In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Vinger aan de pols bij Agro Centre
Halderberge bouwt voor de toekomst

In alle woonkernen gaat Halderberge bouwen. Dat kan, omdat de gemeente meedoet aan de pilot 'bouwen binnen strakke contouren'. Alleen al in de kern Oudenbosch komen er zo'n 1200 woningen bij. Daarover en over de gevolgen voor Halderberge van het Agro Food Centre en de economische visie van de gemeente gaat het tweede deel van het interview met wethouder Gerard Huijpen van economische zaken.

door Ron Gregoor


Maquette van de nieuwe haven in Oudenbosch.

OUDENBOSCH - Halderbege is in formele zin indirect nauw betrokken bij de ontwikkelingen op het terrein van de Suikerfabriek in Dinteloord. Daar ligt een initiatief om een Agri Food Centre te beginnen. Daaromheen worden glastuinbouwbedrijven gepland. Dat is wel allemaal op het grondgebied van Steenbergen, "maar het grenst toch direct aan onze gemeente. Wij willen op de achtergrond meedenken. Grensoverschrijdend denken noemen wij dat. Want het is logisch dat als er iets in Steenbergen gebeurt, dat ook voor ons consequenties heeft.

Als daar ineens veel mensen komen te werken, zoeken zij woonruimte, ook bij ons. Wij moeten daarop voorbereid zijn. We moeten een goed voorzieningen niveau hebben, voldoende woningaanbod. Je moet vooruit denken, daar zijn wij nu volop mee bezig." Verder moeten wij met de glastuinders die binnen onze gemeentegrenzen opereren, en vanwege het provinciale beleid geen uitbreidingsmogelijkheden hebben, oplossingsgericht meedenken. Halderberge is op vele vlakken bezig te bekijken hoe al die zaken, die de komende jaren op de gemeente afkomen, opgelost kunnen worden.

Economische visie
Zo zijn Huijpen en zijn mensen druk bezig met het maken van een detailhandelsnota en een economische visie voor de gemeente. Huijpen: "Die economische visie moet er sowieso komen. Alle ontwikkelingen nopen dat we de boel nog eens op een rijtje zetten. Er worden hier in Oudenbosch alleen al binnen vijf jaar zo'n 1100 à 1200 woningen gebouwd. Dan wordt logischerwijs ook de winkelbehoefte groter. We merken dat ook al aan de vraag van buitenaf. In de begroting is voor deze onderzoeken al geld vrijgemaakt, over ongeveer een half jaar ligt dat rapport er, dan moeten we meteen aan de slag kunnen. Ook dat geld ligt er al." De economische visie is ook van groot belang vanwege de raakvlakken met alle andere ontwikkelingen gericht op tenminste behoud en feitelijk versterking van het voorzieningenniveau.

Woningbouw
Door deelname aan de pilot 'Bouwen binnen strakke contouren' kan de gemeente in alle kernen woningbouwplannen ontwikkelen. De ontwikkelingen worden projectmatig uitgevoerd, zoveel mogelijk per kern aangestuurd door een wethouder. Veel ontwikkelingen in de kern Oudenbosch zitten in mijn portefeuille, aldus Gerard. Alleen al in Oudenbosch worden er zo'n 1100 à 1200 nieuwe woningen gebouwd. Dat zijn er 350 in het havengebied, 200 komen er bij Tivoli, ca 80 op de plaats waar nu nog het gemeentehuis staat, nog eens 200 op het terrein van Maria ten Engelen en nog eens 200 op uiteenlopende plekken. "Wij willen weten voor wie we bouwen, wat de behoefte is. Het beleid was nog niet zo lang geleden om zoveel mogelijk appartementen te bouwen omdat daar vraag naar was.

Dat is achterhaald, heel veel mensen willen een huis met een tuintje. Met dit soort zaken moeten we allemaal rekening houden. En we zullen speciale aandacht schenken aan starters, jonge mensen moeten we hier in onze gemeente zien te houden. Zij zijn de toekomst." Een actualisatie van het volkshuisvestingsbeleid, waarvoor onder meer een nieuw woningmarktonderzoek wordt gestart, vormt de basis voor een programma ten behoeve van de verschillende doelgroepen, maar zoals gezegd met een accent op starters. Als het aan wethouder Huijpen ligt, gaat Halderberge zo snel mogelijk op de schop. Met de sanering van de wijk rond de haven is begonnen Daar komen straks 350 nieuwe woningen.

Parallel daaraan zal ook die haven zelf worden opgeknapt. "Die ligt eigenlijk ideaal", zegt Huijpen. "Met je bootje kun je bij wijze van spreken tot aan de kassa van de winkels komen. Het ligt direct aan het centrum. Daar moeten we van profiteren. Die haven moet opgeknapt worden. De horeca zou daar een uitdaging in moeten zien. Terrasjes aan de haven, eettentjes, cafeetjes, de zwaaikom moet veel bezoekers trekken, recreatief aantrekkelijk zijn. Maar dat geldt niet alleen voor de haven in Oudenbosch, ook in Stampersgat ligt er voor de (kleine) haven nog een opgave. Die moet echt heel nodig opgeknapt worden. En dat gaat ook gebeuren."

Om al dit soort zaken voor elkaar te krijgen, is de gemeente bezig met een derde onderzoek: het marketingplan toerisme en recreatie. Want Halderberge is wat dat betreft een prachtige gemeente die, zoals Osterloh het al zei een afspiegeling is van de hele provincie Noord- Brabant. Klei en water in het noorden, zand en bossen in het zuiden, katholieke schoonheid in alle dorpen en een gemoedelijke en gastvrije bevolking. Daar moet je toeristisch het uiterste uithalen", zegt Huijpen. Elke kern heeft zijn eigen specifieke karakter, ook het buitengebied is fraai en met diverse (toeristische) voorzieningen voor de recreant aantrekkelijk. Nu en in de toekomst moet de gemeente Halderberge kansen bieden voor goede initiatieven; ruimte bieden voor creatieve ideeën met een degelijke (financiële) basis, daar waar mogelijk innovatieve concepten ondersteunen.


...onderneemt
Nooit meer naar de baas

...vraagt
Vraagbaak voor bedrijven

...zit
De stoel

...bekijkt
de Stand van Zaken

...ontwikkelt
Van stille leverancier tot innovatieve kennispartner

...vervoert
Grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van transport

...groeit
Industrie goed op zijn plek in West-Brabant

....start
3 November Startersdag

...presenteert
Contacta in nieuwe hallen

...organiseert
MKB Festival in RBC- stadion

...bereikt
Idee goed, uitvoering minder

...verplaatst
Nassaulezing in voorjaar

...kiest
Dubai in trek bij Toppers

...zoekt
Op zoek naar goede werknemers

...bekijkt
de Stand van Zaken

...wint
Klok is de beste starter

...biedt
Gemeente is Brabant in het klein

...leeft
Lekker leven in Halderberge

...bouwt
Borchwerf II ligt voor op schema

...bepleit
Dat gaat naar Den Bosch toe

...adviseert
Politiek belangrijk voor landbouw

...bouwt
Halderberge bouwt voor de toekomst

...verkoopt
Goedkoop en veilig bedrijventerrein

...rijdt
Zakelijk onderweg

...peilt
Pas op de plaats

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...netwerkt
Netwerken en inspiratie opdoen

...spreekt
Topmanager geeft gastcollege

...doneert
Netwerken in monumentale kerk van Raamsdonk

...snoeit
Hoog in de bomen

...klaagt
Spannende terreinen

...denkt
Vastgoedwereld moet nadenken over klimaat