vooral in het teken van kennismaking
tussen ondernemers onderling, maar hebben wel altijd een thema.
Begin september kwamen er zo'n vijftig leden in het RBC stadion praten wat zij voor elkaar kunnen
betekenen. Maar niet voordat zij zich bij snoepfabriek Lonka lieten voorlichten over de machines
die dit bedrijf gebruikt en de samenwerking tussen machinebouwer en foodproducent.
Netwerk
De Food Community is eigenlijk een netwerk. "Het is de bedoeling dat iedereen in de sector met
elkaar in gesprek raakt en kijkt wat ze voor elkaar kunnen betekenen", legt Jenk de Jong van
Syntens, coördinator van het project, uit. De bijeenkomst van 4 september stond in het teken
van food systems. Dat omvat alle machines en apparatuur die worden ingezet in de voedselverwerkende
industrie. De foodproducenten maken gebruik van food systems om zo efficiënt en veilig mogelijk
te kunnen produceren, controleren, verpakken, transporteren en opslaan.
Voor de deelnemende bedrijven was de excursie bij Lonka en de daarbij behorende uitleg leerzaam.
Maar ze waren toch vooral bij elkaar gekomen om over problemen te praten, waar zij dagelijks mee
te maken hebben. Vier daarvan staken er bovenuit. Bijna iedere deelnemer maakt zich zorgen over
nieuw personeel. Er zijn te weinig jongeren die de sector in willen en als ze al een opleiding doen,
blijkt die niet aan te sluiten op de werkelijkheid van het bedrijf. Daar zou, daar waren de meeste
deelnemers het wel mee eens, snel iets aan gedaan moeten worden. "In Eindhoven is onze collega-
organisatie veel verder", zegt De Jong. "Daar zijn de ondernemers in gesprek met het onderwijs om
te kijken hoe dat zich kan aanpassen aan de vraag uit de beroepspraktijk. Dat houdt dan in dat het
onderwijs verandert, meer praktijkgericht wordt. Wij willen dat hier in Zuidwest Nederland ook gaan
doen. Eerst gaan we met z'n allen bekijken hoe we dat moeten aanpakken, dan nemen we contact op met
de scholen, in de praktijk zal dat het ROC zijn. In Eindhoven zijn al de nodige initiatieven genomen,
hier moet dat ook kunnen."
Faciliteiten
Het gezamenlijk gebruik van faciliteiten was een tweede gesprekspunt. Een voorbeeld: de Suiker Unie
heeft in Roosendaal een groot onderzoekscentrum met een eigen research afdeling. Een dure investering,
die niet zeven dagen in de week wordt gebruikt. De Suiker Unie heeft het MKB aangeboden gebruik te maken
van deze faciliteiten. "Daarvoor is het wel nodig dat partijen elkaar leren kennen, leren vertrouwen.
Het gaat natuurlijk niet alleen om de Suiker Unie. Grote bedrijven kunnen wat dat betreft het MKB heel
goed helpen, dat willen ze ook wel. Maar dan moeten er wel initiatieven komen", zegt De Jong. Daarover
gaan de bedrijven zich nu buigen.
Leren innoveren was een derde onderwerp dat ter sprake kwam. Ondernemers willen vaak wel vernieuwen,
maar weten niet hoe dat moet. Afgesproken is dat ze elkaar daarbij gaan helpen, met behulp van Syntens.
Want dat is per slot van rekening de instantie die daarvoor in het leven geroepen is. Ook de grote bedrijven,
die vaak niet anders doen dan innoveren, worden om hulp gevraagd.
De Food Community hield zich tot slot bezig met het efficiënt en duurzaam gebruik van grondstoffen. Ook
daarover zijn afspraken gemaakt Gekeken wordt nu hoe ieder bedrijf efficiënter met zijn grondstoffen kan omgaan.
Vandaag (3 oktober) komt de Food Community Zuidwest Nederland voor de laatste keer dit jaar bij elkaar.
Dan bespreken de deelnemers hoe het na dit eerste proefjaar verder moet. De evenementen van het afgelopen
jaar worden geëvalueerd.
|