In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2003

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be
Waterblock BV uit Etten-Leur
Innovatieve wateroplossingen

Een mobiele dijk, een trottoir afkoppelsteen en grootschalige waterbuffering onder tuinbouwkassen. Het zijn slechts een paar ideeën van Jac van Ham die met zijn bedrijf Waterblock innovatieve wateroplossingen bedenkt en deze projectmatig toepast. Na een lange aanloopperiode lijken de inspanningen van de familie Van Ham nu te worden beloond. Waterblock heeft met een paar opmerkelijke toepassingen een gouden toekomst in het vizier.


Jac van Ham van Waterblock BV.

Jac van Ham begon als timmerman, werd voorman, vervolgens uitvoerder en belandde uiteindelijk in de directie van KVWS. Drie jaar geleden begon hij zijn bedrijf Waterblock. "Ik heb altijd veel ideeën gehad, maar die nooit kunnen uitvoeren. Ik ben gestart met een opblaasbare slang die onder deuren wordt gestopt om zo wateroverlast te beperken. Ik heb me daarin vergist, want de ontwikkeling duurde veel te lang. Ook het vermarkten van dat product was niet eenvoudig," aldus Van Ham. De ondernemer vertelt verder dat de detailhandel hem niet echt ligt, maar dat zijn liefde meer uitgaat naar projecten. Dat gaat goed, want ondertussen werkt Waterblock mee in projecten van 10 á 15 miljoen euro.


Watershell-kelders in aanbouw.

Waterproblemen
Het aanbod van het bedrijf uit Etten-Leur heeft alles met het oplossen van waterproblemen te maken. Bij een mogelijke dijkdoorbraak komt Waterblock te hulp met een heuse mobiele dijk. Een SOS-dienst zorgt in kritische perioden dat bij het bereiken van een alarmfase de mobiele dijk snel ter plaatse is. Een logisch vervolg van deze diensten betekenen de afdichtingen voor sluisdeuren of open stukken in dijken. "Je ziet dijken die onderbroken worden door wegen, rails of voetpaden. Houten balken moeten in nood zorgen voor de waterkering. Wij gebruiken betonblokken die normaal voor wegafzettingen worden gebruikt en hebben die geschikt gemaakt als waterkering," vertelt Van Ham. Dankzij zijn werkzaamheden voor de verschillende dijken verbleef Van Ham vaak in de polders. Zijn volgende idee borrelde op. "Je ziet tuinders en denkt dat ze hun overtollige water beter onder de grond kunnen opslaan in plaats van in vijvers naast de kassen. Je hebt dan namelijk last van verdamping, algen in het water en algemeen onderhoud," zegt Van Ham. Het idee van Van Ham was om regenwater onder de kas op te slaan. "Er ontstaat een waterprobleem in Nederland. Met onze oplossing kan water onder kassen als een reservoir worden opgeslagen. Het voordeel voor het verantwoordelijke waterschap is dat op een relatief eenvoudige manier water wordt gemanaged. De tuinder van de kas kan het water gebruiken voor het besproeien van zijn gewassen," vertelt Van Ham.

Objectieve blik
Ondertussen is de droom van Jac van Ham uitgegroeid tot een heus familiebedrijf. Annemarie, Jac's vrouw, regelt de administratie en de marketing, terwijl de twee zonen Joost en Ruud bezig zijn met projectbegeleiding en productontwikkeling. Ook de waardering van de buitenwereld is aanwezig. Het juryrapport van de Aquatech Innovation Award 2002 laat geen ruimte voor twijfel over het product Watershell van Waterblock: 'De jury ziet Watershell® als een belangrijk innovatie die meervoudige toepassingen kent en in vergelijking met de alternatieven relatief eenvoudig en goedkoop is te realiseren'. Het is niet enkel de drang naar competitie die Jac van Ham laat deelnemen aan verschillende innovatiewedstrijden. "In de jury's zitten kundige beoordelaars die met een objectieve blik naar je producten kijken. Alle kritiek of aanbevelingen moet je meenemen en proberen daar je voordeel mee te doen," aldus Van Ham. De toekomst ziet de directeur van Waterblock met vertrouwen tegemoet. " Hij vertelt: "De beginjaren van het bedrijf waren lastig, maar dat wordt beter. We hebben nu al opdrachten tot in 2006."

...informeert
"West-Brabant is te bescheiden"

...start
Opgelucht ademhalen?

...verschilt
Bijeenkomst voor Nederlandse en Belgische ondernemers

...stimuleert
Netwerk voor regionale Voedings- en Genotmiddelen- industrie van start

...verduidelijkt
'Ik wil weten waar ik mee bezig ben'

...netwerkt
Ondernemers welkom op Eindejaars- bijeenkomst KvK

...leert
Internationale opleiding interessant voor MKB

...wint
Uitzendorganisatie winnaar Etten-Leurse BOV-trofee

...organiseert
Een gigantisch feest voor Queens

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...behartigt
BouwNed behartigt bouwbelangen in de regio

...verbouwt
De VerBOUWgarantie voor extra zekerheid

...spreekt
In 't kort

...lanceert
Nieuw label BouwGarant maakt kwaliteit zichtbaar

...reikt uit
Uitreiking promotieprijs leerlingbouwplaatsen

...bedenkt
Innovatieve wateroplossingen

...volgt
Met argusogen volgt de NVB de huidige wetgeving

...ontwikkelt
Het ambitieuze karakter van West-Brabant

...tipt
Tips voor regionale advocatuur

...doceert
Perfetti van Melle en ABN/AMRO doceren studenten

...onderzoekt
NEPROM: ontwikkel meer toplocaties

...helpt
Stichting De Consularis: ervaren wegwijzers in ondernemersland