In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Halderberge
Lekker leven in Halderberge

Of je het nu vraagt aan iemand in Bosschenhoofd, Oudenbosch of Stampersgat, het leven is goed in het Goed Halderberge. Er gebeurt veel, er wordt gebouwd, voor ouderen en starters, en wat ze heel erg belangrijk vinden: Halderberge is een veilige gemeente. 'Veiligheid is voor mij een beetje synoniem aan geluk', zegt burgemeester André Osterloh in het tweede deel van zijn interview met de Ondernemer.

door Ron Gregoor


Wielrenners draaien rondje langs de basiliek.
Foto: Marc Deelen

HALDERBERGE - Om een gemeenschap leefbaar te houden, moet er veel gebeuren. Er moeten voldoende huizen zijn voor ouderen en vooral ook voor starters. "Want dat is onze toekomst." De gemeente gaat behoorlijk op de schop de komende jaren. In Oudenbosch krijgt de haven een geweldige impuls "Die is aan een fikse opknapbeurt toe. De locatie van die haven is geweldig, als we daar iets moois van kunnen maken, betekent dat veel voor de leefbaarheid hier, maar we trekken er ook veel bezoekers mee." In Oudenbosch wordt verder kom-noord fors gesaneerd en nieuwe woningen gebouwd en wordt het gebied rondom hotel Tivoli opnieuw vorm gegeven. In Oud Gastel is een nieuw woon-zorgcomplex gebouwd en wordt het gebied rond de kerk herontwikkeld. Verder zullen de kernen Stampersgat en Bosschenhoofd ook veranderingen ondergaan. In Hoeven wordt het centrum aangepakt en wordt de laatste hand gelegd aan een woon-zorgcomplex en in Oudenbosch gaat een groot deel van het bestaande verzorgingstehuis de Zellebergen vernieuwd worden en komt er nieuwbouw. "Verder streven we ernaar om zoveel mogelijk woningen makkelijk toegankelijk te maken voor ouderen en gehandicapten."

Veiligheid
De gemeente doet er alles aan om de veiligheid in de dorpskernen zoveel mogelijk te garanderen. Osterloh: "Want veilig is eigenlijk een beetje synoniem voor gelukkig. We zoeken het om te beginnen bij de jonge jeugd. Zo doen we op scholen veel om het pesten te voorkomen, Het vroegtijdig alcoholgebruik pakken we aan. En natuurlijk ook het drugsgebruik. De wijkagenten komen zeer regelmatig op de basisscholen waar lesruimte wordt ingeruimd. Als die jongens of meisjes ouder zijn, en op straat hangen, kennen ze die wijkagent en denken daar altijd bij in de zin van: kijk, van die wijkagent heb ik ooit eens les gehad'. Dat schept toch een bepaalde band, mensen kennen elkaar en dat praat wat makkelijker. Er is ook meer wederzijds vertrouwen." In het voortgezet onderwijs is er een convenant gesloten tussen de scholen, de gemeente en justitie. "Hoe gaan we om met verkeerd gedrag? We proberen daar zo snel mogelijk op te reageren. De officier van justitie pakt de zaken onmiddellijk op, noem het een lik-op-stuk beleid. Tweemaal per jaar hebben de partijen een evaluatiegesprek. En ook hier spelen de wijkagenten een rol, ze zijn regelmatig te vinden op de scholen."

In de gemeente Halderberge hebben justitie, gemeente en politie de jeugd in drie categorieën ingedeeld. Wie behoort tot klasse 1 kan gerust zijn. Osterloh: "Dat is de groep jongelui, die weliswaar op straat komt, maar die geen overlast veroorzaken. Klasse 2 zijn de jonge mensen die overlast veroorzaken. Het gaat dan om echt vervelend gedrag. Natuurlijk krijgen ze eerst een paar waarschuwingen maar als het dan nog niet over is, dan komen ze in klasse 2 terecht. Het gaat dan vaak om misbruik van alcohol, drugs of gedrag dat niet te tolereren is. Dat wil zeggen dat er instanties worden ingeschakeld. We hebben bijvoorbeeld contact met Kentron. Neem van mij aan dat de jongeren het niet prettig vinden te horen dat ze in die klasse 2 terecht zijn gekomen Ze worden dan heel nauwlettend gevolgd. Helpt dat dan nog niet en het gedrag wordt erger, dan plaatsen we ze in klasse 3. Dan krijgen de ouders een aanschrijving wordt de Jeugdzorg ingeschakeld.


