In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

erfgoed
Netwerken in monumentale kerk van Raamsdonk

De Lambertuskerk in Raamsdonk is een van de oudste maar ook een van de bekendste kerken in West-Brabant. De geschiedenis van de monumentale kerk gaat terug naar de twaalfde eeuw. De kerk is een bekend gebouw voor de vele automobilisten op de Maasroute het dorp Raamsdonk passeren.

door Karin Fleur


Bestuurslid Frits Niessen toont trots de vernieuwde kerk van Raamsdonk.
Foto: Kees Bennema

RAAMSDONK - Huub Stijnen is secretaris van de Stichting Lambertuskerk. Aan het einde van de jaren negentig heeft hij zich, samen met de Rotary en inwoners van Raamsdonk, het lot aangetrokken van de in verval geraakte kerk. "Je kon de kerk niet binnen zonder valhelm", vertelt hij, "Wij vonden dat het gebouw het waard is om als cultureel erfgoed te bewaren." Dankzij overheidsgelden, particuliere donaties en materiële sponsoring door bedrijven begonnen in 1999 de restauratiewerkzaamheden van de binnenkant van de kerk. Die is in 2004 afgerond. En het resultaat mag er wezen.

De ruimte is groot en licht. Stijnen: "Fotografen zijn verliefd op dit licht." Het kerkgebouw heeft een multifunctionele bestemming. De kerk kan voor verschillende gelegenheden worden gehuurd. Een halve dag kost nog geen vijfhonderd euro. De kerk is niet alleen voor bruiloften en uitvaarten uiterst geschikt, maar ook voor recepties, bedrijfspresentaties, modeshows en seminars. "Het sfeervolle gebouw leent zich er uitstekend voor. Het is vanuit alle windstreken goed bereikbaar en heeft voldoende parkeergelegenheid. De Lambertuskerk biedt een unieke entourage voor bedrijven die werkelijk een bijzondere locatie zoeken voor presentaties, recepties, lezingen en dergelijke."

Lambertuswijn
De kerk heeft een prachtige tegelvloer. "Gesponsord door vele particulieren en met de opbrengst van Lambertuswijn." In de vloer zijn authentieke zerken en een grafkelder bewaard gebleven. "Dat is ook meteen de reden dat we voorzichtig met het gebouw willen omgaan. We verhuren de kerk omdat we kostenneutraal willen draaien, maar uit piëteit laten we niet alles toe. De activiteiten moeten passen binnen de sfeer van de kerk. Er kan best veel hoor, maar huurders moeten zich wel aan een aantal regels houden. Er mag bijvoorbeeld niets aan de muren worden gehangen. En er mag geen warm eten worden bereid." Stijnen vertelt dat de Lambertuskerk door verschillende gerenommeerde evenementenorganisaties wordt gehuurd. "De cateraar kan naast de kerk een tent opzetten waar het eten kan worden bereid. De vrachtwagens kunnen tot vlak naast de kerk worden gereden."

Stijnen vertelt enthousiast over de mogelijkheden van de kerk. "We hebben een gloednieuwe toiletgroep, een keukentje en vloerverwarming in combinatie met hete luchtverwarming. Er zijn diverse punten voor krachtstroom en we hebben nieuwe stoelen aangeschaft om de akoestiek te verbeteren." Huub Stijnen laat vol trots het orgel zien. "Tien registers, geheel mechanisch en speciaal voor deze kerk gebouwd." Een paar trapjes hoger bevindt zich de Herenkamer. De grootgrondbezitters konden vanaf hier hun landerijen goed zien. "Een soort skybox avant la lettre." Vanaf dezelfde torenkamer is de bronzen klok van de Lambertuskerk te bedienen. Stijnen pakt het touw en even later klinkt het gebeier. "Voor speciale gelegenheden laat ik altijd even de klok luiden, dat geeft toch een extra feestelijk effect. Vind je niet?"

Meer informatie:
www.lambertuskerkraamsdonk.nl


...onderneemt
Nooit meer naar de baas

...vraagt
Vraagbaak voor bedrijven

...zit
De stoel

...bekijkt
de Stand van Zaken

...ontwikkelt
Van stille leverancier tot innovatieve kennispartner

...vervoert
Grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van transport

...groeit
Industrie goed op zijn plek in West-Brabant

....start
3 November Startersdag

...presenteert
Contacta in nieuwe hallen

...organiseert
MKB Festival in RBC- stadion

...bereikt
Idee goed, uitvoering minder

...verplaatst
Nassaulezing in voorjaar

...kiest
Dubai in trek bij Toppers

...zoekt
Op zoek naar goede werknemers

...bekijkt
de Stand van Zaken

...wint
Klok is de beste starter

...biedt
Gemeente is Brabant in het klein

...leeft
Lekker leven in Halderberge

...bouwt
Borchwerf II ligt voor op schema

...bepleit
Dat gaat naar Den Bosch toe

...adviseert
Politiek belangrijk voor landbouw

...bouwt
Halderberge bouwt voor de toekomst

...verkoopt
Goedkoop en veilig bedrijventerrein

...rijdt
Zakelijk onderweg

...peilt
Pas op de plaats

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...netwerkt
Netwerken en inspiratie opdoen

...spreekt
Topmanager geeft gastcollege

...doneert
Netwerken in monumentale kerk van Raamsdonk

...snoeit
Hoog in de bomen

...klaagt
Spannende terreinen

...denkt
Vastgoedwereld moet nadenken over klimaat