André Osterloh: 'veiligheid is een beetje geluk.'
Foto: het fotoburo

Redelijk uniek is het fenomeen Veilig Honk. Osterloh: "Dat idee is eigenlijk overgenomen uit Australië, Safe Houses. Het zijn plekken waar de jeugd terecht kan als er iets aan de hand is. Onderweg naar school, als ze worden lastig gevallen of gewoon een lekke band hebben, kunnen ze aanbellen bij zo'n plek. Dat is dan een huis, waar mensen wonen die ze dan helpen. Veilig Honk staat dan ook duidelijk aangegeven. Natuurlijk zijn de mensen die zo'n honk 'bemensen' door ons beoordeeld of het werkelijk ook een veilig honk is. Wij waren de eerste gemeente in Nederland die zo'n initiatief hadden, inmiddels door meerdere gemeenten gevolgd. We zijn destijds voor dit initiatief genomineerd voor de Hein Roethof prijs." Met de jeugd van Marokkaanse of Turkse afkomst heeft Halderberge op dit moment amper problemen. Dat komt mede omdat er goede contacten zijn met zowel de Turkse als Marokkaanse bevolkingsgroepen.

Wielrennen
Halderberge heeft iets met wielrennen. Misschien komt het wel omdat hier vroeger, in Oudenbosch, een wielerbaan lag. "Wielrennen is een volkssport, erg populair in deze streek. Er komen veel bekende wielrenners vandaan. Wij willen ons als wielergemeente profileren", zegt Osterloh. Hoe? Door de organisatie van evenementen. "We hebben allerlei Nederlandse kampioenschappen georganiseerd. We hebben hier de start van de Ronde van Nederland gehad. Volgend jaar krijgen we hier op zondag 31 augustus het Nederlands kampioenschap tijdrijden op de weg, vorig jaar hebben we dat ook al gehad. Dit jaar organiseerden we het Nederlands kampioenschap Junioren-Nieuwelingen. Start- of finishplaats van de Enecotour? Dat heeft wel in ons achterhoofd gespeeld, maar daar gaan enorme bedragen in rond. Het is maar de vraag of je er dat voor over moet hebben. Zo'n finish van deze ronde kost toch gauw enige tonnen. Daar komen dan nog allerlei kosten bij voor de organisatie. En dat moet je maar eens terug zien te verdienen."


...onderneemt
Nooit meer naar de baas

...vraagt
Vraagbaak voor bedrijven

...zit
De stoel

...bekijkt
de Stand van Zaken

...ontwikkelt
Van stille leverancier tot innovatieve kennispartner

...vervoert
Grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van transport

...groeit
Industrie goed op zijn plek in West-Brabant

....start
3 November Startersdag

...presenteert
Contacta in nieuwe hallen

...organiseert
MKB Festival in RBC- stadion

...bereikt
Idee goed, uitvoering minder

...verplaatst
Nassaulezing in voorjaar

...kiest
Dubai in trek bij Toppers

...zoekt
Op zoek naar goede werknemers

...bekijkt
de Stand van Zaken

...wint
Klok is de beste starter

...biedt
Gemeente is Brabant in het klein

...leeft
Lekker leven in Halderberge

...bouwt
Borchwerf II ligt voor op schema

...bepleit
Dat gaat naar Den Bosch toe

...adviseert
Politiek belangrijk voor landbouw

...bouwt
Halderberge bouwt voor de toekomst

...verkoopt
Goedkoop en veilig bedrijventerrein

...rijdt
Zakelijk onderweg

...peilt
Pas op de plaats

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...netwerkt
Netwerken en inspiratie opdoen

...spreekt
Topmanager geeft gastcollege

...doneert
Netwerken in monumentale kerk van Raamsdonk

...snoeit
Hoog in de bomen

...klaagt
Spannende terreinen

...denkt
Vastgoedwereld moet nadenken over klimaat